Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > 7 redenen waarom J.K. Rowling onze heldin is

7 redenen waarom J.K. Rowling onze heldin is

7 redenen waarom J.K. Rowling onze heldin is

Vergeet Kim Kardashian, Miley Cyrus en Rihanna. Als er een vrouw is die wij als rolmodel voor onze (toekomstige) dochters willen, is het J.K. Rowling. En niet alleen omdat we nog altijd verknocht zijn aan het hele Harry Potter-verhaal. De jarige job – ze wordt vandaag 51 – is een inspiratie voor elke vrouw en haar verjaardag lijkt ons het ideale moment om dat nog eens in de verf te zetten.

1. Ze geeft nooit op

Ze zwemt in het geld, is gelukkig getrouwd met drie kinderen en heeft van haar passie haar (dikbetaalde) job kunnen maken. Maar vóór Harry Potter, was Rowlings leven nogal miserabel. Haar jeugd beschrijft ze zelf als ongelukkig en net voor ze doorbrak, was ze zo arm dat ze ‘net niet dakloos was’. Gescheiden, werkloos en met een baby om voor te zorgen, was de schrijfster op een bepaald moment erg depressief en overwoog ze zelfs zelfmoord. Uit haar ervaring met depressie, putte ze trouwens inspiratie voor de Dementors, levenslust zuigende personages in haar Harry Potter-boeken. ‘I was the biggest failure I knew‘, zegt ze zelf over die periode. Rowling moest dan ook een tijd van een uitkering leven, maar gebruikte die werkloze periode om de magische wereld die ze in haar hoofd had op papier te zetten. De rest is geschiedenis.

 

2. Ze is geweldig grappig

Zowel op Twitter als in interviews kan J.K. hilarisch uit de hoek komen. Toen haar werd verteld dat ‘Fifty Shades of Grey’ de Harry Potter-boeken voorbij had gestoken als meest verkochte roman, reageerde ze: ‘Just think how many books I could’ve sold if Harry had been a bit more creative with his wand.’

 

3. Ze heeft een uitgesproken mening

Rowling heeft een mening en zal daar altijd voor opkomen. Zo is ze openlijk tegen de onafhankelijkheid van haar vaderland Schotland en werd ze daarvoor op Twitter meermaals een verrader genoemd. Daarnaast kreeg ze de wind van voren van enkele homofobe fans toen ze bekendmaakte dat Perkamentus homoseksueel is. De schrijfster laat zich echter niet op de kap zitten en heeft altijd een rake comeback klaar. In februari van dit jaar tweette ze in een verhitte discussie met de zoveelste hater: “They see me Rowlin – They Hatin’… Een hilarische toespeling op de bekende hit ‘Ridin’ van Chamillionaire.

 

 

4. Ze is uitzonderlijk lief voor haar fans

Rowling heeft heel veel liefde voor haar fans en toont dat op de mooiste manieren. In 2014 stuurde ze een handgeschreven brief naar een tienermeisje dat haar beide ouders en vier broers en zussen verloor in een schietincident in Houston, Texas. Het meisje had Perkamentus gequoot in haar speech tijdens het herdenkingsevenement voor haar familie. Ze zei: ‘Perkamentus zei ooit: ‘Geluk kan zelfs in de donkerste tijden gevonden worden als je er maar aan denkt om het licht aan te steken’. Dat kwam Rowling bekend voor en zij schreef een brief – vermoedelijk vanuit het standpunt van het schoolhoofd – om het meisje een hart onder de riem te steken.

 

5. Ze is supervrijgevig
Het bewijs is er. In 2011 stond Rowling voor het eerst in de Forbes-lijst van miljardairs, als allereerste vrouwelijke auteur bovendien, maar daar lag ze in 2014 alweer uit. De oorzaak? Ze had te veel geld aan goede doelen gegeven. J.K. is dan ook de tweede meest vrijgevige bekende Brit, na Sir Elton John.

 

6. Ze is enorm wijs

 

Uit alle interviews die ze doorheen de jaren gaf, zijn honderden quotes te halen die ons eindeloos kunnen blijven inspireren. Deze over body positivity is er maar eentje van:

”Is ‘fat’ really the worst thing a human being can be? Is ‘fat’ worse than ‘vindictive’, ‘jealous’, ‘shallow’, ‘vain’, ‘boring’ or ‘cruel’? Not to me. I’ve got two daughters who will have to make their way in this skinny-obsessed world, and it worries me, because I don’t want them to be empty-headed, self-obsessed, emaciated clones; I’d rather they were independent, interesting, idealistic, kind, opinionated, original, funny-a thousand things, before ’thin.’ And frankly, I’d rather they didn’t give a gust of stinking chihuahua flatulence whether the woman standing next to them has fleshier knees than they do.”

Amen to that!

 

7. Ze blijft gaan met het hele Harry Potter-verhaal

Oké, hier spreekt de Potter-fan in ons heel even. Net als ons, krijgt Rowling maar geen genoeg van de hele saga rond Harry en z’n vriendjes . Of daar lijkt het toch op. Hoewel ze al andere boeken afwerkte – sommige onder het pseudoniem Robert Galbraith -, laat de Britse de tovenaarswereld niet links liggen. Zo kwam afgelopen weekend op de verjaardag van J.K. én van Harry – het boek ‘Harry Potter and the Cursed Child’ uit, gebaseerd op het script van het gelijknamige toneelstuk dat gisteren in Londen in première ging. Daarnaast schreef ze enkele jaren geleden nog ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them’, een prequel van Harry Potter, die dit jaar uitkomt als film. Rowling had Harry of zelfs schrijven in het algemeen al lang kunnen opgeven om ergens in een warm land te gaan rentenieren, maar dat doet ze niet. Uit liefde voor haar fans en omwille van haar passie voor het schrijven. We love you too, J.K..

 

Meer over Harry Potter?

Copyright: Eline Debie