Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Karen (26): ‘Op mijn negentiende kochten we ons eerste huis’

Huishoudboekje van Karen (26): ‘Op mijn negentiende kochten we ons eerste huis’

Huishoudboekje van Karen (26): ‘Op mijn negentiende kochten we ons eerste huis’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Karen (26) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam: Karen (26), corporate planner (40 uur) en afstudeerder (20 uur)
Getrouwd met: Stefan (32), ICT’er (40 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Karen € 2.422
 • Salaris Stefan € 2.015

TOTAAL € 4.437

Uitgaven

 • Hypotheek € 867
 • Gas, water, licht € 150
 • Boodschappen € 350
 • Verzekeringen € 60
 • Auto’s inclusief benzine € 490
 • Telefoon € 45
 • Internet en tv € 24
 • Abonnementen € 5
 • Scouting € 3,40
 • Huisdieren € 45
 • Schoonmaakster € 120
 • Cadeautjes € 50
 • Uit eten en leuke dingen doen € 150
 • Zakgeld € 250
 • Sparen € 1.750

TOTAAL € 4.359,40

Sparen en schulden

 • Spaargeld € 17.200
 • Studieschuld € 19.900

Ben je blij met jullie financiële plaatje?

“Ja, we hebben het goed en kunnen flink sparen elke maand. We hebben twee jaar geleden ons huis gekocht voor € 209.000, een voormalige huurwoning die we flink hebben opgeknapt. We hebben de keuken en de badkamer vervangen, de tuin laten doen en zonnepanelen geplaatst. En nog steeds staan er dingen op ons lijstje, zoals een nieuw toilet. Het is onze tweede koopwoning. Ons eerste huis kochten we in 2013 voor € 137.500 en verkochten we vijf jaar later voor € 191.000. Die overwaarde hebben we voor een deel in de hypotheek gestopt en de rest hebben we gebruikt voor de verbouwing.”

In 2013 was je negentien. Was het makkelijk een hypotheek te krijgen?

“Nou, dat heeft wel wat bloed, zweet en tranen gekost, hoor. Ik was net begonnen aan mijn studie, had een bijbaantje in een winkel en Stefan werkte maar drie dagen per week. Hij is fulltime gaan werken en ik kon een werkgeversverklaring krijgen van mijn werkgever. Uiteindelijk is het ons gelukt.”

Je studeert nog steeds nu?

“Haha… ja, ik ben al negen jaar bezig, maar het einde is in zicht. Dit jaar ga ik afstuderen. En omdat ik nog onder het oude leenstelsel val, wordt mijn studieschuld als ik afstudeer omgezet in een gift. Dat geld hoef ik dus niet terug te betalen.”

Je werkt veertig uur en studeert twintig uur per week. Heb je wel tijd om geld uit te geven?

“Ik werk ook nog als vrijwilliger bij de scouting, dus ik ben redelijk druk, ja. Dat is ook de reden waarom we een schoonmaker hebben die eens in de twee weken de grote dingen doet. En ik bestel mijn boodschappen online bij Albert Heijn. Voorheen ging ik wel naar vijf verschillende supermarkten en dan liep ik alle aanbiedingen langs. Daar heb ik nu de tijd niet meer voor. Of ik nu duurder uit ben? Jazeker, vaak geef ik zelfs het dubbele uit.”

Welke financiële lessen heb jij van je ouders meegekregen?

“Er werd bij ons thuis niet veel over geld gepraat. Ik kreeg geen zakgeld, maar ik had een bijbaantje als krantenbezorger. Mijn ouders vertelden me wel hoe ik verstandig met dat verdiende geld moest omgaan hoor, maar verder heb ik geen echte lessen geleerd. Later besefte ik pas dat we het helemaal niet breed hadden thuis. Mijn ouders gingen vaak om 17.45 uur naar de winkel om te kijken of er nog brood over was. Of dat ertoe geleid heeft dat ik een goede spaarder ben geworden, weet ik niet; mijn broertje is namelijk het tegenovergestelde. Wel vind ik het belangrijk goed overzicht te hebben. Ik heb verschillende spaarpotjes en we hebben afgesproken dat we uitgaven boven de vijftig euro eerst met elkaar bespreken.”

Jullie zijn getrouwd. Was het een dure bruiloft?

“We hebben een grote familie en een grote vriendenkring. We wilden iedereen uitnodigen, maar geen kapitalen uitgeven. Mijn ouders hebben mijn droomjurk voor me betaald, die vond ik in een outlet. Daar heel veel geld aan uitgeven vond ik echt zonde. We trouwden in het scoutinggebouw en gaven ’s avonds een feestje in een kroeg. Die kroeg was net geopend en ze waren superblij dat wij ons feest daar wilden houden. Voor 1.500 euro mochten we met honderd man de hele avond onbeperkt drinken. Een goede deal.”

Jullie geven bijna € 500 aan auto’s uit. Wat rijden jullie?

“We hebben een oldtimer en een gloednieuwe auto van 16.000 euro. Mijn vorige auto was een tweedehands die ik voor 4.000 euro kocht in januari. In november kon ik hem al naar de sloop brengen. Dat nooit meer, dus besloten we een nieuwe te kopen.”

Hoe gaan jullie op vakantie?

“We zijn gek op reizen en hebben al veel van de wereld gezien. We betalen onze vakanties van de spaarrekening. Daarnaast spaar ik met mijn beste vriendin elke maand vijftig voor leuke weekendjes weg. Tijdens die weekenden doen we dingen die onze mannen niets vinden, zoals met alpaca’s knuffelen.”

Lees ook 
Huishoudboekje van Angela (30): ‘Voor mijn wereldreis probeer ik een bedrag van € 35.000 te sparen’

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden.

Het hele interview lees je in Flair 47-2020. Deze ligt t/m 24 november in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock