Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Na borstkanker en preventief verwijderen van eierstokken nieuwe klap voor Christina Applegate: ‘Ik heb MS’

Na borstkanker en preventief verwijderen van eierstokken nieuwe klap voor Christina Applegate: ‘Ik heb MS’

Na borstkanker en preventief verwijderen van eierstokken nieuwe klap voor Christina Applegate: ‘Ik heb MS’

Christina Applegate (49) heeft op medisch vlak al behoorlijk wat te verstouwen gehad in haar leven, maar wordt desondanks niet overgeslagen als het gaat om nieuwe narigheid. De actrice – bekend van onder meer de sitcom ‘Married… with Children’, ‘Friends’ en de Netflix-hit ‘Dead to Me’ – heeft bekendgemaakt dat ze lijdt aan Multiple Sclerose (MS).

Diagnose MS

MS is een aandoening aan de hersenen en het ruggenmerg. Er ontstaan ontstekingen in het lichaam die ervoor zorgen dat de hersenen sommige functies niet goed kunnen uitvoeren. Een belangrijk symptoom is bijvoorbeeld moeite hebben met praten en bewegen. Op Twitter schrijft de actrice, die als ‘Kelly Bundy’ eind jaren tachtig een giga-tieneridool werd – dat ze de diagnose een paar maanden geleden heeft gekregen.

‘Moeilijke weg’

“Dag vrienden. Een paar maanden geleden kreeg ik de diagnose MS. Het is een vreemde reis geweest. Maar ik ben zo gesteund door mensen die ik ken die ook deze aandoening hebben”, schrijft ze. “Ik heb een moeilijke weg af te leggen, maar zoals we allemaal weten, gaat de weg verder. Tenzij er een klootzak is die ‘m blokkeert.”

Kanker

In oktober 2017 liet Christina, die in Friends de zus van Rachel (Jennifer Aniston) speelde, haar eierstokken preventief verwijderen. De actrice is drager van een BRCA-genmutatie, waardoor ze een verhoogde kans op kanker heeft. “Mijn nicht is in 2008 overleden aan eierstokkanker. Ik kon dat voorkomen. Zo hou ik de touwtjes in handen. Het is een opluchting, weer een mogelijkheid die niet meer speelt”, aldus de actrice destijds. In 2008 kreeg Christina overigens ook zelf al met kanker te maken. Er werd op haar 36e borstkanker bij haar geconstateerd, waarna haar beide borsten verwijderd werden.

Nederlandse man

Christina is in 2008 getrouwd met de Nederlandse basgitarist Martijn LeNoble. Over hun eerste ontmoeting in 1994 vertelde ze ooit: “Ik zat met mijn vriendinnen in de bar naast het restaurant en zag hem van op een afstand. Hij was lang, mager en had gebleekt haar. Hij droeg een bruin T-shirt met daaronder een shirt met lange mouwen. Ik was helemaal van de kaart. We waren één jaar bevriend, maar we zijn elkaar daarna uit het oog verloren. Ik ben hem uiteindelijk in 2008 opnieuw tegen het lijf gelopen in het Children’s Hospital waar we allebei vrijwilligerswerk deden voor Art of Elysium. Ik herkende hem eerst niet omdat hij zo bruin was en zijn haren blond waren. Zijn glimlach ‘verraadde’ dat het Martijn was, en sindsdien zijn we een koppel.” Samen kregen ze een dochter, Sadie (10).

Lees ook
‘First Dates’-barman Victor open over eigen relatie én ziekte van zijn vriendin

‘Dead to Me’

Christina nam eerder dit jaar het derde en laatste seizoen van de Netflix-serie Dead to Me op. De duistere comedy startte in het voorjaar van 2019 en gaat over twee vrouwen die allebei iemand zijn verloren. Jen (Christina Applegate) en Judy (Linda Cardellini) zijn absolute tegenpolen, maar als ze elkaar leren kennen in een praatgroep voor nabestaanden, bouwen ze een bijzondere vriendschap op. Wanneer het derde seizoen te zien is bij de streamingsdienst, is nog niet bekend. Nog nooit gezien? Check de trailer in onderstaande video en begin vanavond nog met bingen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Christina, Martijn en dochtertje Sadie in 2015:

De trailer van Dead to Me:

Bron: ANP | Beeld: Brunopress