Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Lisa (34): ‘Ik vind de vrijheid die genoeg geld geeft, heel prettig’

Huishoudboekje van Lisa (34): ‘Ik vind de vrijheid die genoeg geld geeft, heel prettig’

Huishoudboekje van Lisa (34): ‘Ik vind de vrijheid die genoeg geld geeft, heel prettig’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Lisa (34) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

Naam Lisa (34), manager communicatie & e-commerce/lid MT (40 uur)
Woont samen met Marco (34), ondernemer (60 uur)

Netto-inkomsten

 • Salaris Liza € 3.668
 • Salaris Marco € 1.800

TOTAAL€ 5.468

Uitgaven

 • Hypotheek € 752
 • Gas, water, licht € 140
 • Reservering jaarlijkse kosten € 180
 • Verzekering (m.u.v. zorgverzekering) € 51
 • Boodschappen € 300
 • Auto (incl. brandstof) € 95
 • Internet € 25
 • Telefoon € 13
 • Abonnementen € 18
 • Sporten € 71
 • Goede doelen € 28
 • Uit eten en leuke dingen doen € 250
 • Gezamenlijk beleggen € 75

TOTAAL € 1.998

Sparen & schulden

 • Gezamenlijk spaargeld € 10.000
 • Eigen spaargeld € 20.000

Er zit bijna € 3.500 tussen de inkomsten en uitgaven. Hoe kan dat?

“Marco en ik doen onze financiën maar voor een deel samen. Elke maand storten we een vast bedrag op onze gezamenlijke rekening. Daar betalen we de hypotheek, de energiekosten, de kosten voor internet en de boodschappen van. De rest van de posten is ieder voor zich. We dragen overigens allebei naar rato bij aan de gezamenlijke kosten: ik 2/3 en Marco 1/3. Mijn inkomen is natuurlijk een stuk hoger. Hoe ik het vind dat ik meer bijdraag? Ach, helemaal prima. Het enige is dat ik me financieel wel verantwoordelijk voel. Marco heeft samen met zijn ouders een boerenbedrijf. Natuurlijk bouwt hij kapitaal op, maar de inkomsten zijn van veel verschillende factoren afhankelijk en dus variabel. Marco vindt het geen probleem dat ik meer bijdraag. En hij geeft niet om dure dingen. Zijn werk is zijn grote passie. Plezier in wat we doen vinden we allebei ook echt het belangrijkste.”

Jullie sparen wel gezamenlijk?

“Dat doen we sinds een aantal maanden. We willen namelijk een nieuwe badkamer. Toen we die rekening openden, kregen we net belastinggeld terug en een schenking van mijn ouders. Dat was fijn, want zo stond er meteen een lekker bedrag op. Daarnaast hebben we allebei onze eigen spaarrekening. Op die van mij staat nu zo’n € 20.000. Een jaar of drie geleden zijn we samen begonnen met duurzaam beleggen bij Triodos. Daarnaast beleg ik zelf online in indexfondsen. Dat doe ik nog niet zo lang. De afgelopen jaren heb ik vooral gefocust op het extra aflossen van de hypotheek. Met gemiddeld zo’n € 1.000 per maand hebben we inmiddels € 24.000 afgelost. Nu vind ik het leuk om te beleggen, het rendement is toch wat hoger op de lange termijn.”

Lees meer
Huishoudboekje van Emma (24): ‘De impact van de lening (€70.000) drong gewoon niet tot me door’

Als je tijdens de coronacrisis naar je beleggingen kijkt, raak je dan niet in paniek?

“Bij Triodos hadden we een prachtig rendement van ongeveer vijftien procent. Nu staan we in de min. Dat was inderdaad even slikken, maar beleggen doen we voor de lange termijn met geld dat we nu niet nodig hebben. En ik heb gewoon wat extra ingekocht; de aandelen waren lekker in de aanbieding, zeg maar. Ik was zelf wel benieuwd hoor hoe ik zou reageren, maar ik voel geen stress of paniek gelukkig.”

Ben jij ook degene die van het geld is?

“Ik vind het echt heel leuk om met geld bezig te zijn. Ik word blij als ik weer een stukje van de hypotheek heb afgelost en zie dat onze maandlasten dalen. En als ik merk dat het rendement van de beleggingen is gegroeid, vertel ik dat heel enthousiast aan Marco. Ik laat me graag inspireren door het FIRE-principe (financially independent, retiring early, red.). Dat wil zeggen dat je alleen geld uitgeeft wat overblijft na sparen en beleggen. Met als doel om financieel onafhankelijk te worden. Niet dat ik nu per se over een bepaald aantal jaar financieel onafhankelijk wil zijn hoor, maar ik vind de vrijheid die genoeg geld geeft, heel prettig. Het idee dat ik een sabbatical kan nemen bijvoorbeeld of ooit zelf ondernemer kan worden. Ik heb geen concrete plannen, maar het idee dat het kan, vind ik heerlijk.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 28-2020. Deze ligt t/m 8 juli in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Tekst: Sasja Gerritsen en Renée Lamboo | Beeld: iStock