Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Annette (28): ‘Ik kocht een nieuwe computer terwijl de laptop het nog prima deed’

Huishoudboekje van Annette (28): ‘Ik kocht een nieuwe computer terwijl de laptop het nog prima deed’

Huishoudboekje van Annette (28): ‘Ik kocht een nieuwe computer terwijl de laptop het nog prima deed’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Annette (28) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam:  Annette (28), vertaler (40 uur)
Woont samen met: Marnix (30), vertaler (40 uur)

NETTO-INKOMSTEN

Salaris Annette € 1.850
Salaris Marnix € 1.850
TOTAAL € 3.700

UITGAVEN

Huur € 800
Gemeentelijke belastingen € 45
Gas, water, licht € 76
Zorgverzekering € 135
Overige verzekeringen € 37
Boodschappen € 475 (inclusief eten halen)
Kleding € 15
Auto (inclusief benzine) € 100
Openbaar vervoer € 15
Internet en tv € 66
Abonnementen € 35
Telefoon € 4
Sporten € 42
Huisdieren € 40
Goede doelen € 15
Cadeautjes € 50
Uit eten en leuke dingen doen € 150
Vakanties € 50
Games € 30
Sparen € 480
TOTAAL € 2.660

Sparen en schulden

Spaarrekening Annette: € 8.000
Spaarrekening Marnix: € 12.000
Schulden: nee

Jullie delen niet alle kosten?

“Klopt, Marnix en ik houden onze financiën gedeeltelijk gescheiden. Alleen de vaste lasten, boodschappen, auto en vakanties delen we. Iedere maand boeken we voor deze kosten beiden 900 euro naar een gezamenlijke rekening. We wonen nu twee jaar samen en uiteindelijk willen we naar een meer gezamenlijke verdeling. Dat zijn we langzaam aan het ontwikkelen. Maar eerst wil ik dat mijn spaarsaldo op het niveau van Marnix komt.”

Is Marnix een betere spaarder dan jij bent?

“We gaan anders met ons geld om. Ik ben meer van de impulsaankopen. En dan vooral dure dingen. Zoals een nieuwe computer terwijl de laptop het nog prima doet. Daar heb ik geen spijt van hoor, maar het is natuurlijk wel onzinnig. Marnix denkt veel langer en bewuster na voordat hij geld uitgeeft aan dure dingen. Maar hij is wel degene die verantwoordelijk is voor het hoge bedrag aan boodschappen. Ik heb een hekel aan koken, dus dat budget laat ik aan hem over. Hij wil niet vooruitdenken en wil eten waar hij op dat moment zin in heeft. Dat betekent vrijwel iedere dag naar de supermarkt. En dan wil hij ook nog eens alleen maar A-merken. Daarnaast bestellen we best vaak eten. Eens per week patat en dan nog geregeld pizza of Chinees. Hij geeft dus makkelijker ons gezamenlijke geld uit dan dat van hemzelf, haha.”

Je spaart ongeveer 25 procent van je salaris. Waar spaar je voor?

“Voor de toekomst. We willen trouwen en een huis kopen. We hebben allebei een vaste baan, maar een huis kopen is lastig. We wonen in een dure omgeving en de huizen die we kunnen betalen vinden we te klein. Zeker met het oog op kinderen. Over een jaar of twee hopen we genoeg spaargeld te hebben om de kosten koper van een huis dat volledig aan onze wensen voldoet, te kunnen opbrengen. Sowieso denk ik best veel na over mijn financiële toekomst. Als er kinderen komen wil ik minder werken en later wil ik een goed pensioen hebben. Ik heb zelfs een pensioenrekening om mijn pensioengat te overbruggen.”

Zijn er posten die omlaag kunnen, zodat je nog meer kunt sparen?

“Ik vind dat ik het best goed doe, maar ik moet wel oppassen. Neem bijvoorbeeld het gamen. Dat doe ik graag, maar als ik niet oplet lopen de kosten heel snel op.”

Hoe ga je dat doen?

“Vanaf januari dit jaar heb ik een Excel-sheet waarin ik mijn uitgaven nauwkeurig bijhoud. Zo komt er stapje voor stapje meer overzicht in de financiële fase waarin we zitten.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 8-2020. Deze ligt t/m 25 februari in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Sasja Gerritsen / Renée Lamboo | Beeld: iStock