Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Hap Slik Zeg: ‘Recepten houd ik aan als basis, verder volg ik mijn gevoel’

Hap Slik Zeg: ‘Recepten houd ik aan als basis, verder volg ik mijn gevoel’

Hap Slik Zeg: ‘Recepten houd ik aan als basis, verder volg ik mijn gevoel’

Kijk jij ook altijd stiekem bij anderen in het boodschappenkarretje? En vind je het ontzettend interessant wat mensen in de koelkast hebben staan? In Flairs ‘Hap slik zeg’ neem je een kijkje in de keuken – en het winkelmandje – van een lezeres. Ditmaal is het de beurt aan Marlous (34).

Naam: Marlous (34)
Woont samen met: Paul (37), Lars (7) en Veerle (4)
Beroep Marlous: basisschoollerares
Beroep Paul: projectcoördinator
Geeft uit aan boodschappen: € 600 per maand
Geeft uit aan uit eten gaan/bestellen: € 40 per maand

Deze week op het menu

Maandag: volkoren wraps met gehakt, mais, tomaat, ei en zelfgemaakte guacamole
Dinsdag: andijviestamppot met verse worst
Woensdag: sushi
Donderdag: risotto met zalm, erwtjes en spinazie
Vrijdag: courgettesoep en pannenkoeken
Zaterdag: pastasalade met gerookte kip, pesto, tomaten en rucola
Zondag: kip uit de oven met boontjes en aardappelsalade

Hap Slik Zeg

“Ik kom uit een familie die van koken houdt. Mijn oma gaf die liefde mee aan haar kinderen, en ook ik stond op jonge leeftijd al regelmatig met mijn moeder te kokkerellen. Zij haalt veel inspiratie uit de Franse keuken. Boeuf bourguignon met zelfgemaakte aardappelgratin uit de oven vind ik een van haar lekkerste creaties. We hebben altijd erg gevarieerd gegeten. Bij ons stond eerder een gerecht uit een kookboek op tafel dan gekookte wortels met een schnitzel, bij wijze van spreken. Misschien dat ik daarom dingen lustte die andere kinderen niet snel zouden eten. Toen ik klein was, zei ik bijvoorbeeld een keer tegen mijn vader: ‘Als dit restaurant geen gebakken zalm op het menu heeft, ga ik niet naar binnen.’ Nog steeds vind ik zalm heerlijk – we eten het bijna elke week. Maar je mag me er niet voor wakker maken. Doe dat sowieso maar niet.”

Harde les

“In tegenstelling tot veel anderen zie ik er niet tegenop om na mijn werk aan het avondeten te beginnen. Ik beschouw het als een moment voor mezelf, een uurtje waarin ik niet met de mensen om me heen bezig hoef te zijn. Mijn man of de kinderen snijden weleens de groenten, maar over het algemeen word ik liever niet geholpen. ‘Laat mij maar lekker m’n gang gaan en kom straks helpen met opeten,’ zeg ik dan. Ik speur vaak op internet naar recepten. Die houd ik aan als basis, verder volg ik mijn gevoel. Soms gaat zo’n ‘project’ mis. Als mijn schoonouders pizza eten, gaan ze voor een diepvriesexemplaar. Ik wilde hen laten zien dat een verse veel lekkerder is. Het deeg dat ik had gemaakt, was een beetje plakkerig. Maar in plaats van bloem pakte ik per ongeluk maizena. En nog een beetje maizena. Toen ik de pizza uit de oven haalde, was ie zo hard dat ik ’m niet eens kon snijden. Dus ze zijn weer terug bij diepvries.”

Lees ook:
Hap Slik Zeg: ‘Het enige waar ik moeilijker vanaf kan blijven sinds ik zwanger ben, is roomijs’

Taartbijbel

“Een tip voor iedereen die van bakken houdt: de Taartbijbel. Ik breng ’m altijd bij mijn moeder langs als ze bijna jarig is, zodat ze zelf een baksel kan uitkiezen. De recepten zijn soms wat ingewikkeld, maar altijd even lekker. Ik maak vaak tartelettes – Franse gebakjes met frambozen en chocola – of hazelnootschuimtaart. Wat ik overheb, breng ik bij de buren of bij vriendinnen die alleen wonen. Dat wordt altijd erg gewaardeerd. De kinderen zijn iets veeleisender, die willen op verjaardagen een compleet versierd meesterwerk. Dit jaar maakte ik een biscuittaart, met Minions van marsepein. Zelf houd ik niet van dat mierzoete spul, maar hij zag er prachtig uit. En tja, dan komt het moment waarop je ’m moet aansnijden. Dat doet toch altijd een beetje pijn.”

Deze ‘Hap Slik Zeg’ komt uit Flair 21-2020. Deze editie ligt t/m 26 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Milou Windhorst | Beeld: iStock