Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Manon (33): ‘Ik sloot een lening af om het zaad voor een tweede kindje te kunnen kopen’

Huishoudboekje van Manon (33): ‘Ik sloot een lening af om het zaad voor een tweede kindje te kunnen kopen’

Huishoudboekje van Manon (33): ‘Ik sloot een lening af om het zaad voor een tweede kindje te kunnen kopen’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Manon (33) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Manon (33), docent VO (24 uur)
Kind: Bram (6 maanden)

Netto-inkomsten

Salaris € 3.368
Kinderbijslag € 70
Kindgebonden budget € 111
Kinderopvangtoeslag € 597

TOTAAL € 4.146

Uitgaven

Hypotheek € 650
Gemeentelijke belastingen € 76
Gas, water, licht € 181
Zorgverzekering € 117
Overige verzekeringen € 78
Huishoudgeld € 300
Auto (exclusief benzine) € 39
Internet en tv € 48
Telefoon € 10
Kinderopvang € 815
Sporten € 83
Goede doelen € 4
Aflossen persoonlijke lening € 1.315
Aflossen studieschuld € 47
Sparen € 380

TOTAAL € 4.143

Sparen en schulden

Spaarrekening € 4.600
Persoonlijke lening € 9.480
Studieschuld € 5.000

Wat leef je van € 300 huishoudgeld?

“Ik doe voor 35 euro per week boodschappen. Ik heb veel blogs gelezen over goedkoop boodschappen doen en koken. Ik koop altijd dezelfde soort producten en doe niet gek. Ik koop veel in de aanbieding én ik heb een grote vriezer. Benzine kost me 45 euro per maand en kleding koop ik zelden. Ik hou niet van winkelen en geef niet zo veel om kleding. Voor Bram koop ik kledingpakketten op Marktplaats. Hij groeit als kool, dus nieuwe kleding kopen vind ik onzin. Alleen rompers koop ik nieuw. Natuurlijk vind ik het weleens jammer dat ik sommige dingen niet kan, maar dit jaar moet ik het gewoon van dit bedrag doen. Het aflossen van mijn persoonlijke lening en studieschuld is mijn financiële doel voor 2020. Daarna ga ik wel weer wat ruimer leven.”

Waarom heb je een persoonlijke lening afgesloten?

“Bram heb ik gekregen van een donor. Het donorzaad voor hem heb ik een aantal jaar geleden van mijn spaargeld betaald. Mijn grote wens is op termijn een broertje of zusje voor Bram van dezelfde donor. Toen ik hoorde dat de donor wilde stoppen, kreeg ik het advies zijn zaad te kopen. Om dat te kunnen bekostigen heb ik een persoonlijke lening afgesloten. Omdat de rente op deze lening hoog is, wil ik deze als eerste aflossen. Daarna ga ik verder met het wegwerken van mijn studieschuld. Toen ik ging studeren waren mijn ouders niet in de positie om mij financieel te ondersteunen. Ik ging meteen op kamers en moest keihard studeren waardoor ik weinig tijd had voor bijbaantjes. Ook heb ik nog een half jaar in het buitenland gestudeerd. Dat was niet goedkoop, maar ik ben blij dat ik het heb kunnen doen.”

Lees meer
Huishoudboekje van Edith (27): ‘We kunnen elke maand €1.500 sparen’

Je werkt 24 uur als docent. Je salaris is voor drie dagen best hoog, toch?

“Tot de geboorte van Bram heb ik fulltime voor de klas gestaan. Op dit moment werk ik drie dagen en ook volgend schooljaar werk ik drie dagen. Ik heb dit schooljaar nog twee dagen per week verlof. Ik heb ouderschapsverlof opgenomen en de afgelopen jaren veel verlofuren gespaard. Dit schooljaar houd ik dus nog mijn fulltime salaris. Volgend schooljaar ga ik zo’n 700 euro minder verdienen.”

Je geeft in verhouding veel geld uit aan sporten. Belangrijk voor je?

“Deze kosten zijn inderdaad best hoog. Ik ga zo’n twee à drie keer per week naar de sportschool. Ik wil weer fit worden na de zwangerschap. En ik ken er inmiddels veel mensen. Van dat sociale deel geniet ik ook. De sportschool biedt overigens ook opvang voor Bram. Ideaal!”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 10-2020. Deze ligt t/m 10 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Beeld: iStock