Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Anouk Hoogendijk was als kind (5) ernstig ziek: ‘Ik heb geluk dat ik het overleefd heb’

Anouk Hoogendijk was als kind (5) ernstig ziek: ‘Ik heb geluk dat ik het overleefd heb’

Anouk Hoogendijk was als kind (5) ernstig ziek: ‘Ik heb geluk dat ik het overleefd heb’

Nadat voormalig profvoetballer Anouk Hoogendijk (34) – Miss Chaos voor intimi – stopte met voetballen, is ze bezig met een inhaalslag. Een huis kopen met haar liefde Pieter, carrière maken, ze doet het allemaal. In hoog tempo. Maar een baby moet nog even wachten. ‘Ik had geen zin om me meteen weer vast te pinnen en thuis te zitten.’

Aan het einde van het interview zegt ze dat dit best een gekke tijd is. Pas geleden stond ze nog in de studio voor de fotoshoot en kon alles nog, en nu moet het interview per telefoon, omdat het land min of meer ‘op slot’ zit door de coronacrisis. De zomer die ze dacht dat ze zou hebben, ziet er nu heel anders uit. Het zou een top-sportzomer worden, met het EK voetbal en de Olympische Spelen. Het werk dat ze daarvoor zou doen, onder andere als voetbalanalist, is weggevallen. Ze is zzp’er, dus hoe het nu verder moet, is allemaal onzeker. En dat is wel iets waar ze zich zorgen om maakt. Aan de andere kant, ze is gezond, dus de zorgen die ze heeft, zijn ook weer relatief.

Lees ook
Bibi Breijman (28) in Flair: ‘Door Waylon heb ik mijn burn-out gekregen’

Ben jij in een tijd als deze extra met je gezondheid bezig?

“Ik heb als kind hersenvliesontsteking gehad. Ik ben niet per se kwetsbaarder dan anderen, maar pas wel heel erg op.
Ook omdat ik snel ontstekingen heb, keelontsteking en voorhoofdsholteontsteking, en ik ben vaak verkouden. Mijn weerstand is best laag.”

Hoe oud was je toen je hersenvliesontsteking had?

“Ik was vijf. We waren op vakantie in Frankrijk toen ik ziek werd: heel erg hoge koorts en hoofdpijn. Halsoverkop zijn mijn ouders daar met me naar het ziekenhuis gegaan. Ik heb het geluk gehad dat ik het heb overleefd en er helemaal goed ben uitgekomen. Er zijn ook kinderen die bijvoorbeeld gehandicapt raken, of doof worden. Het enige wat ik er aan heb overgehouden, is die slechte weerstand.”

Je ouders hebben over jou gezegd dat je een vechter bent, in alles. Je rust niet voordat je iets beheerst. Komt dat doordat je zo ziek bent geweest?

“Ik kan inderdaad ergens helemaal vol voor gaan. Toen ik meedeed aan Dancing with the stars oefende ik soms tien uur per dag. Ik ging net zo lang door tot het goed was. En voor het programma Super chef sneed ik thuis eindeloos appelblokjes totdat ze perfect vierkant waren. Of ik ging voor de hele familie vis fileren, omdat ik dat onder de knie wilde krijgen.” Dan is ze even stil en zoekt naar woorden. “Ik heb toen ik in het ziekenhuis lag ook keihard gevochten, alleen op een veel onbewuster niveau. Aan een kind van vijf kun je niet uitleggen dat het zo ziek is, dus dat wist ik helemaal niet. Toch lag ik ’s nachts met mijn ogen dicht te schreeuwen dat ik niet dood wilde. Mijn ouders hadden ook iets van: ze is een vechtertje, ze komt hier overheen.”

Pieter is gymdocent en zit nu ook thuis. Gaat dat goed, de hele dag op elkaars lip zitten?

“Ja! Toen ik nog voetbalde, was ik veel in het buitenland. Nadat ik was gestopt en voor de televisie ging werken, was ik nóg vaker weg. Afgelopen december en januari hebben we samen door Nieuw-Zeeland gereisd. Naast dat we daar heel gelukkig van werden, het is zo’n ongelofelijk mooi land, was het voor ons ook goed om even tijd met elkaar door te brengen. We hadden een hectische periode achter de rug, waarin ik veel werkte en weinig thuis was. Die reis was eigenlijk een reset op meerdere vlakken. Ik kon uitrusten van twee bizar drukke jaren en Pieter en ik waren echt helemaal samen.”

Ben jij makkelijk om mee samen te zijn?

“Eh. Tja. Ik denk het wel.”

Als ik dat aan Pieter vraag, zegt hij dan hetzelfde?

“Ja. Ook al vindt hij me ook chaotisch en slordig.”

Dat vonden je teamgenoten bij Ajax en het Nederlands elftal ook, ze noemden je ‘Miss Chaos’.

“Dat ben ik ook echt. Ik laat mijn telefoon in bad vallen, ben altijd van alles kwijt. Als er bij Ajax iets gevonden was, kwamen ze eerst aan mij vragen of ik iets had verloren. Ik lach er maar een beetje om en Pieter ook. Hij is ook niet supergestructureerd, anders zou de ergernis te groot zijn, denk ik.”

Mis je dat niet, dat groepsgebeuren?

“Het team en de teamspirit mis ik enorm. We hadden onderling een sterke band, waren goed op elkaar ingespeeld. Bij Ajax was ik altijd anderhalf uur van tevoren al bij de club. Dan ging ik eerst even langs de fysio en langs de gym, daarna zag ik de meiden en was het socializen met elkaar en dán pas trainen.”

Lees ook
Kim Kötter’s leven bestaat niet uit glitter en champagne: ‘Ik heb ook kinderen die over me heen kotsen’

De meest gestelde vraag die jullie nu ongetwijfeld krijgen, helemaal met dat nieuwe huis, is of er een baby komt.

“Al twee jaar wordt me dat gevraagd. Nadat ik was gestopt, dacht iedereen dat er nu wel een baby zou komen. Terwijl ik juist zoiets had van: ik wil eerst zelf van het leven genieten. Ik kan eindelijk alle dingen doen die ik niet kon doen toen ik voetbalde. Ik had geen zin om me meteen weer vast te pinnen en thuis te zitten. Het lijkt ons geweldig om ouders te worden, maar het hoeft niet meteen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Kan nog steeds niet geloven dat we gewoon een huis hebben!! En wat voor eentje ? #happy

Een bericht gedeeld door Anouk Hoogendijk (@anoukhoogendijk) op

Het hele interview lees je in Flair 18-2020. Deze ligt tot en met 5 mei in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Beeld: Bart Honingh, Instagram