Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Marianne (48): ‘Leonie en ik zijn getrouwd maar houden onze financiën gescheiden’

Huishoudboekje van Marianne (48): ‘Leonie en ik zijn getrouwd maar houden onze financiën gescheiden’

Huishoudboekje van Marianne (48): ‘Leonie en ik zijn getrouwd maar houden onze financiën gescheiden’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Marianne (48) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Marianne (48), managementassistent (40 uur)
Getrouwd met: Monique (42), senior planbeoordelaar (40 uur)
Kinderen: Leonie (22) en Suzanne (20)

Netto-inkomsten

Salaris Marianne € 2.453
Reiskostenvergoeding € 78
Kostgeld Suzanne € 100

TOTAAL€ 2.631

Uitgaven

Huur € 626
Gas, water en licht € 170
Zorgverzekering € 141
Overige verzekeringen € 82
Boodschappen € 250
Auto (incl. benzine) € 121
Internet en tv € 40
Telefoon € 41
Kleding € 75
Huisdieren € 82
Goede doelen € 30
Cadeautjes € 50
Kapper € 50
Uit eten en leuke dingen doen € 210
Sparen gezamenlijk € 450
Sparen eigen rekening € 150

TOTAAL€ 2.568

Sparen & schulden

Spaarrekening gezamenlijk: € 1.500
Schulden: nee

Jullie zijn getrouwd, waarom zijn de financiën dan gescheiden?

“Monique en ik hebben zeven jaar een relatie en zijn vorig jaar november getrouwd. We latten en wonen zo’n anderhalf uur rijden bij elkaar vandaan. We wonen bewust niet samen, maar wilden wel graag trouwen. Het is een mooie bezegeling van onze liefde en daardoor is een aantal zaken ook wettelijk goed geregeld. Zo zijn we nu automatisch elkaars erfgenaam. Onze financiën houden we gescheiden. We hebben allebei ons eigen huishouden en daar valt ook het financiële huishouden onder. Leonie en ik hebben ieder een eigen spaarrekening en sinds kort ook
een gezamenlijke. Daarop storten we elke maand 450 euro. Onze inkomens verschillen niet zo veel, dus allebei hetzelfde bedrag inleggen vinden we prettig.”

Sparen jullie voor iets speciaals?

“Zeker! We zijn dol op reizen. Daar zetten we samen geld voor opzij, voor als het straks weer kan. Onze spaarrekening hebben we onderverdeeld in potjes voor verschillende bestemmingen. In 2021 staat er een reis naar Sri Lanka en de Malediven gepland. Én een trip naar New York. Elke maand verdelen we een bedrag over deze potjes. We gebruiken deze rekening ook voor een gezamenlijk cadeautje. En, in betere tijden, voor een dagje naar de sauna of een hapje eten met de meiden.”

Lees meer
Huishoudboekje van Liesbeth (23): ‘Ik stort gemiddeld 700 euro per maand op mijn spaarrekening’

Er staat niet zo veel op je eigen spaarrekening. Hoe vind je dat?

“Op dit moment heb ik geen buffer. Dat voelt niet zo prettig, ik word er zelfs een beetje onrustig van. Ik had wel spaargeld, hoor. Maar dat is in ons huwelijk gaan zitten. Nu wordt de broekriem aangetrokken en ben ik begonnen de buffer weer aan te vullen. Elke maand probeer ik honderd à 150 euro voor mezelf te sparen. Ik wil heel graag een huis kopen. Nu huur ik. Het is een heerlijke ruime plek, maar een eigen huis is toch een appeltje voor de dorst. Omdat Leonie en ik getrouwd zijn, hebben we voor de fiscus straks twee huizen terwijl je maar van één huis de hypotheekrente kunt aftrekken. Dat is natuurlijk wel jammer. Maar als het zover is, verrekenen we dat rentevoordeel wel.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 19-2020. Deze ligt t/m 12 mei in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock