Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Budget > Wedding season: zo veel geld geef je cadeau bij een bruiloft

Wedding season: zo veel geld geef je cadeau bij een bruiloft

Wedding season: zo veel geld geef je cadeau bij een bruiloft

Het trouwseizoen is officieel van start gegaan, dus het kan maar zo zijn dat je binnenkort een bruiloft op de planning hebt staan. Wat trek je aan en hoe doe je je haar? En bovenal: wát doe je het bruidspaar cadeau?

Het blijft lastig om te bedenken waar je mee moet aankomen als je een bruiloft hebt. Koop je een cadeau? Of zou je het bruidspaar gelukkiger maken met een geldbedrag? En hoeveel geef je dan?

Envelop of cadeau

Als je het bruidspaar echt door en door kent, en precies hun smaak weet, dan kan je prima een mooi cadeau geven. Maar bestudeer eerst de uitnodiging goed. Misschien spaart het bruidspaar wel voor hun huwelijksreis of een andere grote uitgave, en wensen ze het liefst een bijdrage daarvoor.

Vind je geld onpersoonlijk om te geven en sta je erop tóch een cadeau te kopen? Check dan wel bij het bruidspaar wat ze willen hebben. Geef niet zomaar een cadeau dat je zelf mooi vindt, maar check het even bij het bruidspaar of de ceremoniemeester(s). Het zou zonde zijn als je veel geld uitgeeft aan iets waar het stel uiteindelijk misschien weinig naar omkijkt.

Bedrag

Ga je voor een envelop? Dan zit je altijd goed. Maar hoe veel geld stop je daar dan in? The Perfect Wedding geeft aan dat je als vuistregel aan kan houden dat je close family en goede vrienden een bedrag tussen €50 en €150 geeft. Overige vrienden en familie kun je tussen €30 en €60 geven. Voor collega’s en kennissen kun je uitgaan van een bedrag tussen €20 en €40.

Natuurlijk zijn deze bedragen absoluut niet verplicht. Het verschilt ook een beetje of je daggast bent of alleen ’s avonds bent uitgenodigd. Want over het algemeen geef je wat jij het bruidspaar kost die dag. Dat bedrag ligt als daggast een stuk hoger, dan alleen als avondgast.

Lees ook
Ja, ik wil! Deze checklist is handig om te gebruiken ná je bruiloft

Let op je eigen financiële situatie

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het bruidspaar meer geeft dan je eigenlijk te besteden hebt. Als je op hun bruiloft bent uitgenodigd kent het bruidspaar je vast goed, en willen zij ook niet dat je meer geeft dan je hebt.

Misschien zit je tijdelijk even krap bij kas vanwege grote uitgaven of zit je net in between jobs. Bedenk daarom eerst goed wat je kunt missen en pas je cadeau daar op aan. Het bruidspaar nodigt je uit om wie jij bent en omdat ze je gezelschap waarderen, niet om de dikste envelop.

Bedrag

We horen je denken: dit is eigenlijk geen antwoord op de vraag. Er wordt immers geen concreet bedrag genoemd, dus zo ben je alsnog geen moer verder. Gelukkig heeft evenementenwebsite Salino een onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat de gemiddelde gast 49,96 euro uitgeeft aan een cadeau voor een bruiloft.

Daarnaast zijn er volgens Decreus een aantal richtlijnen waar je rekening mee kunt houden. “Hoe hecht is je relatie met het koppel? Ben je uitgenodigd voor de receptie en het diner, of enkel en alleen voor het avondfeest? Kom je in je eentje of met z’n tweeën?” Afhankelijk daarvan kun je besluiten of je meer of minder geld wil geven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Perfect Wedding | Beeld: iStock