Bij de relatietherapeut: 'Ik wil vooral géén gedoe' Beeld Getty Images
Bij de relatietherapeut: 'Ik wil vooral géén gedoe'Beeld Getty Images

Bij de relatietherapeut: 'Ik wil vooral géén gedoe'

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Rob en Willemijn.

Rob: "Die communicatie-opdracht was heel nuttig. Vooral voor mij. Ik had niet verwacht dat het zo'n sterk effect zou hebben. Zo'n vaste afspraak helpt echt: dan stel ik me daar gewoon op in. Rond een uur of zeven, tijdens het eten, nemen we even de tijd voor een gesprek. Ook als we allebei géén zin hebben, nemen we toch even de tijd om elkaars stemming te bespreken. Nuttig, want daardoor is eventueel spanning tussen ons direct uit de lucht.

Laatst kwam ik chagrijnig terug van het werk. Ergernis met mijn leidinggevende. Het laatste waar ik zin in had was om het daar thuis met Willemijn over te hebben. Ik weet niet… ik had ook geen zin in haar oordelen. Of in weer zo'n semi-verbaasde, afkeurende blik of zo. Ik wilde het er gewoon niet over hebben, maar ja… afspraak is afspraak.

Door de structuur van deze opdracht ben je niet bezig elkaar de les te lezen, maar leer je elkaar interviewen. Dat werkt veel beter. Na het gesprek voelde ik me ook meteen opgelucht.

Als ik me slecht voel is mijn standaardreactie om stil te vallen en niet te praten. Ik wil vooral géén gedoe. Nu heb ik echt mijn best gedaan om dat patroon te doorbreken. Dat is niet alleen voor onze relatie goed geweest, maar ook voor mijn eigen stemming."

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Ik kan niet zeggen dat ik me geen zorgen meer maak, maar daar ben ik haar moeder voor’

Willemijn: "Rob was stiekem toch een beetje bang voor mijn oordelen. Ik was me er niet helemaal van bewust, maar zelfs als ik niets zeg, schijn ik streng en afkeurend uit mijn ogen te kunnen kijken. Als hij dat zag, ging hij op slot. Blijkbaar voelde hij zich toch niet helemaal veilig of gerust om alles met met mij te delen. En daar werd ik juist nog ongeduldiger en onrustiger van. Dat patroon hebben inderdaad we nu doorbroken. Ik vind het zo fijn als hij gewoon zegt wat er in zijn hoofd speelt.

Ik realiseer me dat ik geduldiger mag zijn en hem betere vragen moet stellen. Vooral meer uitnodigende vragen. Daardoor hebben we de laatste tijd eigenlijke best leuke, interessante gesprekken gehad en meer leuke dingen gedaan."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden