Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Bibi Breijman (28) in Flair: ‘Door Waylon heb ik mijn burn-out gekregen’

Bibi Breijman (28) in Flair: ‘Door Waylon heb ik mijn burn-out gekregen’

Bibi Breijman (28) in Flair: ‘Door Waylon heb ik mijn burn-out gekregen’

Na een burn-out en een zware zwangerschap geniet Bibi Breijman (28) nu volop van haar leven met dochter Teddy (1) en vriend Waylon: ‘Hij staat nogal eens te janken om iets wat Teddy doet. ‘Daar gaat je rock-’n-rollimago’, zeg ik dan. Daar zat hij in het begin best mee.’

Heeft het moederschap je met beide benen op de grond gezet?

“Ja, het klinkt misschien als een cliché, maar het helpt heel erg om te relativeren. Ik vind mijn carrière belangrijk, en tot het moment dat ik moeder werd, was ík de belangrijkste in mijn leven. Maar dan zet je een wezentje op de wereld, en wat ze zeggen is waar: zij gaat voor alles. Het is alsof ze er altijd al is geweest.”

Pak je dingen anders aan sinds je burn-out?

“Ik heb ‘nee’ leren zeggen. Vroeger wilde ik iedereen pleasen en pakte ik alles maar aan omdat ik altijd dacht dat iets een gemiste kans kon zijn. Achteraf gezien is dat ook goed geweest, want het heeft ervoor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta – ik heb bijvoorbeeld mijn vriend door mijn werk leren kennen. Maar ik kies nu wel bewuster wat ik wel en niet doe, en ik heb een team om me heen dat me daarbij helpt. Ook ben ik minder afhankelijk van het aantal likes, abonnees of volgers. Eerst was dat voor mij een soort graadmeter van hoe succesvol of leuk ik was. Ik leefde voor de bevestiging van mijn kijkers. Maar nu heb ik iemand naast me die me elke dag al het gevoel geeft dat ik de leukste ben.”

Lees ook
Bibi Breijman over kinderwens: ‘Ik wil echt een heel groot gezin’

Heb je tijdens die moeilijke periode veel steun van Willem gehad?

“Zeker, ik zeg altijd tegen hem: door jou heb ik mijn burn-out gekregen. En dat bedoel ik positief, want het is een goed teken dat je je zo veilig bij iemand voelt dat het eruit mag komen. Ik had eindelijk een vangnet en hoefde niet meer te verbergen hoe ik me voelde. Willem is ook echt een prater, dus hij zag al snel dat het niet goed met me ging. Van iemand die altijd vroeg opstond en dan meteen actief was, veranderde ik in iemand die haar bed niet uit wilde komen en nergens zin in had. Hij heeft me op een gegeven moment gepusht en gezegd: ‘Ik wil nu dat je de dokter gaat bellen en gaat praten’. Tijdens die gesprekken kwam ik erachter dat ik mezelf best lang verstopt had.”

Zat daar ook de kern van je burn-out?

“Het was een opsomming van veel dingen: ik was niet happy in mijn vorige relatie, zocht een uitvlucht in mijn werk en ging veel reizen om niet thuis te hoeven zijn. Ik was al heel lang ongelukkig – mijn relatie voelde meer alsof ik met een huisgenoot woonde, het was niet eens ‘broer en zus’ meer. En toen ik dat na jaren eindelijk aan mezelf durfde toe te geven en voor míjn geluk koos, viel iedereen over me heen. Zo veel mensen, en vooral ook de media, hadden een mening over mij omdat ik het had uitgemaakt, en niet zo lang daarna met Willem was. Dat kwam echt hard aan. Sowieso was het ook heftig om van het ene op het andere moment weer in een nieuwe relatie te zitten, terwijl ik de oude nog niet helemaal verwerkt had. En eigenlijk was ik door het jarenlang vluchten in mijn job ook best wel overwerkt geraakt.”

En toen begon je je te verstoppen?

“Ja, ik lag maar op bed, gordijnen dicht, en voelde continu een zware druk op mijn borst, alsof ik niet kon ademen. Ik wilde niet meer naar buiten, want stel dat ik met mensen moest praten of iemand met me op de foto wilde… Van het idee alleen al raakte ik in paniek. Ik ben één keer een restaurant waar ik met mijn moeder zat uit gevlucht omdat de ober – gewoon een lieve man – maar bleef praten. Ik kreeg een soort paniekaanval, kon de informatie niet verwerken, zo in de war was ik. Heel veel uit die periode is vaag in mijn hoofd, ik was echt de weg kwijt. Ik ben uiteindelijk in therapie gegaan, en toen het weer een beetje beter ging, raakte ik zwanger. Daardoor heb ik een lange periode kunnen herstellen, wat ik heel fijn vond. Ik geloof wel dat die burn-out me uiteindelijk sterker heeft gemaakt. Het is zo’n les voor jezelf, je wordt even gereset. Ik ben na mijn burn-out ook pas echt volwassen geworden.”

Als tiener belandde je in ‘Oh oh Cherso’, iets waar je nu liever niet meer over praat. Heb je spijt van dat programma?

“Nee, ik heb nooit ergens spijt van gehad, omdat ik niets raars heb gedaan. Maar toch hebben mensen vooroordelen. Ik wist niet waar ik aan begon, werd op straat aangesproken met de vraag of ik lekker op vakantie wilde gaan, álles was geregeld. En ik kreeg ook nog een bedrag waar ik een paar maanden huur van kon betalen, dat is heel veel geld als je achttien bent. We stapten erin zonder enige mediatraining en wisten ook niet dat het zo’n hype zou worden. Het heeft me een hoop leuke dingen opgeleverd, maar ook minder leuke, zo kon ik bijvoorbeeld geen huis krijgen omdat mensen een verkeerd beeld van me hadden. Ze gaan googelen en dan komt dit boven, en dan krijg je toch een stempel. Daarom praat ik er ook liever niet meer over. Het is nu tien jaar geleden en ik hoop dat ik inmiddels heb laten zien dat ik echt niet zo dom ben als mensen toen dachten.”

Heb je nooit overwogen om Teddy van de camera’s weg te houden?

“Ja, toen ik in verwachting was, was ik dat wel van plan. Willem en ik dachten allebei: we gaan niet te koop lopen met ons kind. Ook na haar geboorte heb ik daar nog een tijd mee geworsteld, want het is tegelijkertijd mijn werk om een stukje van mijn privéleven te laten zien. Ik had een gesprek met Chantal Janzen hierover en zij zei: ‘Dit is nu eenmaal het gezin waarin Teddy opgroeit, je kunt er beter maar geen gevecht van maken. Als je je kind gaat verstoppen, wordt het juist een jacht voor fotografen om een foto te krijgen.’ En daar heeft ze gelijk in. Ik ben trots op Ted, en ze is onderdeel van dit gezin, dus ik wil haar ook gewoon laten zien. Ik probeer het op een onschuldige manier te doen, en ze blijkt het hartstikke leuk te vinden: ze houdt wel van aandacht.”

Lees ook
Waylon deelt zeldzame foto met 17-jarige zoon: ‘Dezelfde mooie kijkers!’

Waarom is Willem zo’n leuke vader?

“Het vader zijn zit van nature in hem. En hij heeft nu ook een beetje het gevoel dat hem een tweede kans is gegund. Ook nog een dochter krijgen was zijn allergrootste droom. We doen samen de hele dag maf met haar, dan gaan we bijvoorbeeld liedjes uit Jungle Book zingen en dan moet Ted heel hard lachen. Ik zeg altijd dat Willem bijna een tweede moeder is voor Teddy, want hij is eigenlijk de gevoeligste van ons twee. Hij staat nogal eens te janken om iets wat Teddy doet, en dan lach ik hem keihard uit. ‘Daar gaat je rock-’n-rollimago’, zeg ik dan. Daar zat hij in het begin best mee.”

Zit een tweede kindje al in je hoofd?

“Nee, we zijn niet bewust met een tweede bezig, want ik zit eindelijk weer echt lekker in mijn vel. Ik heb een zware zwangerschap gehad, ik had HG [hyperemesis gravidarum, ofwel extreme misselijkheid en braken, red.] en ben vijf maanden heel misselijk geweest. Op een gegeven moment was ik zo ziek dat ik bijna niet meer kon lopen en nog maar 48 kilo woog. Laatst was ik weer een keertje flink misselijk – gewoon van het eten hoor – en toen dacht ik meteen: ik hoef nog effe geen tweede. Ik zou het heel erg vinden als ik weer zo ziek zou zijn met een jong kind thuis. Ik droom van een groot gezin, maar wil eerst nog even heel veel van Teddy alleen genieten.”

Lees het volledige interview in Flair 05-2020. Deze editie ligt vanaf 29 t/m 4 februari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Imitaties by Ted ??

Een bericht gedeeld door Bibi Breijman (@bibibreijman) op

Tekst: Jill Waas | Fotografie: Bart Honingh