teaser bij de relatietherapeut Beeld bij de relatietherapeut
teaser bij de relatietherapeutBeeld bij de relatietherapeut

PREMIUM

Bij de relatietherapeut: ‘Ik zag mezelf als slachtoffer van foute mannen’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Milena en Mart.

Milena

“Oef. Ik ben goed op mijn vingers getikt door Marcelino. Ik dacht meteen: zitten we hier wel goed? Hij neemt het alleen maar op voor Mart. Snapt de relatietherapeut het zelf wel? Nu, twee sessies en een aantal discussies verder, snap ik het beter.

Omdat ik zo gefocust ben geweest op hechtingsstijlen, zag ik alles in dat licht. Ik zag mezelf als hulpeloos slachtoffer van mijn jeugd en als slachtoffer van foute mannen. In de therapie kom ik erachter dat ik meer invloed heb op mijn relatie dan ik dacht. En ook dat ik eigenlijk behoorlijk dominant kan zijn voor een partner. Mart heeft misschien blinde vlekken, ik heb die zelf ook.

Volgens Marcelino hoef ik niet alles af te schuiven op mijn hechtingspatroon. Bovendien draagt dat ook niet direct bij aan een oplossing. Sommige problemen tussen mij en Mart zijn het gevolg van van onze nogal verschillende persoonlijkheden. Ik ben vrij geordend en planmatig, Mart niet. Mart wil zijn agenda leeg hebben op een vrije dag, ik wil dan juist weten waar ik aan toe ben. Ik wil zo’n dag niet verspillen en kan echt boos worden als dingen niet gaan zoals ik wil. Daar hebben we dan vaak ruzie over.

Ook dat soort ruzies schoof ik dan af op Marts bindingsangst; op Mart die zich niet wil vastleggen. Ik zocht daar teveel achter en werd vaak onredelijk kwaad op hem.

Mart en ik leren nu om wat praktischer naar onze relatie te kijken. We proberen in kaart te brengen wat onze behoeften zijn en kijken hoe we elkaar tegemoet kunnen komen. Nu ik iets minder sturend ben richting Mart merk ik dat hij zelf juist wat meer vaker het initiatief neemt. En dat stelt mij dan mij dan ook weer wat gerust. Dan denk ik: Ah, hij houdt wél rekening met mij.”

Mart

“Sinds we in therapie zijn, is Milena is een stuk minder veroordelend en beschuldigend naar mij toe. Net alles was ik doe of zeg is een aanval op haar. Dat snapt ze nu beter. Nu ik erover denk: we hebben al twee weken geen echte ruzie gehad. Hoogstens een beetje gekibbel over de afwas ofzo.

We praten nu vrijer en wijzen niet meteen met onze vingertjes. Daardoor kunnen we allebei beter horen waar die ander behoefte aan heeft.

Ik ben blij dat we hulp hebben gezocht, want anders hadden we er nog jaren in kunnen blijven zitten. Nou ja, waarschijnlijk was de relatie dan al geklapt. Ik had dit zo niet veel langer kunnen volhouden. Doordat het nu relaxter gaat, doe ik veel meer mijn best voor haar. De negatieve spiraal waar we in zaten is doorbroken.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Marcelino Lopezbij de relatietherapeut

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden