Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Judith (35): ‘Die studieschuld van ons beiden is wel een dingetje’

Huishoudboekje van Judith (35): ‘Die studieschuld van ons beiden is wel een dingetje’

Huishoudboekje van Judith (35): ‘Die studieschuld van ons beiden is wel een dingetje’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Judith (35) om te laten zien waar ze het van doet.

Naam: Judith (35), product owner IT (40 uur)
Relatie met: Patrick (40) front end developer (32 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Judith € 2.491
Salaris Patrick € 1.239 (deels Wajong-uitkering)

TOTAAL € 3.730

Uitgaven

Hypotheek € 480
Gas, water, licht € 201
Zorgverzekering € 318
Overige verzekeringen € 45
Boodschappen € 500
Kleding, cadeautjes, huis € 400
Motor Patrick € 35
Internet en tv € 62
Telefoon € 39
Abonnementen en koorcontributie € 100
Uit eten en leuke dingen doen € 400
Goede doelen € 10
Huisdieren € 150
Schoonmaakster € 150
Aflossen studieschuld € 200
Sparen € 500

TOTAAL € 3.590

Sparen & schulden

Spaargeld € 1.000
Studieschuld € 32.000

Jullie sparen 500 euro per maand, maar er staat maar 1.000 euro op de spaarrekening. Hoe kan dat?

“We sparen nog niet zo lang een vast bedrag per maand. Een van de oorzaken is dat Patrick langere tijd geen betaald werk heeft kunnen verrichten door zijn ziekte. Hij heeft af en aan last van (zware) depressies. In onze relatie kunnen we daar goed mee dealen, maar werken is voor hem heel lastig. We leefden toen dus alleen van mijn salaris. Sinds een paar jaar heeft hij een betaalde baan en een gedeeltelijke Wajong-uitkering. Toen kwam er pas ruimte om te gaan sparen. Ons spaargeld was een tijdje geleden overigens wel meer hoor. Maar omdat we een nieuwe badkamer hebben geplaatst en Patrick een motor heeft gekocht, is de spaarrekening flink geslonken en staat er op dit moment dus niet veel op.”

Ben je over het algemeen tevreden met jullie financiële plaatje?

“We hebben het natuurlijk goed en kunnen leuke dingen doen. Maar die studieschuld van ons beiden is wel een dingetje hoor. Die zou ik het liefst weggewerkt hebben. Het is echt een belemmerende factor voor ons, want we willen graag een huis buiten de stad kopen. Dan zou het fijn zijn als we die maandelijkse aflossingskosten kwijt zijn. Toen ik studeerde heb ik veel geleend. Mijn ouders konden me niet volledig financieel ondersteunen. Ik ben actief lid geweest van een studievereniging. Ik heb veel commissies gedaan, waardoor ik weinig tijd over had voor bijbaantjes. Ik heb aan die ervaring veel gehad later in mijn carrière. Maar als ik geweten had hoeveel pijn die schuld nu doet, had ik echt minder geleend.”

Lees ook
Huishoudboekje van Tatum (40): ‘Ik wil minimaal €30.000 op de spaarrekening hebben staan’

Ik zie geen post voor vakanties. Gaan jullie niet?

“Nee, we gaan eigenlijk nooit op vakantie. We hebben vier katten en een hond. De combinatie vakantie en huisdieren is best lastig. En we worden gewoon niet zo gelukkig van vakanties.”

De buffer moet omhoog dus. Zijn er posten waar je op zou kunnen bezuinigen vind je?

“Natuurlijk kunnen we op nog genoeg bezuinigen. We hebben best veel abonnementen. Dat kan minder. En de post ‘leuke dingen doen’ kan zeker ook omlaag. Maar ja, uit eten gaan vind ik gewoon een van de leukste dingen die er zijn. Of winkelen met vriendinnen, ook dat vind ik heerlijk. Ik werk veertig uur en dit soort dingen geven mij ontspanning. Ik word er blij van. Maar als het moet, dan kan dat minder. Wat ik wel ga doen, is wat bewuster shoppen. En dan in de zin dat ik mezelf ga behoeden voor miskopen. Zoals dat paar over the knee-boots laatst van 130 euro met van die torenhoge pornohakken. In de winkel stonden ze echt geniaal, maar in de praktijk staan ze in de kast. Nee, dat soort gekke uitspattingen ga ik echt niet meer doen.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 2-2020. Deze ligt t/m 14  januari in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Sasja Gerritsen / Renée Lamboo | Beeld: iStock