Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Leven van broer Barry Atsma hing aan zijden draadje: ‘Het leek erop dat we hem zouden gaan verliezen’

Leven van broer Barry Atsma hing aan zijden draadje: ‘Het leek erop dat we hem zouden gaan verliezen’

Leven van broer Barry Atsma hing aan zijden draadje: ‘Het leek erop dat we hem zouden gaan verliezen’

Barry Atsma (47) heeft een stressvolle periode achter de rug. Zijn broer Rimmert, die het syndroom van Down heeft, kreeg namelijk eerder dit jaar te maken met een zware longontsteking. Hij moest opgenomen worden in het ziekenhuis en stopte op een gegeven moment met eten en drinken, wat veel zorgen baarde bij de acteur en de rest van de familie. Het leven van de man bleek namelijk aan een zijden draadje te hangen.

Broer Barry Atsma

Voor de vierde keer in twee jaar tijd werd Rimmert getroffen door een zware longontsteking. Hij belandde op de intensive care en het einde leek dit keer zelfs nabij te zijn. “Ik vond het heel spannend en emotioneel ook gewoon eng”, blikt Barry terug. “Het was een heel zware longontsteking, hij ging er echt bijna aan onderdoor.”

Lockdown

Barry was op dat moment aan het werk in Duitsland. “Ik kon niet uit het project stappen waar ik mee bezig was, maar ik had mijn vader en moeder heel emotioneel aan de lijn omdat het erop leek dat we hem zouden gaan verliezen”, vertelt Atsma in de podcast Eerlijk over Down. “Toen er in Duitsland een lockdown werd afgekondigd, ben ik direct in de auto gestapt.”

Specifieke zorg nodig

De situatie werd steeds zorgelijker toen Rimmert stopte met eten en drinken, zo vertelt de acteur. Acht dagen lang zat Barry aan het ziekenhuisbed van zijn broer om voor hem te zorgen. Ook bleef hij bij zijn broer toen er geen bezoek meer mocht komen. “Ik heb hem weer kunnen laten eten en drinken”, vertelt hij erover. “Mijn broer heeft zo’n specifieke zorg nodig – ook in de communicatie. Ik weet natuurlijk héél goed wat mijn broer wel en niet wil, en wat zijn tekens zijn. Ik weet ook precies wanneer ik hem moet prikkelen, een beetje moet duwen, loslaten of met rust moet laten.”

Lees ook
Keerzijde van internationaal succes voor Barry Atsma: ‘Noortje vindt het lastig’

Heftige maar bijzondere periode

Inmiddels gaat het gelukkig weer de goede kant op met Rimmert. Ondanks dat het een heel zware periode was, was het ook een heel bijzondere. “Omdat ik zo intiem met mijn broer kon zijn en ook zoveel lol met hem heb gehad”, legt Barry uit. “Ik zag hem van het plantje wat-ie aan het worden was – dat niks meer wilde en alleen maar bang was, alleen maar wilde slapen en met rust gelaten wilde worden – langzaamaan weer actief worden. De lol kwam er weer in, ik heb hem zien opbloeien, mijn broer was er weer.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Superguide.nl | Beeld: Brunopress, Instagram