Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Column Miljuschka: ‘Op dagen dat mijn familie meer in het nieuws is dan andere mensen, voel ik me naakt’

Column Miljuschka: ‘Op dagen dat mijn familie meer in het nieuws is dan andere mensen, voel ik me naakt’

Column Miljuschka: ‘Op dagen dat mijn familie meer in het nieuws is dan andere mensen, voel ik me naakt’

Miljuschka Witzenhausen (33) is tv-kok, presentatrice en culinair blogger. Ze woont samen met Philip en heeft twee kinderen, Rembrandt (8) en Felina (6), uit haar huwelijk met kunstenaar Tycho Veldhoen. Elke week schrijft ze in Flair over haar rollercoasterleven.

“Ik sta op de parkeerplaats voor het schoolplein en probeer het uitstappen zo lang mogelijk uit te stellen. Ik heb geen problemen met andere ouders, helemaal niet. Maar soms vind ik het raar dat ik ze elke dag zie, in tegenstelling tot mijn vrienden. Waar moet ik het elke keer opnieuw over hebben? Ik ben nogal een einzelgänger. Mijn vriendinnen kan ik gerust een halfjaar niet zien en dan weten ze alsnog dat er niks aan de hand is. Misschien zou je me zelfs asociaal kunnen noemen. Ik houd bijvoorbeeld ook niet van verjaardagen: die smalltalk zonder nut. En nu moet ik opeens elke dag een praatje maken met de ouders van klasgenoten van mijn kinderen. Het voelt serieus als een beproeving.

‘Ik schrik nog steeds als ik nieuwsberichten over mezelf voorbij zie komen, nadat ik op deze plek m’n hart heb gelucht’

Door mijn werk ben ik voor de wereld een open boek. Alles is te volgen via mijn vlog, column of op Instagram. Een gevalletje van eigen schuld, dikke bult. Dus in elk gesprek sta ik al 3-0 achter. Het is ook makkelijker om open te zijn achter een digitale of papieren ‘muur’, omdat het dan niet om direct persoonlijk contact gaat. Ik schrik nog steeds als ik nieuwsberichten over mezelf voorbij zie komen, nadat ik op deze plek m’n hart heb gelucht. Het voelt namelijk niet alsof ik tegen duizenden lezers praat. Het zijn slechts mijn gedachtes die ik via letters op het papier uit. Op dagen dat mijn familie meer in het nieuws is dan andere mensen, voel ik me naakt. Alles wat bij anderen binnenshuis blijft, wordt bij ons met koeienletters en via elk mediakanaal de wereld in gestuurd. Elke opmerking, goed bedoeld of niet, voelt als een wortelkanaalbehandeling: het lijkt alsof mijn zenuwen open liggen.

‘De vragenlijst groeit tegelijk met het verlangen om je naasten in te lichten over het groeiende wonder in je lichaam’

Gek toch, dat je door het krijgen van kinderen je leven zo anders gaat indelen. Niemand kan je daarop voorbereiden. Je begint euforisch en onzeker, met een staafje druppend van de urine in je hand, op of rondom een wc. Waarna de vertwijfeling toeslaat: kan ik dit wel? Is het wel de juiste tijd, verdien ik genoeg, is het huis wel goed? De vragenlijst groeit tegelijk met het verlangen om je naasten in te lichten over het groeiende wonder in je lichaam. Het nieuws vertellen is minstens zo spannend als je eerste dag op de middelbare school. De reacties kunnen in het begin wisselend zijn, maar uiteindelijk is daar altijd die warme deken. Want baby’s zijn legale grote-mensen-drugs. Jong, oud, nors, vrolijk: iedereen verweekt door zo’n hulpeloze worm.

Lees ook
Column Miljuschka: ‘Eten is mijn medicijn en ik vrees ook mijn verslaving’

Zo ook destijds mijn moeder. Nooit had ik gedacht te kunnen doen wat zij doet. Nog steeds kijk ik vol bewondering terug op hoe ze het tijdens mijn puberteit heeft gedaan. Het loslaten, het doorgaan: je moet het allemaal maar doorstaan, net als de hechtingen nadat je er zo’n koter hebt uitgepoept. Dus raap ik al mijn moed bij elkaar, zet mijn pet en glimlach op en loop als de bel gaat het schoolplein op. De beloning is zoals altijd groot. Een knuffel, een gesprek op de achterbank én onvoorwaardelijke liefde.”

Deze column van Miljuschka komt uit Flair 18. Deze editie ligt nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.