Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Vivian (28): ‘Ik zit met een dekentje op de bank in plaats van de verwarming hoger te zetten’

Huishoudboekje van Vivian (28): ‘Ik zit met een dekentje op de bank in plaats van de verwarming hoger te zetten’

Huishoudboekje van Vivian (28): ‘Ik zit met een dekentje op de bank in plaats van de verwarming hoger te zetten’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Vivian (28) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Vivian (28), marketing officer (40 uur)

Netto-inkomsten

Salaris € 2300

TOTAAL € 2300

Uitgaven

Hypotheek € 470
Gemeentelijke belastingen € 62
Gas, water, licht € 108
Boodschappen € 155
Zorgverzekering € 110
Overige verzekeringen € 112
Auto’s (incl. benzine) € 123
Internet, tv en telefoon € 66
Kleding en persoonlijke verzorging € 20
Huisdier € 20
Onderhoudscontract cv-ketel € 14
Sporten € 42
Uit eten en leuke dingen doen € 62
Cadeaus en zakgeld € 65
Sparen gemiddeld € 850

TOTAAL € 2279

Sparen en schulden

Spaarrekening € 22.500

Je hebt een mooie spaarpot. Spaar je ergens voor?

“Ik heb geen specifiek spaardoel, maar dit is mijn buffer. Dit bedrag moet minimaal op mijn spaarrekening staan, anders word ik nerveus. Ik ben nogal een controlfreak. Mijn ouders zijn ook echte spaarders. Als ik vroeger een vakantiebaantje had en ik verdiende 600 euro, dan ging er 500 euro naar mijn spaarrekening. Ik heb tot mijn 26ste thuis gewoond en mijn ouders betaalden mijn rijbewijs en studie. Daardoor kon ik veel sparen en anderhalf jaar geleden dit huis kopen.”

Hoeveel eigen geld had je toen je dit huis kocht?

“Ik had ongeveer 50.000 euro gespaard. Het huis heb ik half 2018 gekocht voor 165.000 euro. De kosten koper kon ik dus makkelijk betalen, net als nieuwe meubels, witgoed en elektronica. Eind 2018 had ik zo veel geld op mijn spaarrekening dat ik 10.000 euro heb afgelost op de hypotheek. En vorig jaar is het me gelukt nog eens 12.000 euro af te lossen. Al het geld dat boven de 22.500 euro op mijn spaarrekening staat gebruik ik om af te lossen. Ik kan gewoon niet meer stoppen. Het geeft echt een kick. Ik doe de aflossing overigens altijd handmatig. Het fun-gehalte is voor mij dan hoger dan bij een automatische overschrijving.”

Ben je tevreden met het budget dat je jezelf hebt toegekend?

“Het is niet zo dat ik mezelf een budget geef, maar dit is gewoon wat ik uitgeef. Ik raakte geïnspireerd door onder andere deze rubriek en ben een kasboekje gaan bijhouden. Heel 2019 heb ik opgeschreven wat ik uitgeef. Het bleek bijvoorbeeld dat ik 155 euro per maand aan boodschappen besteed. Ik doe niet eens heel bewust boodschappen hoor, maar sla wel goed in bij acties. Ik heb een grote vriezer en geef niet om A-merken. En ik drink geen koffie, thee en alcohol. Heel af en toe koop ik een fles frisdrank, maar meestal drink ik gewoon water uit de kraan. En als mijn vriend komt eten doet hij vaak de boodschappen.”

Lees ook
Huishoudboekje van Jasmijn (21): ‘Er staat nu €30.000 op mijn spaarrekening’

Ik zie geen post voor vakantie en de post kleding is ook laag. Geen belangrijke zaken voor je?

“Ik houd van leuke dingen doen, maar ik hoef echt niet ieder jaar op vakantie. Ik word blij van af en toe een weekendje weg met de trein of een paar dagen naar een Waddeneiland. En kleding koop ik heel weinig. Toen ik mijn kasboekje eind vorig jaar bekeek zag ik dat ik nog geen tien dingen had gekocht. Wandelschoenen, een paar spijkerbroeken en een shirtje. Toen Primark naar Nederland kwam ben ik wel losgegaan. Ik kwam met volle tassen thuis. Maar echt blij werd ik er niet van. Er lag opeens zoveel van hetzelfde in de kast. Dat doe ik dus niet meer. Ik laat kleding regelmatig repareren. Voor een tientje heb je weer een nieuwe broek. En mijn schoenen krijgen gewoon nieuwe zolen. Veel duurzamer ook.”

Ben je ook duurzaam als het om energieverbruik gaat?

“Ik heb zonnepanelen en ga verder bewust met energie om, maar wel tot op bepaalde hoogte. Ik heb geen zandloper in de douche hangen, maar zit ’s avonds wel met een dekentje op de bank in plaats van de verwarming hoger te zetten.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 12-2020. Deze ligt t/m 24 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Beeld: iStock