Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Lisette (29): ‘Mijn man gaf alles uit wat hij had’

Huishoudboekje van Lisette (29): ‘Mijn man gaf alles uit wat hij had’

Huishoudboekje van Lisette (29): ‘Mijn man gaf alles uit wat hij had’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Lisette (29) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Lisette (29), productmanager (36 uur)
Getrouwd met: Gerard (34) senior operator (36 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Lisette € 2.378
Salaris Gerard € 2.538

TOTAAL € 4.916

Uitgaven

Hypotheek € 591
Gemeentelijke belastingen € 90
Gas, water, licht € 83
Zorgverzekering € 183
Overige verzekeringen € 47
Boodschappen € 200
Kleding € 150
Auto’s incl. benzine € 141
Internet en tv € 51
Telefoon € 20
Abonnementen € 13,50
Goede doelen € 19
Huisdieren € 10
Cadeautjes € 40
Uit eten en leuke dingen doen € 100
Vakantie € 460
Aflossen hypotheek gemiddeld € 2.500
Sparen gemiddeld € 200

TOTAAL € 4.898,50

Sparen en schulden

Spaargeld € 34.000

Is dit jullie eerste koophuis?

“Voordat we dit huis kochten, had Gerard een appartement. Dat heeft hij verkocht. Het werd te klein voor ons tweeën en het was nogal incourant door de ligging en de hoge kosten aan onderhoud die eraan zaten te komen. De badkamer moest vernieuwd worden en ook de cv had zijn beste tijd gehad. Omdat we niet wisten wat de markt zou gaan doen en we niet nog meer geld in het huis wilden stoppen, hebben we het verkocht. Natuurlijk is zo’n verlies zuur. Vooral Gerard had er moeite mee. Het was toch zijn huis. Ik kon er wat makkelijker overheen stappen. We moesten die schuld toch voor lief nemen als we verder wilden. Gelukkig hadden we allebei voldoende spaargeld om die af te betalen.”

Zijn jullie altijd zulke goede spaarders geweest?

“Ik ga al van jongs af aan heel bewust met mijn geld om. Bij Gerard viel het kwartje iets later. Die gaf tot zijn twintigste alles uit wat hij had. Maar daarna is hij ook goed gaan sparen, hoor.”

Jullie boodschappenbudget is netjes. Pluis je alle reclamefolders uit?

“Ik bekijk de folders van de supermarkten altijd online. Aan de hand van de aanbiedingen bepaal ik het weekmenu. Is de andijvie ergens in de aanbieding? Dan eten we dus geen spinazie. Ik werk dicht bij huis en we hebben meerdere supermarkten in de buurt. Een paar keer per week fiets ik na werktijd naar de winkel voor de aanbiedingen. En ook heel leuk: ik gebruik een cashback-app. Dan kan ik nieuwe producten proberen. Als ik de kassabon instuur, krijg ik een deel van het geld terug.”

Lees ook
Huishoudboekje van Iris (27): ‘Ik hoef geen A-merken, behalve van knakworstjes’

Hoe houden jullie de energiekosten laag?

“We wonen in een hoekhuis, dus je zou verwachten dat onze energiekosten hoger liggen, maar we hebben ons huis goed geïsoleerd. Vorig jaar hebben we gekozen voor vloerverwarming met vloerisolatie. En we hebben voornamelijk energiezuinige apparaten in huis. Dat doen we om kosten te besparen, maar we zijn zeker ook begaan met het milieu. We geven ook geld aan goede doelen met aandacht voor milieu en dier.”

Stel je hebt een miljoen. Wat ga je doen?

“Ik denk dat we dan een groter huis kopen en dat meteen aflossen. En Gerard koopt een nieuwe auto. We kopen sowieso altijd wel jonge auto’s. Het comfort vinden we fijn en er is minder kans op grote reparaties. Auto’s zijn echt Gerards ding. Toen we met de restschuld van het appartement zaten, zei hij vaak ‘van dat geld had ik ook een dikke vette bak kunnen kopen.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 7-2020. Deze ligt t/m 18 februari in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Sasja Gerritsen / Renée Lamboo | Beeld: iStock