Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Cashen maar! 5x geldlessen die jou ongetwijfeld rijk(er) gaan maken

Cashen maar! 5x geldlessen die jou ongetwijfeld rijk(er) gaan maken

Cashen maar! 5x geldlessen die jou ongetwijfeld rijk(er) gaan maken

Als je je geld niet in de gaten houdt, vliegt het zo het raam uit. Dus maakte finance blogger Renée Lamboo een mooi kasboek dat léúk is om in te vullen, vol met tips en tricks. Van alle geldlessen die zij de laatste jaren leerde, deelt ze er alvast wat met Flair.

Les 1: Fouten uit het verleden doen er niet (meer) toe

“We maken allemaal fouten, ook financiële. Zo kocht ik mijn eerste huis toen de kredietcrisis op het punt stond uit te barsten. Dat nieuws had ik even gemist. Dat was een dure vergissing, kan ik je vertellen. Ik ben daar lang boos over geweest. Op mezelf en op anderen, omdat niemand me bij die grote financiële keuze had begeleid. Door die boosheid lukte het me niet om positief weer vooruit te kijken. Pas toen ik fouten uit het verleden losliet en mezelf ook niets meer kwalijk nam, werd de toekomst weer vrolijk. Ik zeg niet: kijk nooit achterom. Want daar leer je van. Maar pak die lessen op en ga daarna door.”

Les 2: Alleen door doelen te stellen, bereik je wat

“Genoeg mensen dromen van een andere financiële situatie. Een vrolijkere. Om die te bereiken, zul je concrete doelen moeten stellen. Geen vage voornemens op 1 januari om het nu echt anders te gaan doen, maar harde cijfers en deadlines op papier. Ken je de SMART-manier? De afkorting is Amerikaans en staat voor Specific, Measurable, Attainable, Realistic en Timely. Dat betekent in het Nederlands dat je doel concreet, meetbaar, haalbaar én realistisch moet zijn. En er moet een tijdspanne aan gebonden zijn. Dat laatste is belangrijk.”

‘Ik denk dat vrouwen onderling meer over relaties en seks praten dan over hun financiën. Weet jij wat je beste vriendin of zus verdient?’

“Een opdracht zonder deadline komt bij mij nooit af en ik denk dat dat voor meer mensen geldt. Bepaal niet alleen een einddatum, dus wanneer je je doel bereikt wilt hebben, maar stel ook tussentijdse mijlpalen. Stel, je wilt een buffer van € 5.000 sparen. Bepaal dan precies wanneer je elke € 1.000 bij elkaar wilt hebben. Zet het in je agenda en leef daarnaar. Anders is het doel te groot en te ver weg om elke dag actief mee bezig te zijn. En het risico is dan dat je opgeeft of überhaupt nooit écht begint.”

Les 3: Het gaat niet om wat je verdient, maar om wat je overhoudt

“Even een quizvraag. Er is een zakenman die € 10.000 per maand verdient en daar € 1.000 per maand van spaart. De rest geeft hij uit. Er is ook een bouwvakker die € 2.400 per maand verdient en, net als de zakenman, € 1.000 spaart. Ze willen allebei eerder stoppen met werken. Wie heeft daar als eerste genoeg geld voor? Het antwoord is: de bouwvakker. Hij verdient veel minder, maar geeft ook minder uit. Wanneer hij € 1.000 spaart, kan hij daar dus veel langer van leven dan de zakenman. Die heeft duizenden euro’s per maand nodig om al zijn kosten te dekken. Snap je?”

‘Een halfuurtje door je financiën heen gaan, kan je gedurende de jaren duizenden euro’s opleveren’

“Ik geef dit voorbeeld vaker om mensen te laten zien en voelen dat het niet allemaal gaat om hoeveel je verdient. Iets waar veel mensen zich toch op blindstaren. Het gaat er vooral om wat je van dat geld overhoudt. We focussen vaak veel op meer gaan verdienen. Hup, dat salaris moet omhoog. Maar je kunt jezelf ook salarisverhoging geven, door je kosten naar beneden te brengen. Zeg dat bloemenabonnement op, let beter op je boodschappenkosten, pak wat minder vaak de auto en je hebt er netto zó € 100 bij. Zie dat bij je baas nog maar eens te regelen.”

Les 4: Bespaar ook op je vaste lasten

“Wanneer we even een beetje krap zitten, proberen we vaak minder uit te geven bij de supermarkt, of we doen even geen uitjes meer. Op zich hartstikke goed als het nodig is, maar vergeet je vaste lasten niet. Die rekeningen die je elke maand betaalt, vormen een heel simpele manier om structureel te besparen. Als je al één abonnement opzegt, bespaar je elke maand geld.

Net als wanneer je bijvoorbeeld je televisie en internet goedkoper bij een andere partij onder weet te brengen, of je verzekeringen over sluit, waardoor je  goedkoper uit bent. Die besparing herhaalt zich iedere week of iedere maand, jarenlang. Zo kan even een halfuurtje door je financiën heen gaan, je gedurende de jaren duizenden euro’s opleveren. Dus vergeet die vaste lasten vooral niet!”

Lees ook
6 leuke manieren om geld te besparen

Les 5: Een kasboekje bijhouden is de weg naar rijkdom

“Misschien is dit herkenbaar. Je betaalt ergens met een tientje, krijgt een paar euro terug en stopt die netjes in het daarvoor bestemde vakje in je portemonnee. Een paar dagen later heb je opeens contant geld nodig. Bijvoorbeeld omdat je kind € 0,50 aan een straatmuzikant wil geven of omdat je een boodschappenkar nodig hebt. Je pakt je portemonnee, opent het kleingeldvakje, maar tot je grote verbazing zit er niks meer in. Het zal er toch echt niet uit gevlogen zijn. Je hebt het zelf uitgegeven, maar waaraan? Geen idee! Dat gebeurt in het groot ook wanneer je niet bijhoudt waar het geld op je rekening naartoe gaat. Het vervliegt, het verdwijnt als sneeuw voor de zon. En jij maar balen dat je die ene jas niet kunt kopen of die vakantie er toch echt niet inzit met jouw spaarsaldo.”

‘Als jij niet weet waar je geld blijft, zul je je financiële situatie nooit beter kunnen maken’

“Zelf belandde ik door op te grote voet te leven flink in de schulden. Zo’n € 40.000. De financiële crisis uit 2008 hielp ook een handje. Ik had nooit van iemand geleerd hoe je met geld moet omgaan en ging dus zelf op onderzoek uit. Wat ik leerde, schreeuw ik nu van de daken. Want ik had zo graag gewild dat iemand mij ermee had geholpen. Ik ging een kasboek bijhouden. Dat vond ik in het begin helemaal niet leuk. Ik kocht een boekje bij HEMA en schreef iedere euro die ik spendeerde op.

Wat bleek? Ik kon veel meer geld overhouden dan ik eerder deed. Gewoon door bewuster uit te geven. Als jij niet weet waar je geld blijft, zul je je financiële situatie nooit beter kunnen maken. Ook de succesvolle en toch financieel op rozen zittende Annemarie van Gaal vertelde onlangs dat ze nog altijd een kasboekje bijhoudt. Ze zei zelfs: ‘Het is een must. Met een kasboek kun je een goede stap zetten richting een betere financiële toekomst’.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Renée Lamboo | Beeld: iStock