Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Jasmijn (21): ‘Er staat nu €30.000 op mijn spaarrekening’

Huishoudboekje van Jasmijn (21): ‘Er staat nu €30.000 op mijn spaarrekening’

Huishoudboekje van Jasmijn (21): ‘Er staat nu €30.000 op mijn spaarrekening’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Jasmijn (21) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Jasmijn (21), ondernemer (twintig tot dertig uur)

Netto-inkomsten

Salaris € 750 (keert aan zichzelf uit)
Toeslagen € 100
Overige inkomsten € 50

TOTAAL € 900

Uitgaven

Kostgeld € 150
Kleding € 75
Reservering niet vergoede zorgkosten € 200
Abonnementen € 15
Goede doelen € 75
Cadeautjes € 50
Uit eten en leuke dingen doen € 60
Vakanties € 75
Naar spaarrekening € 200

TOTAAL € 900

Sparen en schulden

Spaargeld € 30.000

Lekkere spaarrekening zeg, op je 21ste. Hoe heb je dat bedrag bij elkaar gespaard?

“Ik spaar al best lang. Ik begon in 2013, toen ik mijn eerste bijbaantje had. In het begin waren het kleine bedragen natuurlijk, maar naarmate ik meer verdiende, ging er een steeds hoger bedrag naar de spaarrekening. Tot een tijdje terug keerde ik mezelf elke maand duizend euro meer uit en boekte ik dat bedrag over naar mijn spaarrekening. Daar staat nu 30.000 euro op. Vanaf dat bedrag moet je belasting over je vermogen betalen, dus heb ik besloten om die duizend euro niet meer aan mezelf uit te keren, maar in de zaak te storten. Ik heb overigens niet het volledige bedrag zelf bij elkaar gespaard hoor. Mijn ouders en grootouders hebben ook bijgedragen.”

Je betaalt kostgeld. Wat vind je daarvan?

“Ik woon nog thuis en betaal mijn ouders iedere maand twintig procent van mijn inkomen. Die regel geldt en gold voor alle kinderen. Ik ben de jongste en woon samen met mijn zus nog thuis. Ik vind het heel normaal hoor, dat ik bijdraag in de kosten. Dat hebben we eigenlijk altijd wel gedaan. Als we vroeger een bijbaantje hadden bijvoorbeeld, kregen we geen zakgeld. En als we echt veel verdienden, dan hielden mijn ouders ook het kleedgeld in. Maar mijn ouders spaarden ook voor ons. En we kregen allemaal 1.500 euro om aan rijlessen te besteden. Mijn ouders hebben mij de waarde van geld geleerd, en daar ben ik ze dankbaar voor.”

Lees ook
Huishoudboekje van Manon (33): ‘Ik sloot een lening af om het zaad voor een tweede kindje te kunnen kopen’

Je hebt een bedrag gereserveerd voor niet vergoede zorg. Leg eens uit?

“De kosten voor mijn zorgverzekering heb ik niet opgenomen omdat ik mijn zorgverzekering een keer per jaar betaal van mijn spaarrekening. Maar ik leg wel iedere maand tweehonderd euro apart. Ik heb een aandoening en heb therapieën nodig die de zorgverzekeraar niet vergoed. Die aandoening is overigens ook de reden dat ik tussen de twintig en dertig uur per week werk. En niet fulltime zoals mensen misschien verwachten van iemand van mijn leeftijd.”

Zijn er dingen waar jij nooit geld aan uit zal geven?

“Aan een nieuwe auto. Mijn vader zei soms dat als je een nieuwe auto koopt en je bij de dealer wegrijdt, de auto al minder waard is. Die les is blijven hangen.”

Stel je krijgt € 1.000. Waar ga je dat aan besteden?

“Dat geld zou ik beleggen. Ik ben me al een beetje aan het oriënteren, maar vind het nog best spannend. Sparen levert me niets op. In 2013 had ik achtduizend euro op mijn spaarrekening en ontving ik honderd euro rente. Nu heb ik 30.000 euro en krijg ik net acht euro. Bedroevend dus. Ik moet me dus echt snel verder gaan verdiepen in beleggingsmogelijkheden. En duizend euro om te oefenen lijkt me wel wat.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 10-2020. Deze ligt t/m 17 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Beeld: iStock