Bij de relatietherapeut: 'Nergens zomaar van uitgaan, dat is mijn grootste les' Beeld
Bij de relatietherapeut: 'Nergens zomaar van uitgaan, dat is mijn grootste les'

Bij de relatietherapeut: 'Nergens zomaar van uitgaan, dat is mijn grootste les'

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Maryam en Douwe.

Maryam en Douwe

Maryam: "Het voelde best geforceerd om zo’n communicatie-oefening te doen, maar we hadden afgesproken dat we het écht een kans gingen geven. Dus interviewden we elkaar elke dag een paar minuten, tijdens het eten. We hebben er maar een spelletje van gemaakt. Ik had niet verwacht dat ik het leuk zou vinden, maar nu kijk ik er zelfs naar uit. Het is een dagelijks bezinningsmoment. Het dwingt je niet alleen even stil te staan bij hóé je je voelt, maar ook waaróm je je zo voelt. En dat was voor mij heel leerzaam.

Voorheen raakten Douwe en ik al snel in een discussie verwikkeld, maar nu – omdat het doel is om elkaar te interviewen – gebeurde dat niet. De Stemmingsmeter is een goede oefening om elkaar beter te begrijpen. Wat me verbaasde is dat Douwe eigenlijk best een goede interviewer is. Omdat we van Marcelino een artikel met verschillende interviewtechnieken meekregen zijn we er allebei steeds handiger in geworden.

Ik ben erachter gekomen dat ik héél vaak gesloten of sturende vragen stelde. Zoals: ‘Vond je het wel leuk?’ Of, nog erger: ‘Waarom deed je je zo stom?’ Het is een open deur maar je bereikt natuurlijk veel meer met open vragen als: 'Hoe vond je het?’

Op een gegeven vond ik dat Douwe lullig reageerde op een gebeurtenis die ik met Douwe deelde. Toen ik een oudere mevrouw wilde helpen in de supermarkt, reageerde zij nogal lomp met: “Waar bemoei jij je mee.” Ik voelde me echt gekwetst. Tijdens de oefening vertelde ik dit verhaal aan Douwe en hij reageerde daarop met een facepalm. Ik ging er vanuit dat hij mij daarmee belachelijk wilde maken. Normaal zou ik meteen geïrriteerd reageren, maar nu vroeg ik eerst wat hij met die facepalm bedoelde. “Nou gewoon,” zei hij, ‘wat een zuur wijf. Hoe kan ze nou zó reageren.’

Nergens zomaar van uitgaan, dat is mijn grootste les."

Douwe: "Ik vind niet Maryam en ik serieuze relatieproblemen hadden, maar ik heb gemerkt dat wij een veel fijnere relatie als we ons aan een paar simpele communicatie-handvatten houden. Voorheen was het alsof er soms ineens een bom kon afgaan in onze relatie. Eén verkeerd woord en… bam. Ruzie. De laatste weken hebben we denk ik maar één of twee keer serieuze woorden gehad. Het verschil is dat we allebei meer open staan voor elkaars kritiek zonder meteen fel of flauw te reageren. Dat geeft ons allebei een veiliger gevoel in de relatie.

‘Afgelopen week ging het wel bijna mis. Door alle drukte hadden we twee dagen de communicatie-oefening niet gedaan. Ik merkte meteen verschil. We zaten daardoor allebei veel meer in onze eigen bubbel en ruzie ligt dan ook op de loer. Ik had een grote deadline van het werk en op die dagen ben ik erg op mezelf. De spanning in on zie relatie neemt dan toe. Maryam reageert kribbig en ik kortaf.

De spanning was meteen uit de weg, nadat we de Stemmingsmeter weer hadden gedaan. Op dat moment spreek je je zorgen en irritaties uit en kun je weer op één lijn komen. Maryam en ik hebben afgesproken dat we - ook na de relatietherapie – minimaal twee per week de Stemmingsmeter blijven doen. Het is de makkelijkste manier om allebei even uit je bubbel te komen."

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Het valt me op dat ik vaak de neiging heb om cynisch of negatief te reageren’

Communicatie-oefening: de stemmingsmeter

De stemmingsmeter is een nuttige oefening die vaak gebuikt wordt in relatietherapie. Het helpt stellen om hun connectie te vergroten doordat ze (1) ergernissen en gevoelens op een gezonde/gedoseerde manier leren ventileren en (2) misverstanden tussen elkaar corrigeren of voorkomen.

De spelregels:

Het doel is om elkaar een paar minuten per keer te interviewen over jullie gemoedstoestand. Spreek van tevoren een gunstige tijd af waarin jullie 10 minuten samen kunnen zijn. Bijvoorbeeld: een half uur na het avondeten tijdens de koffie. Afhankelijk van jullie behoefte en situatie kunnen jullie de oefening dagelijks, om de dag of wekelijks doen. Om en om beginnen jullie het interview. Als jij eerst begint, neemt je partner volgende keer het initiatief.

  1. Geef je eigen stemming een cijfer tussen 1 en 10 en begin elkaar om en om kort over dat cijfer te interviewen. Jullie krijgen allebei zo’n vijf minuten. Het doel is erachter te komen waarom je partner dat cijfer heeft gegeven, meer niet. ‘Wat maakt precies dat je je stemming dat cijfer geeft? Welke factoren hebben daarvoor gezorgd?’, enzovoorts. Daarna is het de beurt aan de ander.
  2. Het doel is elkaar te interviewen zónder de discussie aan te gaan. Als je partner iets zegt wat jou steekt, probeer dan níet te happen. Voordat je jezelf of jouw mening automatisch begint te rechtvaardigen, probeer je juist in eigen woorden samen te vatten wat de ander bedoelt. Check kort of de ander het daarmee eens is: ‘Jij zegt X en Y. Vat ik het zo goed samen?’
  3. Als de 10 minuten om zijn, ronden jullie het gesprek af. Dat kan helpen om discussies te voorkomen. Misschien heb je nog niet alles gezegd wat je te zeggen had. Schrijf het op en bewaar het voor de volgende sessie. Bijkomend voordeel is dat je er dan nog even over kunt nadenken.

Deze oefening voelt aanvankelijk nogal kunstmatig, toch hebben ontzettend veel stellen er baat bij. Maak er geen groot ding van: probeer het een tijdje en ontdek wat het effect op jullie relatie is.

Merel Duit

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden