Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Een ijsster aan de hemel: snowboardkampioene Bibian Mentel (48) overleden

Een ijsster aan de hemel: snowboardkampioene Bibian Mentel (48) overleden

Een ijsster aan de hemel: snowboardkampioene Bibian Mentel (48) overleden

Na een lange, héle lange strijd tegen kanker is Bibian Mentel op 48-jarige leeftijd overleden. De drievoudig paralympisch snowboardkampioene laat haar man Edwin Spee, haar 18-jarige zoon Julian en haar stiefdochters Annabella en Laila achter.

Uitzaaiingen

Bibian kreeg 21 jaar geleden, op haar 27e, voor het eerst een kankerdiagnose, botkanker. Daarna keerde de ziekte maar liefst vijftien keer terug. Begin deze maand kwam naar buiten dat Bibian helaas niet meer beter zou worden. Er waren uitzaaiingen geconstateerd in haar hersenen. De artsen vertelden haar dat een behandelplan niet meer mogelijk was en gaven haar het advies om afscheid te nemen van haar dierbaren.

Positieve instelling

Tot op het laatste moment bleef Bibian positief. Tijdens het seminar dat ze op dinsdag 9 maart nog gaf, straalde ze en liet ze weten dat het ‘best oké’ ging, dankzij zware pijnstilling. Naar aanleiding van het nieuws over de uitzaaiingen in haar hersenen, werd Bibian overspoeld met lieve berichten en daar was ze dankbaar voor: “Meestal worden alle mooie dingen pas na iemands overlijden gezegd. Ik ben in de bevoorrechte positie om het mee te krijgen.”

Botkanker

Toen Bibian voor het eerst ziek werd, stond ze op het punt om zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen in het Amerikaanse Salt Lake City. Ze kreeg helaas het verdrietige nieuws dat haar been moest worden geamputeerd en even leek haar snowboarddroom in duigen te vallen. Toch bleek de mindset van Bibian sterker dan wie dan ook voor mogelijk had kunnen houden: slechts vier maanden na de amputatie stond ze weer op haar board. Zeven maanden later werd ze Nederlands Kampioen bij de validen.

Carrière

In 2014 haalde ze de allereerste paralympische gouden medaille bij het snowboarden in Sotsji. In 2018 won ze in Pyeongchang twee keer goud. Beide jaren kreeg ze de titel paralympisch sporter van het jaar. De inzet van Bibian heeft ervoor gezorgd dat de sport snowboarden in het het paralympisch programma is opgenomen.

Lees ook
Emotionele ‘Humberto’: ongeneeslijke zieke Bibian Mentel en man vertellen over laatste levensfase

Inspiratie

Hoewel ze maar liefst vijftien keer kanker kreeg, deed ze het altijd weer: positief blijven en doorzetten. Hiermee heeft ze in haar leven heel veel mensen geïnspireerd. Ze richtte de Mentelity Foundation op, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. Ze gaf lessen, lezingen en seminars, waarbij ze haar verhaal vertelde. Deed in 2019 nog mee aan Dancing With The Stars, terwijl ze vlak daarvoor een incomplete dwarslaesie opliep na een operatie aan een tumor op haar ruggenwervel. En ze schreef het boek LEEF, en kwam daarna met een gelijknamige documentaire op Videoland. Alles om mensen met en zonder kanker te inspireren en te motiveren om ook te kiezen voor het leven en het maximale uit zichzelf te halen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bibian Mentel (@bibianmentel)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bibian Mentel (@bibianmentel)

bron: Story | Beeld: Brunopress