teaser bij de relatietherapeut Beeld bij de relatietherapeut
teaser bij de relatietherapeutBeeld bij de relatietherapeut

Bij de relatietherapeut: ‘Nu weet ik dat ik mezelf saboteerde’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Miranda en Harald.

Miranda tegen de relatietherapeut:

“Ontzettend confronterend, dat eerste gesprek. Ik voelde me wel even op mijn plek gezet. Direct daarna wilde ik niet terugkomen voor een tweede gesprek. Toch bleven bepaalde uitspraken van Marcelino hangen en wilde ik de therapie nog wel een kans geven. Ergens wist ik best wel dat ik een lastige, perfectionistische tante ben. Relatieproblemen – zowel met geliefden als anderen – zijn me niet vreemd en ik heb vaker in de clinch gelegen met dierbaren. Ik dacht: misschien moet ik die schaduwkanten van mezelf een keer echt onder ogen zien.

Ik ben een ontzettende piekeraar en probeer mijn zorgen en angsten te temmen door alles om me heen te controleren. Ik weet dat ik die neiging heb en dat anderen daar ook last van hebben. Ik kan echt doordraven als ik niet mijn zin krijg. De therapie heeft me laten zien dat die neiging om alles tot in de puntjes te beheersen juist averechts werkt. In mijn werk was het juist iets goeds, maar in intieme relaties niet. Wat betreft Harald: ik probeer nu ook de andere kant te zien. Ik mag best wat dankbaarder zijn voor hem. Ondanks dat ik de laatste tijd niet bepaald aardig was – hij accepteert mij wel zoals ik ben en laat regelmatig blijken dat hij van me houdt. Ook in de therapie zie ik dat hij echt zijn best doet.

De afgelopen drie maanden waren niet gemakkelijk, maar als ik zie hoe ver Harald en ik zijn gekomen, ben ik best trots op ons. Ik probeer het initiatief iets meer bij hem te laten. Het lukt hem beter om zijn behoeften en zorgen te verwoorden. En dat geeft mij vertrouwen: hij denkt beter over dingen na dan ik voorheen dacht. Daardoor kan ik het wat makkelijker loslaten. Ook hebben we betere afspraken gemaakt over Lily’s opvoeding en Haralds werk. Mij helpt dat enorm. Donderdag is papadag. We hebben afgesproken dat ik dan iets voor mezelf doe en Lily en hem eventjes met rust laat. Rond etenstijd bespreken we dan hoe het is gegaan.”

Harald

“Ik ben nooit de meest assertieve persoon op aarde geweest. Voorheen was het ook niet echt nodig om mijn grenzen aan te geven, maar bij iemand zoals Miranda, of mijn baas, is dat wel zo. Miranda en mijn baas lijken eigenlijk wel op elkaar. Het zijn allebei mensen die geen genoegen nemen met ‘nee’ of ‘mag ik het ook zo doen?’ Het verschil is: mijn baas is écht een zakkenwasser, Miranda bedoelt het wel goed; die heeft last van haar angsten.

Ik zie mijn werksituatie als een goede oefening om wat assertiever en uitgesprokener te worden. Met mijn baas is nauwelijks ruimte voor overleg. Meestal doe ik het dan toch maar op zijn manier, maar dat houd ik niet vol. En ik heb Miranda beloofd dat ik geen werk meer naar huis meeneem om meer tijd voor haar en Lily te hebben. Ik heb deze week een gesprek met de leidinggevende van mijn directe baas. Hopelijk haalt het iets uit. Het is in ieder leerzaam.

De therapie heeft me laten inzien dat ik mezelf aan het saboteren was. We zijn allebei behoorlijk met onszelf geconfronteerd, maar dat heeft wel inzicht in onszelf en de relatie gegeven. We gaan nu relaxter met elkaar om. Daardoor genieten we ook meer van elkaar en van Lily. Die kleine draak kan sinds kort lopen. Miranda en ik zijn behoorlijk vooruitgegaan, maar we zijn natuurlijk niet andere personen geworden of zo. We hebben besloten om voorlopig nog één keer per maand in relatietherapie te gaan. Daar bespreken we de meest recente conflicten en issues.”

 
Marcelino Lopezbij de relatietherapeut

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden