Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Annet (30): ‘Een jaar geleden stond er 78.000 euro op de spaarrekening’

Huishoudboekje van Annet (30): ‘Een jaar geleden stond er 78.000 euro op de spaarrekening’

Huishoudboekje van Annet (30): ‘Een jaar geleden stond er 78.000 euro op de spaarrekening’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Annet (30) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Annet (30) salarisadministrateur (22 uur)
Getrouwd met: Cesar (33) manager financiële administratie (40 uur)
Kinderen: Lotte (3) en Babs (5)

Netto-inkomsten

Salaris Annet € 1.735
Salaris Cesar € 2.806
Toeslagen € 475

TOTAAL € 5.016

Uitgaven

Hypotheek € 1.082
Gemeentelijke belastingen € 96
Gas, water en licht € 185
Zorgverzekering € 240
Overige verzekeringen € 106
Boodschappen € 425
Auto (incl. benzine) € 140
Internet en tv € 62,50
Telefoon € 105
Kinderopvang € 775
Kleding € 150
Abonnementen € 20
Sporten € 35
Schoonmaakster € 80
Goede doelen € 15
Cadeautjes € 40
Uiteten en leuke dingen doen € 200
Sparen € 1.250 gemiddeld

TOTAAL € 5.006,50

Sparen & schulden

Spaargeld € 17.200
Spaargeld kinderen € 5.360

Ben je tevreden met het bedrag dat er op de spaarrekening staat?

“Een jaar geleden stond er 78.000 euro op. Voordat Babs geboren werd, werkte ik fulltime. We konden dus lange tijd flink sparen. Vorig jaar hebben we 70.000 euro spaargeld opgemaakt omdat we een nieuwbouwhuis kochten. De keuken, badkamer en tuin hebben we van het gespaarde geld betaald. Net als een volledig nieuwe inrichting. We zijn een stuk groter gaan wonen dus de oude meubels pasten niet meer. En we wilden graag een hele nieuwe stijl. Al met al kost zo’n nieuwbouwhuis een smak geld. Maar inmiddels hebben we weer 10.000 euro gespaard. We willen minimaal 25.000 euro op deze rekening hebben. Dat is onze buffer.”

Je krijgt vrijwel geen rente op het spaargeld. Weleens gedacht om er wat anders mee te doen?

“Weleens over nagedacht, maar ik moet me er echt eens in gaan verdiepen. Ik heb gewoon te weinig verstand van bijvoorbeeld beleggen. Maar eerst moet het spaarsaldo weer omhoog. En we hebben een klein stukje aflossingsvrije hypotheek. We willen eerst een bedrag van 35.000 euro aflossen. Als dat bereikt is, ga ik me eens goed inlezen in de verschillende mogelijkheden.”

Hoe ben jij financieel opgevoed?

“Mijn ouders hebben me geleerd geen geld uit te geven dat je niet hebt. Eerst sparen en geen lening afsluiten dus. En ze leerden me om geld uit te geven aan dingen die je echt belangrijk vindt. Ze maakten vroeger verre reizen met ons. Ons wat van de wereld laten zien vonden zij belangrijk en daar spaarden ze hard voor. En ze hebben mijn studie betaald. Ik woonde overigens wel thuis hoor tijdens mijn studie, dat scheelt natuurlijk. Voor Lotte en Babs sparen we ook voor hun studie. De kinderbijslag gaat automatisch naar hun spaarrekening. Het is fijn als ze straks niet met een lening van school komen.”

Lees ook
Huishoudboekje van Willemijn (34): ‘Ik let op aanbiedingen, voor minder dan 1+1 gratis doe ik het niet’

Koop je graag kleding?

“Kleding vind ik leuk. Voor mezelf koop ik geen merkkleding, maar voor de kinderen wel. Die verkoop ik vervolgens weer op Marktplaats als ze het niet meer passen. Cesar en ik hebben een grote inloopkast. Toen we hier gingen wonen, was die maar voor de helft gevuld. Daar kan meer bij, dachten we toen. Inmiddels hangt hij vol en hoef ik niet zo nodig meer nieuwe items te kopen. Cesar draagt vijf dagen per week een pak. Zijn vrijetijdskleding slijt dus ook vrijwel niet.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 14-2020. Deze ligt t/m 7 april in de (online) schappen. Ook meedoen? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Beeld: iStock