Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Jeetje! Zo veel kost een kind

Jeetje! Zo veel kost een kind

Jeetje! Zo veel kost een kind

Wist je dat… een kind 17% van het gezinsinkomen kost? Aan luiers ben je € 1.500 per baby kwijt. 

Zo veel kost een kind

De beste tips om je financieel goed voor te bereiden op de komst van een kind.

1. Bereid je voor op extra kosten

Met dat kleine wonder haal je ook een geldverslindertje in huis. Het CBS berekende dat een kind gemiddeld 17% van het gezinsinkomen kost. Alleen al aan luiers ben je zo’n € 1.500 per baby kwijt. Als een van jullie minder gaat werken, dalen bovendien de inkomsten. Maak dus nog voor je kraamtijd een overzicht van inkomsten en uitgaven in de nieuwe situatie.

2. Vraag kinderbijslag aan

Het goede nieuws: je krijgt een financieel steuntje in de rug van de overheid. Voor ieder kind tot vijf jaar is dat € 191,65 per kwartaal, tussen de zes en twaalf jaar € 232,71 en van twaalf tot achttien jaar € 273,79. Een paar weken na de geboorteaangifte krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank waarmee je de kinderbijslag kunt aanvragen.

3. Recht op extra tegemoetkoming?

Gezinnen met een klein inkomen krijgen van de overheid een extra tegemoetkoming in de kosten: het kindgebonden budget. Dit is afhankelijk van het aantal kinderen, hun leeftijd en de hoogte van jullie inkomen. Meer info vind je op belastingdienst.nl.

4. Vraag kinderopvangtoeslag aan

Breng je je kind naar de kinderopvang, dan betaalt Den Haag ook mee. Kinderopvangtoeslag moet je binnen drie maanden aanvragen, anders loop je geld mis. Deze toeslag is een voorschot: zorg dus dat je de aanvraag goed indient en wijzigingen op tijd doorgeeft via toeslagen.nl. Anders loop je het risico op een vervelende naheffing van de fiscus.

5. Leg geld apart voor later

Denk je dat een baby veel geld kost? Maak je borst dan maar nat bij een ouder kind. Rijlessen zijn duur, een studie ook. Zo ben je voor het roze pasje al snel tussen de € 1.500 en € 2.000 kwijt. En een studie kost gemiddeld zelfs zo’n € 8.000. Het is dus slim om niet te wachten met geld apart leggen tot je kind achttien is. Bijna alle banken hebben wel een speciale kinderspaarrekening die meestal net wat meer rente oplevert.

6. Verzeker je kind

Geef je kind zo snel mogelijk (maar in elk geval binnen vier maanden) op bij alle verzekeraars. Voor de zorgverzekering is hij gratis meeverzekerd; laat je kind daarom meeliften bij de ouder met de meest uitgebreide polis. Vergeet niet hem ook aan te melden bij de uitvaartverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering.

Lees ook:

 

Bron: Flair10 – 2016