Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Beveiliging prinses Amalia overal: kan ze nog wel een spontaan kroegavondje plannen?

Beveiliging prinses Amalia overal: kan ze nog wel een spontaan kroegavondje plannen?

Beveiliging prinses Amalia overal: kan ze nog wel een spontaan kroegavondje plannen?

Kroonprinses Amalia is deze week begonnen aan haar studie in Amsterdam. Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen om de komst van de prinses de komende jaren goed te laten verlopen. Amalia’s beveiligers blijven elk moment van de dag bij haar in de buurt, maar kan de prinses dan nog wel spontaan een kroegavondje inplannen? 

Zelfstandig wonen

Onze kroonprinses heeft het afgelopen jaar goed gebruik gemaakt van haar tussenjaar door verschillende stages te lopen in het binnen- en buitenland. Maar nu is het echt tijd om aan haar zelfstandige leven te beginnen. Samen met een aantal oud-schoolgenoten woont ze sinds kort in een grachtenpand in hartje Amsterdam.

Niet alleen Amalia en haar vriendinnen, maar ook haar beveiligers wonen in het pand. Om de beveiliging niet te prominent aanwezig te laten zijn, verblijft die in het souterrain van het pand. Het is de bedoeling dat de prinses en haar vriendinnen in alle privacy hun eigen gang kunnen gaan binnenshuis. Wanneer Amalia het huis verlaat, gaat de beveiliging wel met haar mee op stap.

“Dat betekent niet dat ze ook in alle collegezalen erbij zijn, ze kijken niet permanent op haar vingers. Dat is ook wel fijn voor haar toekomstige partner”, legt royaltyexpert Rick Evers uit aan NU.nl.

De Universiteit van Amsterdam zal ook een aantal extra veiligheidsmaatregelen treffen. Denk aan hekken en meer camera’s, zodat de beveiliging niet in Amalia’s nek hoeft te zitten, maar van een afstandje de boel in de gaten kan houden.

Met beveiliging in de kroeg

Als de prinses de kroeg ingaat met wat studiegenoten zal ze ook in de gaten gehouden worden door haar beveiligers. “Als het kan, wordt van tevoren gekeken waar ze naartoe gaat en hoe de situatie daar is”, legt Evers uit. “Als het een drukke plek is, kan ik me voorstellen dat er niet één, maar twee beveiligers bij zijn.”

Wel gaat Rick ervan uit dat er dan een vrouwelijke beveiliger meegaat met prinses Amalia. “Want dat valt minder op dan een man in een pak die constant bij haar in de buurt hangt”, zegt hij.

Amalia is het ondertussen gewend, maar voor de gemiddelde Nederlander is het een gek idee dat een beveiliger zelfs tijdens het stappen meegaat. Gelukkig hoeft ze haar uitgaansplannen niet altijd ruim van te voren te delen en kan zij ook gewoon een spontane kroegavond plannen. “Ze is ook maar een meisje van achttien, die moet de vrijheid blijven hebben om onaangekondigd ergens naartoe te gaan”, aldus de royaltyexpert.

Lees ook
In hartje Amsterdam: dit is het studentenhuis waar prinses Amalia gaat wonen

Vriendinnen en huisgenoten

De huisgenoten van Amalia moeten ook zeker wennen aan deze nieuwe situatie. Evers vertelt aan NU.nl dat er mondeling afspraken zijn gemaakt over het gebruik van social media. “De kring rond Amalia is een heel gesloten groep, ook haar vrienden schermen hun Instagram af. Over Amalia lekt zelden iets uit.”

De kroonprinses was op de middelbare school al een enorme streber. Daar slaagde ze cum laude en Evers geeft aan te verwachten dat ze op de universiteit ook hoge resultaten zal scoren. Doordat ze zo prestatiegericht is, ging ze er tijdens het blokken voor haar examens op de middelbare bijna aan onderdoor.

De koning en koningin hebben aangegeven bij hun dochter dat ze best een stapje terug mag nemen. Nu de prinses op zichzelf woont, heeft ze die keuze zelf in de hand. Nu is het nog maar afwachten of ze, na het proeven van het vrije studentenleven, nog wel tijd heeft om écht te studeren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: NU.nl| Beeld: Gettyimages