Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Zoveel moet je sparen per maand voor een goede buffer

Zoveel moet je sparen per maand voor een goede buffer

Zoveel moet je sparen per maand voor een goede buffer

Geld sparen: de een is er fanatiek in en de ander heeft er moeite mee. Feit blijft wel dat het ontzettend handig is om een fijn bedrag op je spaarrekening te hebben. Je auto die plotseling een reparatie nodig heeft, je wasmachine die het begeeft; allemaal onverwachte kosten die vragen om een buffer. Hoeveel moet je sparen per maand voor een goede buffer?

10 procent sparen

Het is lastig om één duidelijk antwoord te geven op die vraag. Iedereen heeft natuurlijk een andere financiële situatie. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft één belangrijk vuistregel als advies. Het advies luidt: spaar iedere maand 10% van je netto inkomen. Verdien je €3000 per maand? Dan komt dit dus uit op €300 spaargeld per maand. Maar als je €1500
per maand verdient, zet dan €150 opzij.

Help!

Denk je nu: wow zo veel, dat lukt nooit! Nibud heeft meer advies: maak een overzicht van je uitgaven. Zo zie je precies waar je op kunt bezuinigen. Als het dan nog niet lukt om 10% te sparen, kun je een deel van je vakantiegeld of je dertiende maand opzij zetten. Stel in dat er automatisch elke maand een deel van je salaris naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Dat maakt het sparen
een stuk makkelijker.

Lees ook
20 of 19 graden: heeft 1 graden kouder in huis écht invloed op je energierekening?

Durf uit te geven

Volgens het Nibud zijn veel mensen bang om hun gespaarde geld uit te geven. Maar dat is helemaal niet nodig! Heb je gespaard voor een vakantie of begeeft je wasmachine het? Gebruik dan vooral het geld van je spaarrekening. Daar spaar je toch ook voor!? Bovendien is je rekening zo weer aangevuld als je netjes elke maand iets spaart.

Gemiddeld sparen Nederlanders maar 6,43% van hun netto loon. Laat je dus niet ontmoedigen als 10% echt (nog) niet zou lukken. Alle kleine beetjes helpen, dus zet aan de kant wat je wél kunt missen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Cosmopolitan |Beeld: Getty Images