Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > ‘Waar doen ze het van?’ is voyeuristisch gluren op andermans bankrekeningen: ‘Ze maken er een potje van’

‘Waar doen ze het van?’ is voyeuristisch gluren op andermans bankrekeningen: ‘Ze maken er een potje van’

‘Waar doen ze het van?’ is voyeuristisch gluren op andermans bankrekeningen: ‘Ze maken er een potje van’

Hester Zitvast (43) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Waar doen ze het van?

“Laten we eerlijk zijn; we vragen het ons allemaal wel eens af: ‘Waar doen ze het van?’ Je snapt er geen hol van dat de buren alweer een nieuwe auto voor de deur hebben staan. Of je kan het maar niet rijmen dat je vriendin na die gigantische verbouwing ook nog eens een dure reis heeft geboekt. En dan kennen we ongetwijfeld allemaal ook wel iemand die nooit geld heeft en dat niet onder stoelen of banken steekt. ‘Zullen we een hapje gaan eten?’ ‘Nou, nu even niet, ik heb nog €50 tot het einde van de maand.'”

“De EO is handig op deze alom bekende waar-doen-ze-het-van-vraag ingesprongen door een serie op te nemen waarin diverse gezinnen schaamteloos een inkijkje geven in hun financiën. Het moesten natuurlijk wel interessante gezinnen zijn. Twee kinderen, iets boven modaal inkomen en alles op een rijtje is niet spannend genoeg. Dus keken we naar de familie Azimi, waar €130.000 per maand binnenstroomt. En we zagen de familie Vrind die het door een schuld van €75.000 met €300 per maand moeten zien te rooien. Ze onderhouden naast drie kinderen ook nog eens zeven katten, wat konijnen en vissen én ze roken allebei voor €25 per week. Een oordeel is in zo’n geval snel gegeven. Dat ze zeven maanden niet doorhadden dat hun hypotheek door een fout van de bank niet werd afgeschreven, pleit niet in hun voordeel.”

‘Ik vond het zelf eigenlijk ook niet te verkroppen dat van het weekbudget van een al heel krappe €75 een derde wordt weggepaft’

“‘Hoezo heb je zeven katten als je geen geld hebt’, riep mijn vriend naast me op de bank onthutst. Ik haalde mijn schouders op en aaide onze twee honden die tegen me aan lagen. Ze geven ons dan wel een onbetaalbaar plezier, maar anderhalve maand geleden tikte ik voor onze Puck toch even een slordige €440 aan dierenartsrekening af door een watervergiftiging. Het risico van zo’n rekening zit er altijd in en je kunt er maar beter niet aan beginnen als je dat niet kunt betalen. ‘En waarom roken zulke mensen ook altijd’, ging hij luid fulminerend door. Zijn onbegrip was enorm. Ik kon wel een hele verhandeling beginnen over de zwaarte van een verslaving, maar ik vond het zelf eigenlijk ook niet te verkroppen dat van het weekbudget van een al heel krappe €75 een derde wordt weggepaft, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Koop groenten voor je kinderen! Vers fruit!”

“Nee, dan de Azimi’s. Zij gooien geen geld over de balk, beweerde de vader met droge ogen niet lang nadat we een inkijkje in zijn 13-auto’s tellende wagenpark hadden gekregen, waar hij alleen al maandelijks €25.000 aan onderhoud voor neertelt. Mijnheer Azimi werkt zich, voornamelijk in de nacht, een slag in de rondte en je hoeft er geen arts voor te zijn om te zien dat hij met zijn omvang en algehele look verre van gezond is. Eten met zijn gezin doet hij niet, daar heeft hij geen tijd voor. Een aan koken doet het gezin ook niet, want dan moeten ze boodschappen doen en daar houden ze niet van.”

‘Je kijkt toch weer even met een frisse blik naar je eigen inkomsten en uitgaven’

“Dus schuift mevrouw Azimi dagelijks aan bij het buffet in een van hun hotels. En speciaal voor het programma zien we het koppel een keer winkelen. Mijnheer Azimi brengt zijn twee jonge dochters een stukje financiële opvoeding bij. Ze mogen drie haarelastiekjes kopen en de derde is voor degene die goede cijfers op school haalt. ‘Dat motiveert ze’, zegt hij op een toon alsof hij eigenlijk pedagoog had moeten worden. Vooral lekker pushen, die kleuters van je.”

Lees ook
Hester over ophef wegens uitspraak Jelka van Houten: ‘Wat een paniek weer door het woord genderneutraal’

“Beide gezinnen maken er in mijn ogen een behoorlijk potje van. Nee, dan de moeder en puberdochter en het gezin met acht kinderen; daar wordt een heel stuk verstandiger met geld omgegaan. En hoewel het bij de koffieautomaat natuurlijk lekkerder weg kletst over de excessen, vind ik het een verademing om te zien hoe het ook kan. Hoe je misschien toch eens je rekeningen door moet lopen om te kijken of je geen zaken automatisch laat afschrijven die veel goedkoper kunnen. Hoe georganiseerd en berekenend je je boodschappen ook eens in de week kunt doen.
Het had iets voyeuristisch, zeker als je de afschrijvingen onder in beeld voorbij zag komen. Maar ik merk dat het wel iets met me doet, te weten waar een ander het van doet. Je kijkt toch weer even met een frisse blik naar je eigen inkomsten en uitgaven. En dat kan nooit kwaad.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Bron: Still