Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Tatum (40): ‘Ik wil minimaal €30.000 op de spaarrekening hebben staan’

Huishoudboekje van Tatum (40): ‘Ik wil minimaal €30.000 op de spaarrekening hebben staan’

Huishoudboekje van Tatum (40): ‘Ik wil minimaal €30.000 op de spaarrekening hebben staan’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Tatum (40) om te laten zien waar ze het van doet.

Naam: Tatum (40), zelfstandige in bouwsector (40-50 uur)
Relatie met Yazid: (45), werkzaam in de bouw (40 uur)
Kinderen: Cleo (12) en Izzy (13)

Netto-inkomsten

Salaris Tatum: € 2.500
Salaris Yazid: € 2.353
Kinderbijslag: € 195

TOTAAL € 5.048

Uitgaven

Hypotheek € 678
Gas, water, licht € 167
Gemeentelijke belastingen en VVE € 234
Zorgverzekering € 275
Verzekeringen overig € 27
Boodschappen € 500
Internet en tv € 52
Abonnementen € 24,50
Sporten € 21
Parkeervergunning € 20
Goede doelen € 305
Lenzen € 58
Ouderbijdrage school € 15
Beleggen € 100
Potje diversen € 425
Zakgeld kinderen € 20
Sparen en extra aflossen hypotheek € 2.000

TOTAAL € 4.921,50

Sparen & Schulden

Spaargeld € 22.000

Ben je tevreden met jullie financiële plaatje?

“Zeker. Maar daar is wel het een en ander aan vooraf gegaan hoor. Een aantal jaar geleden werd de kinderopvangorganisatie waar we onze kinderen onderbrachten betrapt op fraude. Toen dat aan het licht kwam, werd van het ene op het andere moment de kinderopvangtoeslag door de Belastingdienst stopgezet en moesten we opeens 1.200 euro per maand betalen. Daarnaast betaalde ik me ook nog eens scheel aan het aflossen van een consumptief krediet van 34.000 euro. Dat had ik jaren eerder onbezonnen afgesloten om een nieuwe auto te kopen. In deze periode konden we financieel geen klappen opvangen. Na een maand of zeven raakte ik toch wel lichtelijk in paniek. Ik heb de hulp ingeroepen van een vriendin die bij een financiële instelling werkt. Met haar hulp hebben we kunnen bewijzen dat wij niet bij de fraude van de kinderopvangorganisatie betrokken waren. Gelukkig waren we op tijd gered, maar toen zijn wel mijn ogen geopend en ben ik het volledig anders gaan doen.”

Lees ook
Huishoudboekje van Lieke (45): ‘Ik hoor regelmatig dat die toeslagen als alleenstaande moeder luxe zijn’

Welke doelen hebben jullie?

“Naast het aflossen van de hypotheek, wil ik minimaal 30.000 euro op de spaarrekening hebben staan. Potje ‘voor het geval dat’. Zeker als zelfstandig ondernemer is het belangrijk een dergelijke spaarpot te hebben. Sparen en aflossen doen we een beetje om en om. In de praktijk komt het erop neer dat we ongeveer 1.500 euro per maand aflossen en 500 euro op de spaarrekening zetten. En ons laatste doel is beleggen voor de lange termijn. We zijn pas net begonnen wat beleggingservaring op te doen. Volgend jaar kijken we of en hoe de regelgeving verandert en of we door willen gaan met deze vorm van investeren. Op deze manier doelen stellen geeft rust. We willen de mogelijkheid hebben straks wat eerder te kunnen stoppen met werken bijvoorbeeld. Zeker voor Yazid, die in de bouw werkt en fysiek dus zwaar werk verricht, is het fijn als hij niet tot zijn 68ste door hoeft te gaan.”

Jullie geven ruim 300 euro aan goede doelen. Vertel eens.

“We steunen de familie van Yazid, die uit Afrika komt. Iedere maand storten we 300 euro om zijn opa en oma gezond oud te laten worden. In het gebied waar zij wonen zijn de medische voorzieningen erg slecht. En we staan stand-by voor andere familieleden. Zoals een nichtje dat onlangs ernstig ziek was en met spoed geopereerd moest worden. Dan zamelen we in recordtijd geld in bij de rest van de familie, reizen naar Afrika en overhandigen het geld aan het ziekenhuis. Want zolang het ziekenhuis geen geld heeft, wordt er niet geopereerd. Toen Yazid en ik een relatie kregen, heeft hij meteen gezegd dat hij een kostenpost mee zou brengen. Daar hebben we goed over gesproken. Ik ben ook een familiemens en heb mijn ouders die het niet breed hadden ook altijd ondersteund. Met bijvoorbeeld boodschappen, vakanties en een computer voor mijn vader. Ik vind het fijn dat ik een partner heb die dat begrijpt.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 01-2020. Deze ligt t/m 07  januari in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Sasja Gerritsen / Renée Lamboo | Beeld: iStock