Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > ‘Liever in de bijstand dan afhankelijk zijn van het geld van mijn ex’

‘Liever in de bijstand dan afhankelijk zijn van het geld van mijn ex’

‘Liever in de bijstand dan afhankelijk zijn van het geld van mijn ex’

Geld: het is niet altijd makkelijk. Zeker als je er veel te weinig van hebt. We vroegen vrouwen naar hun persoonlijke verhaal: komt er genoeg binnen? Kun je leuke dingen doen, shoppen of op vakantie met het geld dat je hebt? Of heb je schulden?

Nonna is huismoeder en geeft gemiddeld € 30 per maand uit aan kleding.

Altijd al jong moeder willen worden?

“Absoluut, daar heb ik geen spijt van. Ik heb sociaal pedagogisch werk & sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd, maar mijn toenmalige vriend en ik besloten dat we graag kinderen ­wilden en dat ik thuis zou blijven. Hij had een goed salaris, dus dat kon.”

En nu zijn jullie uit elkaar?

“Ja, ik leef van de bijstand. Dat voelt onafhankelijker dan te moeten leven van het salaris van mijn ex. Het voelt alsof ik fulltime voor mijn kinderen werk en door de overheid betaald krijg.”

Kun je wel shoppen met zo weinig inkomsten?

“Ik kan niet op vakantie, maar een tientje voor een shirtje van de H&M heb ik wel over.”

Anna studeert ­binnenkort af als interieurontwerper en spaart zelden.

Hoe ontstond je liefde voor interieurontwerpen?

“Als kind vroeg ik voor mijn verjaardag al ­meubelstukken. Ik was altijd bezig met het ­herinrichten van mijn slaapkamer. Mijn ouders gingen erin mee, gelukkig.”

Je bent vast niet de jongste student op school?

“Hiervoor heb ik mbo bouwkunde gedaan. Dat ging alleen om de buitenkant van een gebouw. Nu kan ik ook de binnenkant doen, daarin kan ik mijn creativiteit kwijt. Maar tijdens mijn studententijd ben ik niet bezig met sparen: ik leef lekker en geef alles uit wat ik heb. Daar is deze tijd toch voor? ”

Jillian zette haar liefde voor verzamelen om in een eigen winkel genaamd Things I like, Things I love.

Zo jong en al een eigen winkel?

“Twee vriendinnen hadden al een ‘Things I like, Things I love’-winkel in Amsterdam. Ik vond het concept zo gaaf dat ik graag een winkel in Arnhem wilde starten. Ik moet me inhouden om niet alle kleding zelf te kopen.”

Heb je altijd al een winkel gewild?

“Nee, ik zou in de zorg gaan werken. Ik vond het moeilijk om mijn leuke baan op te zeggen, maar dit werk is wel uitdagender en creatiever.”

Wat is je droom?

“Ik hoop over een tijdje deze winkel over te ­nemen van mijn vriendinnen.”

Doktersassistente Wendy wil graag Cliniclown of fotograaf worden.

Cliniclown?

“Dat lijkt me geweldig. Maar daar moet je vier jaar voor studeren, een dag per week. Wat je leert? Het omgaan met emoties en acrobatiek. Ik ben ooit aan de studie begonnen, maar moest stoppen omdat ik toen nog te jong was. Hopelijk kan ik er ooit weer aan beginnen.”

Heb je verder nog ambities?

“Ik ben erg tevreden met hoe het is. Soms vraag ik me af: doktersassistente, is dat het nou? Maar het antwoord is eigenlijk altijd: ja. Al zou ik ook wel graag dieren en kinderen fotograferen. Maar ik heb een gezin en zal het risico niet snel nemen.”

Daniëlle werkt bij WE en kocht ooit Tommy Hilfiger laarsjes van € 170.

Is dat je normale bestedingspatroon?

“Nee, mijn gemiddelde ligt rond de € 100 per maand. Ik ben van de koopjes, dat vind ik leuker. Als het maar stoer en vrouwelijk is.”

Is werken in een winkel je droom?

“Ik heb het naar mijn zin en een vast salaris is prettig in deze economie. Veel van mijn ­vrienden kunnen geen werk vinden.”

Dus jij gaat tot je 67e in loondienst?

“De komende tien jaar nog wel, denk ik. Daarna hoop ik met een vriendin grote bruiloften te ­decoreren. Tegen die tijd wil ik kijken naar wat ik nog meer kan.”

Chiara studeert mode aan ArtEZ en liep stage bij ontwerper Alexander McQueen. Al haar geld gaat op aan stoffen.

Jij spendeert vast veel aan kleding?

“Ik koop alles tweedehands. Eens in de maand verkoopt een zaakje in Antwerpen alles voor 
maar € 1. Dan loop ik met twee volle zakken ­kleding weg en ben ik maar € 20 kwijt.”

Geen designerkleding voor jou?

“Ik leef van mijn studiefinanciering en dat gaat maar net. Al mijn tijd besteed ik aan mijn studie, het is een intensieve richting. Het slokt ook al mijn geld op, trouwens. Een afstudeercollectie kost zo’n € 3000 tot € 4000.”

Student Mai komt uit Thailand en woont in Arnhem, maar shopt liever in Antwerpen.

Hoe ben je in Nederland beland?

“Ik wilde graag een studie met business en mode ineen doen en die kon ik in Thailand niet vinden. De studie die ik hier doe, sluit precies aan op wat ik wil. Al weet ik nog niet precies wat ik wil worden.”

Is shoppen hier duurder dan in Thailand?

“Dat valt mee. Gewone kleding is daar goedkoper, maar designerkleding is hetzelfde. Ik koop trouwens het liefste iets van jonge designers 
of ga naar vlooienmarkten.”

Kun je nog wel werken naast je studie?

“Mijn ouders onderhouden me. Dus ik doe ontzettend mijn best op school om ze trots te maken.”

Léonie is eigenaar van de webshop froufrous.nl. Maandelijks geeft ze zo’n € 200 tot € 300 uit aan kleding.

Heb je altijd al een winkel gewild?

“Nee, maar ik heb wel altijd voor mezelf gewerkt. Ik kan niet zo goed voor een baas werken. Zelfs mijn stage vond ik een opgave, haha.”

Hoe ben je vintage kleding gaan verzamelen?

“Door fashionblogs zag ik ineens hoe leuk mode kon zijn. De drang naar vintage is er altijd geweest. Samen met mijn vriend verzamelde ik kleding en na een tijdje besloten we dat te verkopen in pop-up stores. En uiteindelijk startten we naast een webshop ook de fysieke winkel.”

Spaar je?

“Met wisselende inkomsten als eigen baas is dat lastig. Ik leef met de dag.”

Farida is casemanager ­klachtenafhandeling en geeft veel geld uit aan make-up, maar eigenlijk vindt ze het maar eng.

Hoezo dat dan?

“Ik draag foundation en mascara, verder niets. Ik ben bang dat ik mezelf anders alleen maar lelijker maak, haha. Ik hou het dus bij crèmes en kleding. Dat kost me zo’n € 100 per maand.”

Je duurste aankoop?

“Een Michael Kors tas van € 400. Geen greintje spijt. De juiste tas voegt echt iets toe aan je outfit.”

Spaar je ergens voor?

“Ja, voor drie weken vakantie in Curaçao om mijn familie te bezoeken. Ooit hoop ik er een huis te kopen en er voor mezelf te beginnen. Voorlopig nog niet. Nu weegt de vrijheid van eigen baas zijn niet op tegen de financiële risico’s.”

Martine is kapster en visagist en vindt het prettig om voor een baas te werken. Een eigen kapsalon hoeft ze niet.

Waarom niet?

“Ik vind het fijn om de deur achter me dicht te trekken en geen verantwoordelijkheid te dragen. Bovendien werk ik nu parttime vanwege mijn dochter. Dat kan dan niet.”

Kun je van je salaris leven?

“In mijn eentje zou ik geen koopwoning kunnen betalen. Maar gelukkig kan dat met mijn vriend wel. Ik spaar veel voor mijn dochter, maar ga ook weleens shoppen. Per maand geef ik zo’n 
€ 100 aan kleding uit. Ik wissel graag van stijl. Nu ga ik casual, maar morgen draag ik misschien wel hakken en een jurkje.”

TEKST: MILOU VAN ROON