Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Hap Slik Zeg: ‘Op mijn balkon verbouw ik minstens tien soorten groente of fruit’

Hap Slik Zeg: ‘Op mijn balkon verbouw ik minstens tien soorten groente of fruit’

Hap Slik Zeg: ‘Op mijn balkon verbouw ik minstens tien soorten groente of fruit’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Hanneke (27).

Wie

Naam: Hanneke (27)
Beroep: projectcoördinator
Geeft uit aan boodschappen: € 120 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 0 per maand

Deze week op het menu

Maandag: salade met avocado, zalm en citroen, plus een stuk brood en wortels met pindakaas
Dinsdag: hartige pannenkoeken met een vulling van wortel, erwtenburger, radijs, sla en tahin
Woensdag: soep van aardappel, prei en courgette
Donderdag: paddenstoelenrisotto met peultjes, rucola en tijm
Vrijdag: andijviequiche met tofu, knoflook en gember en een bodem van boekweit-/amandelmeel
Zaterdag: paddenstoelenrisotto (kliekje van donderdag)
Zondag: burgers van zwarte bonen, tomatenpuree en walnoten met guacamole, sla en brood

Hap Slik Zeg

“Vroeger aten we bij het ontbijt altijd eerst een boterham met ‘tevredenheid’ – met niets, dus. Het kwartje dat we aan beleg uitspaarden, deden we in een potje. Op zondag gingen we naar de kerk en doneerden we de inhoud aan ‘Kinderen in de knel’, een stichting die zich inzet voor arme kinderen en jongeren. Bij het tweede sneetje konden we kiezen uit hartig beleg, zoals kaas. Daarna mochten we er één met zoetigheid. Op zich slim bedacht van mijn ouders, want na twee bammetjes zaten we vaak vol en hoefden we die chocoladepasta niet meer. Soms aten mijn broer en ik bij de buren, daar ging het er heel anders aan toe. Bij de eerste boterham ‘zondigden’ we al met zoet beleg. Dan strooiden we in eerste instantie heel zuinig drie korrels vruchtenhagel op ons bord en gaf de buurman vervolgens een klap op het pak, zodat er nog eens een hele stortvloed uitkwam. Dat maakte wel indruk.”

Pannenkoekentaart

“Hoewel we af en toe dus weleens uit de bocht vlogen met zoet, houd ik nog altijd vooral van hartig. Mijn moeder maakte weleens hartige pannenkoekentaart. Eerst een pannenkoek, dan een laag van ham, kaas en spinazie, weer een pannenkoek en een volgende laag, bestaande uit roomkaas, ham en spinazie. Zo ging ze nog even door, om uiteindelijk af te toppen met een pannenkoek en een laatste portie kaas. Dat zette ze in een quichevorm in de oven en sneed ze vervolgens aan als een taart. Ik eet het nog steeds, maar dan met veganistische alternatieven. En op een losse pannenkoek, zoals afgelopen dinsdag.”

Zuid-Afrikaans koken

“Ik kook graag, maar ben een ramp in de keuken. Laatst vergat ik dat er nog iets op het vuur stond. Ik ging hardlopen en kwam terug in een naar verkoolde eieren en brand stinkend huis. Zulke dingen gebeuren haast elke week, dus we kunnen stellen dat ik vrij hardleers ben. De keren dat ik wel in de gaten houd wat ik op het vuur of in de oven heb staan, pakken best goed uit. Onlangs heb ik een rondreis gemaakt door Zuid-Afrika. Ik verbleef onder meer bij enkele Indiase gezinnen. Van hen heb ik lekkere curry’s leren maken, zoals eentje met spliterwten, aubergines, tomaat, ui, currybladeren, koriander, komijn, knoflook, chilivlokken en kurkuma.”

Lees ook
Hap Slik Zeg:’Verantwoord, biologisch eten is ons met de paplepel ingegoten’

Moestuin op het balkon

“Koken doe ik op gevoel. Waar de meeste mensen een recept uitkiezen en daarna boodschappen halen, doe ik het andersom. Eerst kijk ik wat ik in huis heb en wat ik kan oogsten. In het moestuintje op mijn balkon verbouw ik minstens tien soorten groente en fruit, waaronder sla, snijbieten, zilveruitjes, zomerwortelen, goudsbloemen, rucola, cherrytomaten, pepers, paprika, aardbeien en radijsjes. Ik googel de ingrediënten die ik kan gebruiken en wat ik in mijn voorraadkast heb liggen, en beslis aan de hand van de zoekresultaten wat ik ga maken en of ik verder nog iets nodig heb. Zo hoef ik nooit iets weg te gooien.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 28-2020. Deze editie ligt t/m 14 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock