Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Loes (30): ‘Pas toen ik een tijdje op mezelf woonde, leerde ik de waarde van geld kennen’

Huishoudboekje van Loes (30): ‘Pas toen ik een tijdje op mezelf woonde, leerde ik de waarde van geld kennen’

Huishoudboekje van Loes (30): ‘Pas toen ik een tijdje op mezelf woonde, leerde ik de waarde van geld kennen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Loes (30) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Loes (30), salesmanager (40 uur)
Verloofd met: Diederick (33), managing consultant (40 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Loes € 3.234
Salaris Diederick € 3.055

TOTAAL € 6.289

Uitgaven

Hypotheek € 900
Gas, water en licht € 195
Zorgverzekering € 250
Overige verzekeringen € 37
Boodschappen € 550
Internet en tv € 57
Kleding en beauty € 400
Abonnementen € 51
Sporten € 48
Huisdieren € 236
Schoonmaakster € 160
Cadeautjes € 100
Uit eten en leuke dingen doen € 400
Sparen gezamenlijk € 100
Sparen Loes € 1.000
Sparen Diederick € 1.000
Onverwachte kosten/extra sparen € 800

TOTAAL € 6.284

Sparen & schulden

Spaargeld Loes € 30.000
Spaargeld Diederick € 7.000
Spaargeld gezamenlijk € 1.500

TOTAAL €38.500

Ben je altijd al zo’n spaarder geweest?

“Haha, absoluut niet. Toen ik met mijn ex ging samenwonen kreeg ik van mijn ouders een mooi bedrag. Dat heb ik tot op de laatste cent uitgegeven aan nieuwe spullen. Ik wilde het mooiste van het mooiste en alles moest nieuw. Achteraf had ik daar spijt van, want ik had helemaal geen reserve meer. Ik kom uit een gezin waar altijd wel genoeg geld was. Pas toen ik een tijdje op mezelf woonde, leerde ik de waarde van geld kennen. Nu ben ik veel bewuster. Als ik een grote uitgave wil doen, denk ik daar goed over na.”

Is dit jullie eerste koophuis?

“Diederick had een eigen appartement dat hij verkocht heeft toen wij dit huis kochten. De overwaarde hebben we gebruikt om de kosten koper te financieren. Ik had al eerder een koophuis met mijn toenmalige vriend. Ook dat huis hebben we met overwaarde verkocht. Van een deel van dat geld kocht ik meubels voor het appartement dat ik vervolgens huurde en de rest zette ik op mijn spaarrekening.”

Wat vind je van je post boodschappen?

“Nou, die is best hoog. En het gekke is dat ik niet het gevoel heb dat ik veel geld aan boodschappen uitgeef. We hebben een abonnement op een maaltijdbox. Dat is vooral makkelijk, maar ik heb ook het idee dat ik daarmee goedkoper uit ben dan wanneer ik drie keer per week naar de supermarkt ga en impulsief dingen koop. Maar ik weet natuurlijk wel hoe het komt, hoor. Die kosten zitten bij ons vooral in de weekenduitgaven: vlees bij de slager, brood bij de bakker, een bos bloemen. En niet te vergeten lekkere hapjes en wijntjes. Met al die kleine bedragen gaat het hard.”

Ik zie geen kosten voor auto en telefoon. Klopt dat?

“We hebben allebei een leaseauto, één daarvan rijden we alleen zakelijk. De andere kost ons negentig euro per maand. Dat geld wordt van het salaris van Diederick afgetrokken. En we hebben een telefoon van ons werk. Daar mogen we privé mee bellen.”

En vakanties? Uit welk potje komen die kosten?

“We gaan één keer per jaar naar een ver en zonnig oord. Buiten het hoogseizoen. Dat betalen we van ons vakantiegeld. En regelmatig vliegen we naar Spanje. Mijn ouders hebben daar een huis. Een ticket kost tachtig euro en verder geven we daar niet veel uit. We willen vanaf nu graag elk jaar op wintersport. Dat redden we niet ook van ons vakantiegeld. Dat zullen we van de spaarrekening betalen.”

Lees ook
Huishoudboekje van Edith (35): ‘We sparen niet voor de studie van onze kinderen’

Waar zou je niet op willen bezuinigen?

“Ik zou nooit bezuinigen op onze hond. Voor hem willen we het beste. We werken beiden fulltime en elke dag gaat hij met de uitlaatservice heerlijk een uur het bos in. En ik koop het beste eten voor hem. De post kleding/beauty is best hoog, maar ook daar wil ik liever niet op bezuinigen. Ik koop graag mooie en kwalitatief goede kleding. En ik ga regelmatig naar de kapper, de nagelstudio en schoonheidsspecialist. Ik voel me gewoon beter als ik er verzorgd uitzie. En ik heb een representatieve job. Aan leuke dingen doen geven we ook heel graag geld uit. Samen lunchen of borrelen met vrienden. Ons sociale leven is belangrijk voor me en daar geniet ik van.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 16-2020. Deze ligt t/m 21 april in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock