Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Sarah (36): ‘Hopelijk heb ik over een jaar of zeven genoeg geld om te stoppen met werken’

Huishoudboekje van Sarah (36): ‘Hopelijk heb ik over een jaar of zeven genoeg geld om te stoppen met werken’

Huishoudboekje van Sarah (36): ‘Hopelijk heb ik over een jaar of zeven genoeg geld om te stoppen met werken’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Sarah (36) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Sarah (36), manager riskmanagement (36 uur)
Woont samen met: Marco (38), bouwkundig ingenieur (32 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Sarah € 4.350
Bijdrage Marco € 500

TOTAAL€ 4.850

Uitgaven

Hypotheek € 740
Gas, water, licht € 82
Overige verzekeringen € 30
Boodschappen € 150
Kleding € 100
Internet en tv € 45
Abonnementen € 20
Goede doelen € 15
Cadeautjes € 50
Uit eten en leuke dingen doen € 500
Sparen € 500
Inleg beleggingen € 2.600

TOTAAL€ 4.832

Sparen en schulden

Spaargeld € 5.000
Beleggingen € 105.000

Je krijgt van Marco een bijdrage van € 500 per maand. Leg eens uit?

“Marco en ik wonen nu zeven jaar samen en houden onze financiën volledig gescheiden. We hebben het financieel goed voor elkaar, verdienen nagenoeg hetzelfde en hebben dezelfde financiële doelen. Marco heeft nog een eigen huis dat hij verhuurt en we wonen samen in mijn huis. Hij betaalt mee aan de hypotheek, de verzekeringen, internet, Spotify en Netflix. Het enige wat we gezamenlijk hebben, is een boodschappenrekening waar we beiden elke maand 150 euro op storten. Voor ons werkt dit heel fijn. We willen zelf beslissingen kunnen nemen en geen gedoe daarover.”

Je belegt meer dan de helft van je salaris. Vertel eens?

“Ik beleg nu zo’n drie jaar. Ik kreeg promotie op promotie en er kwam steeds meer geld binnen. Niet dat het me overigens allemaal maar komt aanwaaien, hoor. Ik werk hard en investeer continu in mezelf door het volgen van opleidingen en bijscholing. Maar ik kon het tegenover mezelf niet meer rechtvaardigen om het geld maar over de balk te gooien. Ik las de boeken van Gerhard Hormann en kwam terecht bij blogs van Mr. Money Mustache en PorteRenee. Toen ben ik eens heel goed naar mijn financiën gaan kijken en me vervolgens gaan verdiepen in beleggen.”

Je hebt inmiddels een lekker bedrag in beleggingen. Ben je niet bang dat je het kwijtraakt?

“Niet echt. Beleggen doe je altijd voor de lange termijn. Er zijn altijd wel dips, maar die waaien ook weer over. Nu met het coranavirus bijvoorbeeld, zie je dat de aandelen wereldwijd enorm dalen. Maar het voordeel daarvan is dan weer dat ik ze nu goedkoop kan aankopen. Ze zijn op dit moment als het ware in de aanbieding.”

Lees meer
Huishoudboekje van Loes (30): ‘Pas toen ik een tijdje op mezelf woonde, leerde ik de waarde van geld kennen’

Wat is je uiteindelijke doel?

“Financiële vrijheid. Het gevoel dat als ik niet meer wil werken, ik dat ook niet meer hoef. Als ik zo doorga, heb ik hopelijk over een jaar of zeven genoeg geld om te stoppen met werken. Niet dat ik dat per se wil, maar ik wil de keuze hebben. Misschien dat ik ooit nog wel iets anders wil gaan doen. Iets maatschappelijks, waar ik minder geld mee verdien. Die vrijheid heb ik dan.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 17-2020. Deze ligt t/m 28 april in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock