Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Journalist Hester over uitspraken Johan Derksen: ‘Had ‘Veronica Inside’ werkelijk deze ophef nodig?’

Journalist Hester over uitspraken Johan Derksen: ‘Had ‘Veronica Inside’ werkelijk deze ophef nodig?’

Journalist Hester over uitspraken Johan Derksen: ‘Had ‘Veronica Inside’ werkelijk deze ophef nodig?’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Veronica Inside

“Het staat vaak aan hier, Veronica Inside. Ik kijk nooit, ik luister altijd een beetje half/half. Sport interesseert me niet, mijn vriend des te meer. Ik ben zo iemand die het al snel aanstellerij vindt allemaal, want ‘het is maar een spelletje’. Nee natuurlijk moet je daar bij echte fanatiekelingen niet mee aankomen, met zo’n afschuwelijke tekst. ‘Zoiets kunnen alleen wijven zeggen’, zou mijn vriend compleet vrouwonvriendelijk concluderen. Dat doet me niets. Ik weet van wie het komt.”

Tijden veranderen

“Ik mis het wel eens, dat je alles gewoon kon zeggen. Of schrijven. Steeds vaker ben ik bang dat ik met mijn woorden iemand kwets. Of dan zie ik een stukje cabaret terug van tien jaar terug of lees ik een oude column en dan denk ik: ‘Oooooh wat erg! Dat dat gewoon kón!’ Maar wat heb ik er destijds om gelachen. En wat kan ik er eigenlijk nog steeds om lachen. Je weet toch met welke intentie het gezegd wordt? Het is humor. En dat hoeft jóuw humor niet te zijn, maar je trekt ook niet alle kunstwerken die je niet aanstaan uit de musea, of wel? Tijden veranderen. Inzichten wijzigen. Bepaalde zaken kunnen niet meer. Gitzwarte pieten met rode lippen en gouden oorbellen; ik word er ongelooflijk ongemakkelijk van.”

‘Waarom alles zo persoonlijk opvatten? Wat maak je het jezelf dan moeilijk’

“Ah, racisme kan sowieso niet; dat daar ook nog maar een milliseconde discussie over is kan er bij mij op geen enkele manier in. Maar wat ik zo lastig vind aan de sfeer zoals ie er nu is, is de verharding. Het is of links of rechts of zwart of wit en de messen zijn geslepen en we steken die maar wat graag in elkaar ruggen. Waarom? Is het de hitte? Is dat het effect van de coronacrisis? Of kunnen we gewoon echt niet meer normaal doen tegen elkaar?”

Doodmoe

“Eerder deze maand schreef ik op social media in een reactie iets over gays; dat die vaak zo heerlijk eerlijk zijn. Zo vragen mijn gay-vrienden maar wat graag of ik nog – of alweer – zwanger ben. Mijn uitgroei wordt vilein opgemerkt. En de makkelijke platte schoen onder de jurk afgekraakt. Direct onder dat bericht reageerde er een gay die zich gekwetst voelde door mijn gegeneraliseer. Ik word daar echt doodmoe van. Waarom alles zo persoonlijk opvatten? Waarom overal de zwaarte inleggen? Wat maak je het jezelf dan moeilijk.”

Johan Derksen

“Johan Derksen is een ongenuanceerde man. Daar kunnen we lang of kort over praten, maar dat is een feit. En hij en Renee van der Gijp komen regelmatig op of over het randje uit de hoek. Zijn Akwasi-grap was mijn ding ook niet. Maar had het werkelijk tot deze proporties moeten worden opgeblazen? We hebben het hier niet over een genadeloze racist die de meest afschuwelijke uitspraken doet, maar over een man die een spraakmakend programma maakt en daarbij niet altijd iedereen kan bedienen, humor en gevoelstechnisch.”

‘De ophef was buitensporig groot en heeft alleen maar voor meer verdeeldheid gezorgd’

“Strafpleiter Natacha Harlequin deed het goed, aan tafel. Ze gaf ruimte tot praten, tot een glimlach, tot lucht, tot nader tot elkaar komen. Dries Boussatta daarentegen zat er met een extreem zuur gezicht en dat geslepen mes waar we als maatschappij echt eens vanaf moeten. Je gaat elkaar never nooit vinden als je alleen maar schreeuwt. En over humor valt nou eenmaal niet te twisten; je tv heeft een uitknop, kijk gewoon niet als je iemand niet moet.”

‘Stel oude wijven’

“Ik heb me proberen in te denken hoe dit zou zijn verlopen als het drie witte oudere vrouwen waren, die een foute uitspraak hadden gedaan en daarmee de woede van een deel van de samenleving op hun hals hadden gehaald. Zou er een hele uitzending aan zijn besteed? Zou het voorpaginanieuws zijn geworden? Zou het kijkcijferrecords hebben gebroken? Welnee. Het zou zijn overgewaaid, want wie maakt zich nou druk om wat ‘een stel ouwe wijven’ aan een talkshowtafel uitbraakt.”

Lees ook
Hester Zitvast over onsmakelijke foto van Donny Roelvink: ‘Ik moest meteen denken aan een extreme junk’

Boos doen om het boos doen

“Zo moeten we er misschien eens wat meer mee omgaan. Laat lullen. Laat gaan. Het zijn maar een stelletje oude mannen met een mening. De ophef was buitensporig groot en heeft alleen maar voor meer verdeeldheid gezorgd. Het is een utopie te denken dat we de neuzen ooit allemaal dezelfde kant op krijgen. Het gaat om de grote lijnen die we moeten bewaken, we moeten stoppen te struikelen over dit soort volstrekt oninteressante details. Door er zoveel gewicht aan te hangen, maak je deze mannen belangrijker dan ze zijn. Je inzetten tegen racisme kan effectiever en veel mooier. Dit is alleen maar boos doen om het boos doen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Talpa