Bij de relatietherapeut: 'Tijdens het eerste gesprek voelde ik me belabberd. Zó dicht zat ik tegen een breakdown aan' Beeld Getty Images
Bij de relatietherapeut: 'Tijdens het eerste gesprek voelde ik me belabberd. Zó dicht zat ik tegen een breakdown aan'Beeld Getty Images

Bij de relatietherapeut: 'Tijdens het eerste gesprek voelde ik me belabberd. Zó dicht zat ik tegen een breakdown aan'

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Femke en David.

Femke: "Tijdens het eerste gesprek voelde ik me belabberd. Zó dicht zat ik tegen een breakdown aan. Dat heb ik één keer eerder meegemaakt. Het hele universum lijkt in te storten. Zo'n intense dreiging voel ik dan. Het enige wat ik kan doen is hyperventileren, net zo lang tot ik weer rustig wordt. Lastig voor te stellen als je dat gevoel niet kent.

Ik merkte dat ik niet helemaal aanwezig was tijdens het eerste gesprek. In mijn hoofd tolde het. Het ging allemaal een beetje langs me heen. Ik was vooral bezorgd over dat aankomende gesprek met die potentiële opdrachtgever. Daar hing nogal veel vanaf.

Toch werd het een goede dag. Na het gesprek was ik al een stuk rustiger. David en ik konden onze relatie weer in perspectief zien. Vooral David leek daardoor echt gerustgesteld. Hij was de rest van die dag heel lief voor me. Na het gesprek bij Marcelino bracht hij me naar dat gesprek bij die opdrachtgever. Hij wilde me niet alleen laten gaan.

Ik vond het retespannend want het ging om een groot vakantiepark, maar dat gesprek ging veel beter dan verwacht. Er zat iemand aan tafel die mijn werk al kende en helemaal fan was. Ik heb de opdracht gekregen. David en ik zijn daarna appeltaart gaan eten. De zon scheen en het leven leek me weer toe te lachen. Alle spanning kwam eruit. Lachen en huilen tegelijk.

Wat ik zo fijn vond was dat David er die dag gewoon voor me was. Zonder bezig te zijn wat hij daar zelf bij zou kunnen winnen of verliezen. Ik realiseerde me dat wij in onze relatie allebei best berekend zijn geweest. Zo van: 'Als ik nu dit voor jou doe, verwacht ik wel dat jij straks dat voor mij doet.' In plaats van elkaar te steunen, waren wij stiekem vaak aan het onderhandelen.

Daarbij kan ik zó bezig zijn met mijn eigen shit, dat ik vergeet hoe mijn gedrag op David overkomt. Aan hem zie je het minder, maar hij kan ook echt wel een paniekerd zijn. Wij spiegelen elkaars angst. Ik vind mijn leven nu nog steeds wel overweldigend, maar ik voel me nu wel meer door David gesteund. Andersom hoop ik dat hij dat ook zo voelt."

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Ik voelde me een sukkel; een naïef chickie dat in romantische sprookjes wil geloven’

David: "Bijzonder, die afgelopen weken. We zitten er nu zoveel relaxter bij. Het is een domino-effect. Eerst vielen de steentjes alleen de verkeerde kant op, nu vallen ze de goede kant op. Als Femke zich slecht voelde, reageerde ik daar niet lekker op. In plaats van haar te steunen of even goed te luisteren, kreeg ik de neiging me terug te trekken en juist heel erg mijn eigen ding te doen. Daar reageerde zij dan weer extreem gekwetst op, waardoor er in no time een kloof tussen ons ontstond.

Voor dat gesprek bij Marcelino had ik het vertrouwen in onze relatie stiekem een beetje verloren. Het voelde echt kantjeboord. Maar in de afgelopen weken zijn we gelukkig weer naar elkaar toe gegroeid. Ik weet weer waarvoor ik het allemaal doe. Voor Eva dus. Ik zeg het niet snel, maar ik ben echt trots op haar. Tegen alle adviezen in – ook die van mij – heeft ze gewoon een nieuw bedrijf uit de grond gestampt. Door die klus voor dat vakantiepark heeft ze meteen een team aan freelancers onder haar hoede. Ze blijft een piekeraar, maar ondertussen doet ze het echt fantastisch."

Het hele verhaal van Femke en David lezen? Koop dan de nieuwe Flair! Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden