teaser bij de relatietherapeut Beeld bij de relatietherapeut
teaser bij de relatietherapeutBeeld bij de relatietherapeut

PREMIUM

Bij de relatietherapeut: ‘Tjeerd was keihard vreemdgegaan en nu moest ik hem gaan vergeven’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Rineke en Tjeerd.

Rineke

“Hoewel het een confronterend gesprek was, voelde ik me wel gezien en gehoord door Marcelino. Daardoor kon ik ook zijn boodschap accepteren dat ik nu aan zet was.

Voordat we het gesprek hadden, voelde ik me totaal schaakmat gezet. Tjeerd was keihard vreemdgegaan en nu moest ik hem daarvoor gaan vergeven. Marcelino liet me zien dat ook Tjeerd schaakmat stond en dat ik degene was die zowel hem als mijzelf kon bevrijden. Ik zag onze situatie in een ander licht. De keuze was uiteindelijk vrij simpel: Tjeerd vergeven of een verbitterd oud wijf worden.

De therapeutische schrijfopdracht hielp mij om meer begrip voor Tjeerd te vinden. De eerste keer dat ik ervoor ging zitten was een hel. Vreselijk. Er zat zo veel woede, verwarring, verdriet en haat. Dat kwam er allemaal uit.

Ook herinnerde ik me allerlei andere gebeurtenissen uit mijn jeugd waarin ik me genegeerd of vernederd voelde. Situaties waar Tjeerd helemaal niets mee te maken had. Zo moest ik denken aan mijn beste vriendinnetje van vroeger die mij ooit had ingeruild voor een ander meisje. En aan mijn vader die altijd veel aandacht had voor mijn zus en nauwelijks voor mij.

Van Tjeerd verwachtte ik juist dat hij mij nooit zo zou laten voelen. En nu hij dat wel had gedaan, haatte ik hem. Maar ja. Tjeerd is ook niet heilig. Het schrijven was heel intens, maar langzamerhand begon ik ook milder over Tjeerd te denken. Nog steeds vind ik het oerstom wat ie heeft gedaan, maar ik zie ook dat hij er verder altijd voor me was. Ook in periodes dat ik eigenlijk helemaal niet zo leuk tegen hem deed. Na de geboorte van onze tweede had ik een postnatale depressie. Ik was niet te doen, toch stond hij altijd klaar voor mij en onze meisjes.

Inmiddels zijn we uit eten geweest op de plek waar we onze allereerste date hadden. Daar heb ik Tjeerd mijn brief voorgelezen. Hij was echt opgelucht. Hij is al deze tijd bang geweest dat ik hem zou verlaten. Inmiddels is het een stuk fijner in huis. Ik heb het hem kunnen vergeven en voel me inmiddels honderd kilo lichter.”

Tjeerd

“Ik ben ontzettend blij en dankbaar. Mijn domme actie zal nog wel even een zere plek blijven, maar nu weet ik dat onze relatie deze crisis gaat overleven. We kunnen weer lachen samen. Het duurde even, maar inmiddels slapen we ook weer in hetzelfde bed.”

Marcelino Lopezbij de relatietherapeut

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden