Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Anne (30): ‘Kleding en speelgoed voor ons kind koop ik bijna nooit’

Huishoudboekje van Anne (30): ‘Kleding en speelgoed voor ons kind koop ik bijna nooit’

Huishoudboekje van Anne (30): ‘Kleding en speelgoed voor ons kind koop ik bijna nooit’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Anne (30) om te laten zien waar ze het van doet.

Naam: Anne (30), leerkracht basisonderwijs (26 uur)
Samen met: Tom (32) ICT’er (40 uur)
Kinderen: Morris (1,5 jaar)

NETTO-INKOMSTEN

Salaris Anne € 1.518
Salaris Tom € 1.979
Inkomen uit eigen bedrijf € 250
Toeslag kinderopvang € 597
Kinderbijslag € 74

TOTAAL € 4.418

UITGAVEN

Hypotheek € 735
Gas, water, licht € 145
Zorgverzekering € 166
Overige verzekeringen € 231
Boodschappen € 320
Kleding € 100
Auto’s (incl. benzine) € 180
Kinderopvang € 872
Huisdieren € 30
Schoonmaakster € 150
Cadeautjes € 30
Uit eten en leuke dingen doen € 50
Vakantie € 150
Aflossing duurzaamheidslening € 62,50
Naar spaarrekening € 1.000

TOTAAL € 4.221,50

SPAREN EN SCHULDEN

Spaarrekening € 3.500
Duurzaamheidslening € 10.000

Hoe komt het dat het spaargeld nu wat aan de lage kant is?

“Begin vorig jaar hebben we het huis van de oma van Tom gekocht. Een heerlijke vrijstaande woning bij het bos. Omdat het huis nogal gedateerd was en er asbest in zat, hebben we het van onder tot boven verbouwd. Voor die tijd woonden we in een rijtjeshuis. Daar hadden we al flink op afgelost en we konden het met een overwaarde van € 30.000 verkopen. Dat bedrag hebben we samen met ons spaargeld in deze woning gestopt, vandaar. En dan heb ik een tijd geleden nog een ongeluk gehad waarbij mijn auto total loss werd verklaard. Er moest dus een nieuwe komen. Wel een tweedehandsje, hoor. Maar toch dubbel zo duur als de auto die ik had.”

Lees meer
Huishoudboekje van Judith (35): ‘Die studieschuld van ons beiden is wel een dingetje’

Jullie hebben een duurzaamheidslening. Wat is dat precies?

“We hebben het huis optimaal geïsoleerd. Overal HR++ glas en zonnepanelen. De rente bij een duurzaamheidslening is 1,5 %. Dat is een stuk minder dan de 2,53 % die we zouden moeten betalen als we een bouwdepot bij onze hypotheek zouden afsluiten. De lening moeten we in tien jaar terugbetalen. Dat gaat lukken. En het lijkt erop dat we de prognose die de leverancier van de zonnepanelen heeft gesteld, ruimschoots halen. Dus die investering gaan we wel terugverdienen. Ik ben ook erg benieuwd naar de eindafrekening van de energieleverancier. Het bedrag dat we nu maandelijks betalen is aan de hoge kant, verwacht ik.”

Er is ook nog een eigen bedrijf. Hoe zit dat?

“Tom was tot een paar jaar geleden zzp’er. Hij had een eigen bedrijf in geluidsapparatuur, werkte 60 à 70 uur per week en hield minder dan het minimumloon over. Toen hij zijn bedrijf startte, heeft hij € 40.000 geleend. Hij moest knetterhard werken om die lening af te lossen. Dat wilden we niet meer zo. Het bedrijf bestaat nog wel, maar Tom doet het nu als hobby. Voordeel is dat we bijvoorbeeld de kosten voor telefoon, televisie en internet via de zaak betalen.”

Was je een beetje voorbereid op de kosten die een kind met zich meebrengt?

“Ik heb me zeker voorbereid en heel bewust spullen gekocht. Een tweedehands kinderwagen, bijvoorbeeld. En we hebben ook veel gekregen. Nog steeds krijg ik veel. Kleding voor Morris koop ik bijna nooit en ook aan speelgoed geef ik eigenlijk niets uit. Het geld voor de kinderopvang, dat is eigenlijk de hoogste kostenpost die we voor hem hebben.”

Lees ook
Koopzegels sparen suf? Waarom het superslim is om er juist nú mee te beginnen

Je bent dus bewust bezig met je geld. Zie je jezelf als een spaarder?

“Dat vind ik lastig te zeggen. Ik leef bewust en zuinig, maar toch komt geregeld de klad erin. Dan haal ik bijvoorbeeld in een week én friet én sushi én pizza. Die kleine bedragen kunnen flink oplopen. En ik doe ook nog weleens een miskoop. Vorig jaar hebben we een robotstofzuiger gekocht. Leek me ideaal. Maar in de praktijk viel het tegen. We hebben een hond, en dus veel haren. Daar loopt dat ding steeds op vast. Dan denk ik: die had ik beter niet kunnen kopen.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 3-2020. Deze ligt t/m 21  januari in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Sasja Gerritsen / Renée Lamboo | Beeld: iStock