Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Huishoudboekje van Willemijn (34): ‘Ik let op aanbiedingen, voor minder dan 1+1 gratis doe ik het niet’

Huishoudboekje van Willemijn (34): ‘Ik let op aanbiedingen, voor minder dan 1+1 gratis doe ik het niet’

Huishoudboekje van Willemijn (34): ‘Ik let op aanbiedingen, voor minder dan 1+1 gratis doe ik het niet’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Willemijn (34) om te laten zien waar ze het van doet.

Wie

Naam: Willemijn (34) leerkracht basisonderwijs (23 uur)
Getrouwd met: Frank (34) leerkracht basisonderwijs (31 uur)
Kinderen: Pien (8), Sanne (6), Jasper (3)

Netto-inkomsten

Salaris Willemijn € 1.621
Salaris Frank € 2.281
Toeslagen € 1.569
Kinderbijslag € 235

TOTAAL € 5.706

Uitgaven

Hypotheek € 833
Gas, water en licht € 100
Zorgverzekering € 218
Overige verzekeringen € 100
Boodschappen € 400
Internet en tv € 35
Kleding € 100
Auto (incl. benzine) € 250
Abonnementen € 16
Telefoon € 18
Zwemles € 67,50
Kinderopvang € 1.620
Goede doelen € 60
Cadeautjes € 100
Uit eten en leuke dingen doen € 150
Vakanties € 250
Sparen € 1.000

TOTAAL € 5.317,50

Sparen en schulden

Spaargeld € 19.000

Allebei leerkracht in het basisonderwijs. Beetje tevreden met jullie salaris?

“Ik vind mijn werk erg leuk. Voor de klas staan, doe ik het allerliefste en daar hoort nu eenmaal dit salaris bij. We hebben samen een mooi inkomen, dus ik ben zeker tevreden.”

Sparen jullie ook voor de kinderen?

“We hebben een spaarrekening voor hen waar 5.000 euro op staat. Dat geld beleggen we sinds kort. Dat vind ik niet eng. Ik zag wel dat het rendement nu wat laag is, maar ach, dat kan over een tijdje weer anders zijn. Beleggen doe je natuurlijk voor de lange termijn. Muntgeld sparen we ook voor ze. Eens in de zo veel tijd storten we dat op hun rekening. En ze krijgen ieder twintig cent per week. Dat is niet veel, maar ze zijn gewoon niet zo zuinig. Die muntjes raken ze zo makkelijk kwijt, dat vind ik zonde. Het wordt langzaamaan tijd dat we de oudsten iets bewuster gaan maken van de waarde van geld.”

Hoe doe jij de boodschappen?

“Ik ga zo’n drie keer per week naar de supermarkt. Eens per week koop ik groente, fruit, vlees en zuivel. De andere keren koop ik wat we nog nodig hebben. Ik werk niet met een weekmenu, maar kijk wat we hebben, wat we willen eten en wat daar nog voor nodig is. Daarbij let ik wel op aanbiedingen. Voor minder dan 1+1 gratis doe ik het niet. Maar als ik iets echt nodig heb en het is niet in de aanbieding, dan koop ik het wel hoor.”

Lees meer
Huishoudboekje van Vivian (28): ‘Ik zit met een dekentje op de bank in plaats van de verwarming hoger te zetten’

Aan welk goed doel geven jullie geld?

“Aan de kerk. Dat bedrag is overigens wel wat hoger hoor, want wekelijks geven we nog wat extra. Ik vind het belangrijk om te geven, maar wil wel zien waar mijn geld heen gaat. Al die verhalen over directeuren van stichtingen die veel geld verdienen, vind ik niet prettig. Ik koop dan echt veel liever een fiets voor een asielzoekersgezin hier in de buurt.”

Zijn er dingen waar jij nooit geld aan zou uitgeven?

“Aan cosmetische- of plastische chirurgie. Ik ben sowieso niet zo van het uiterlijk vertoon. Ik vind het wel belangrijk er verzorgd uit te zien, maar dat hoeft niet veel te kosten. Merkkleding koop ik niet bijvoorbeeld. En als ik iets leuks zie, stel ik mezelf altijd de vraag of ik het echt nodig heb. En het antwoord is bijna altijd gewoon: nee.”

Schud je vaste lasten eens los

Ben je nieuwsgierig of je kunt besparen op je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? De specialisten van vergelijkings- en adviesplatform Independer helpen je graag. Ze hebben samen met Flair een pagina gemaakt met tips waarmee je je administratiemap eens goed uit kunt schudden. 

Het hele interview lees je in Flair 13-2020. Deze ligt t/m 31 maart in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Beeld: iStock