Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Angela (30): ‘Voor mijn wereldreis probeer ik een bedrag van € 35.000 te sparen’

Huishoudboekje van Angela (30): ‘Voor mijn wereldreis probeer ik een bedrag van € 35.000 te sparen’

Huishoudboekje van Angela (30): ‘Voor mijn wereldreis probeer ik een bedrag van € 35.000 te sparen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Angela (30) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Angela (30), assistent-supermarktmanager (40 uur)
Latrelatie met: Gerson (32), bedrijfsleider in de horeca (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Angela € 2.783 (inclusief vakantiegeld en bonussen)
 • Huurinkomsten eigen huis € 900

TOTAAL € 3.683

Uitgaven

 • Huur inclusief gas, water, licht en internet € 505
 • Hypotheek koophuis € 506
 • Boodschappen € 200
 • Zorgverzekering € 89
 • Verzekeringen € 44
 • Openbaar vervoer € 70
 • Telefoon € 10
 • Kleding € 50
 • Ketelabonnement € 88
 • Sporten € 17,50
 • Uit eten en leuke dingen doen € 200
 • Onvoorzien € 100
 • Sparen minimaal € 1.000

TOTAAL € 2.879,50

Sparen en schulden

 • Spaarrekening € 8.000

Je hebt een eigen koophuis én je huurt. Vertel eens?

“Toen ik achttien was, kocht ik met mijn toenmalige vriend een huis voor € 179.500. Zeven jaar geleden gingen we echter uit elkaar. We wilden allebei niet in het huis blijven wonen. Ik verdiende meer dan mijn ex en kon het huis op mijn naam laten zetten. Zelf verhuisde ik naar het centrum van de stad. Ik ging daar een appartement huren en besloot het koophuis te gaan verhuren, ik zit dus in het vastgoed, haha. Ik los wel extra af op het huis, hoor. Er zit nu nog een hypotheek op van ongeveer € 145.000.”

Er zit een verschil van € 800 tussen je inkomsten en uitgaven. Hoe kan dat?

“Over twee jaar wil ik graag een wereldreis maken en daar spaar ik voor. Elke maand leg ik hier minimaal € 1.000 voor apart. Maar er zijn ook maanden dat ik meer spaar. En af en toe los ik dus wat extra af op de hypotheek. Ook ben ik een beetje aan het beleggen. Geen vast bedrag per maand, hoor. De ene keer leg ik € 25 in, de andere maand weer € 200. Het hangt er ook van af welke leuke dingen er die maand allemaal op de planning staan.”

Gaaf zeg, een wereldreis. Hoeveel geld heb je daar wel niet voor nodig?

“Ik ben in maart van dit jaar teruggekomen van een reis van een halfjaar. Ik ben in Rusland, Azië, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Amerika geweest – overigens grotendeels in mijn uppie. Daarvoor ging ik ook elk jaar op reis, maar steeds maar een week of vier. Dat ging veel te snel en als het einde naderde, wilde ik nog helemaal niet naar huis. Dus besloot ik te sparen voor een trip van een halfjaar. Die reis heeft me € 23.000 gekost. Maar een halfjaar vond ik eigenlijk nóg te kort. Nu gaan Gerson en ik over twee jaar dus minstens een jaar weg.”

‘Sommigen vinden het bizar hoeveel ik per maand spaar, maar ik weet waar ik het voor doe’

“Ik probeer een bedrag van rond de € 35.000 te sparen. Of we het daarmee gaan redden? Ja, dat denk ik wel. Mijn vorige reis was duur omdat ik vrij luxe geleefd heb en alles heb gedaan wat ik wilde. En met z’n tweeën reizen is toch wat goedkoper. Dan kies je sneller andere overnachtingsplekken. En een bijkomend voordeel van een langere periode is dat er geen tijdsdruk is. Boekte ik vorig jaar een dure vlucht, nu kunnen we prima een paar dagen wachten tot er wellicht een goedkopere optie voorbijkomt.”

Spaart Gerson hetzelfde bedrag?

“Hij is inderdaad ook begonnen met sparen. Hij hoeft niet exact hetzelfde bedrag te sparen, maar het is natuurlijk wel fijn als het een beetje bij elkaar ligt, zodat je dezelfde dingen kunt doen.”

Wat vindt je werkgever ervan dat je zo veel weg bent?

“Ik heb goede arbeidsvoorwaarden, waaronder negen weken vakantie. En omdat ik er al een paar jaar werkte, kon ik vorig jaar een sabbatical opnemen. Of ik dat over twee jaar weer kan doen? Nee, dat niet. Maar dan neem ik ontslag. En ik zeg mijn huurhuis op. Dat vind ik helemaal niet erg. Het geeft me eigenlijk een heel vrij gevoel. We zien wel wat er op ons pad komt. Wie weet gaan we een tijdje in het buitenland werken. Het gevoel dat alle opties open liggen, vind ik heel fijn.”

Gaat het sparen je makkelijk af?

“Sparen is mij met de paplepel ingegoten. Toen ik mijn eerste salaris verdiende, zei mijn vader dat ik de helft apart moest leggen. Dat vond ik toen stom, maar nu ben ik hem heel dankbaar. Sommigen vinden het bizar hoeveel ik per maand spaar, maar ik weet waar ik het voor doe. En ik leef niet sober, hoor. Ik houd van leuke dingen doen, zoals lekker uit eten gaan. Maar niet elke week. Ik let gewoon goed op mijn uitgaven. Ik heb ook geen auto en aan dure spullen hecht ik geen waarde. En die zoveelste spijkerbroek? Die koop ik gewoon niet.”

Lees ook 
Huishoudboekje van Sabine (41): ‘Ik bestel gerust voor honderd euro aan vlees’

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 46-2020. Deze ligt t/m 17 november in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock