Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Water besparen? Zo doe je dat!

Water besparen? Zo doe je dat!

Water besparen? Zo doe je dat!

Op sommige dagen gebruik je meer water dan anders. Je stapt een keer extra onder de douche, je draait meer wasjes of zet vaker kopjes thee. Wij geven 7 tips voor water besparen!

1. Speed-douchen

Zorg ervoor dat je af en toe speed-doucht. Dus even lekker opfrissen en snel de kraan weer dicht. Koop desnoods een douchetimer als je het lastig vindt in te schatten hoe laat je eronder staat. Elke minuut minder scheelt 8 liter warm water door het putje. Als iedereen in Nederland één minuut eerder onder de douche uit zou stappen, besparen we jaarlijks 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas.

2. Water besparen met een spaardouchekop

Net als spaarlampen zijn er ook spaardouchekoppen. Een gemiddelde douchebeurt met normale douchekop kost zo’n 68 liter water. Met een spaardouchekop is dat 54 liter. Een bad is trouwens helemaal een grootverbruiker: daar gaat 120 tot 150 liter in. Vermijd die dus zo veel mogelijk.

3. Druppelende kraan

Een druppelende kraan is typisch iets om lekker te negeren. Maar tien druppels water per minuut betekent 1100 liter water per jaar. Draai je kranen dus altijd goed dicht of laat de kraan repareren als hij blijft druppen!

4. Van warm naar koud

Het duurt altijd even voor er warm water uit de kraan komt. Zonde om het koude water weg te laten stromen! Vang dit op om planten mee water te geven of groenten mee te wassen.

5. Regenwater

Met regenwater uit de regenton kun je prima je auto wassen of de planten in de tuin begieten. Zo kun je weer heel wat kraan water besparen.

6. Toilet

Een effectieve waterbezuiniger voor het toilet is een spoelonderbreker op de stortbak monteren. Het effect: 8.000 liter water minder per jaar door de wc. Dat is nog eens water besparen!

7. Snel afwassen

Snel even iets met de hand afwassen? Laat de kraan dan niet lopen. Maak een sponsje nat, doe er een klein beetje afwasmiddel op, en was het stuk serviesgoed zo af. Kort even naspoelen, klaar!

Lees ook: