Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Liesbeth (23): ‘Ik stort gemiddeld 700 euro per maand op mijn spaarrekening’

Huishoudboekje van Liesbeth (23): ‘Ik stort gemiddeld 700 euro per maand op mijn spaarrekening’

Huishoudboekje van Liesbeth (23): ‘Ik stort gemiddeld 700 euro per maand op mijn spaarrekening’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Liesbeth (23) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Liesbeth (23), assistent-accountant (40 uur)
Relatie met: Jorick (27), onderwijsassistent (40 uur)

Netto-inkomsten

Salaris Liesbeth € 1.950 (inclusief leaseauto)
Salaris Jorick € 1.900

TOTAAL€ 3.850

Uitgaven

Hypotheek € 550
Gas, water, licht € 180
Zorgverzekering € 241
Overige verzekeringen € 35
Boodschappen € 250
Kleding € 200
Auto incl. brandstof € 175
Internet en tv € 51
Telefoon € 40
Abonnementen € 30
Goede doelen € 5
Sporten € 35
Huisdieren € 5
Cadeautjes € 20
Uit eten en leuke dingen doen € 250
Vakanties € 170
Onvoorzien € 200
Sparen € 1.100 (gemiddeld)

Totaal € 3.537

Sparen & schulden

Spaargeld Liesbeth: € 13.500
Spaargeld Jorick: € 4.000

Ben je tevreden met jullie financiën?

“Zeker. We hebben onze geldzaken goed op de rit: een eigen huis, we sparen en er is genoeg geld om leuke dingen te doen. De financiën houden we niet heel bewust bij. We werken niet met Excelsheets en potjes, hebben gewoon één betaalrekening en allebei een spaarrekening. Onze uitgaven verschillen per maand. Deze keer had Jorick bijvoorbeeld hogere kosten door een reparatie aan zijn auto. Wat er overblijft, sparen we. Ik stort gemiddeld 700 euro per maand op mijn spaarrekening en Jorick 400 euro.”

Jullie zijn nog jong. Hoe zie je jullie financiële toekomst?

“Ik begin eigenlijk pas net. Ik werk nu anderhalf jaar als assistent-accountant en ben bezig met mijn master. Dat betekent dat ik vier dagen werk en één dag naar college ga. De opleiding wordt betaald door mijn werkgever. Als ik accountant ben, ga ik natuurlijk meer verdienen. Hoeveel? Ik heb werkelijk geen idee, drie- à vierduizend euro netto? Daar ben ik nog niet mee bezig. Wel weet ik dat ik een goede carrière tegemoet ga. Mochten er ooit kinderen komen, dan zal het financieel wat anders worden. Ik verwacht dat we er dan voor kiezen dat ik fulltime blijf werken en Jorick wat meer thuisblijft.”

Is er iets waar jij geen geld aan uitgeeft?

“Iedereen moet natuurlijk zelf weten waar hij zijn geld aan besteedt, maar ik denk dat ik het zonde zou vinden om 30.000 euro voor een nieuwe auto neer te leggen. Ik zeg ‘denk ik’, want ik moet bekennen dat ik best wat waarde hecht aan de fijne en mooie leaseauto die ik heb. Stel dat ik zou stoppen met dit werk en zelf een auto moet kopen, dan ben ik wel benieuwd wat mijn keuze gaat worden.”

Lees ook
Huishoudboekje van Sarah (36): ‘Hopelijk heb ik over een jaar of zeven genoeg geld om te stoppen met werken’

Jij hebt geen studieschuld?

“Nee, en dat vind ik echt zo fijn. Ik was de laatste groep studenten die nog recht had op studiefinanciering. Daarnaast hebben mijn ouders me tijdens mijn studietijd ook financieel ondersteund. Zonder een studieschuld maak je toch een wat lekkerdere financiële start en konden wij met gemak een huis kopen.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 18-2020. Deze ligt t/m 5 mei in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock