teaser bij de relatietherapeut Beeld bij de relatietherapeut
teaser bij de relatietherapeutBeeld bij de relatietherapeut

PREMIUM

Bij de relatietherapeut: ‘Ik was bang dat hij zou afknappen op mijn angsten en zorgen’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Anne en Gijs.

Anna

“Het gaat zo veel beter tussen ons. Het eerste gesprek bij Marcelino vond ik doodeng. Ik wilde juist niet dat Gijs al mijn angsten en zorgen zou horen. Ik was bang dat hij daarop alleen maar zou afknappen. Het tegenoverstelde gebeurde. Door mijn openheid werd hij zelf ook een stuk opener. Ik ging dus al met veel meer vertrouwen weg dan ik naar het gesprek toeging. Het feit dat ik al mijn zorgen en angsten op tafel gooide en zag dat Gijs niet wegrende… dat alleen al gaf me zo veel meer vertrouwen.

Hij doet nu ook echt meer moeite voor me. Voorheen wilde ik hem niet belasten. Ik zou hem ook nooit zomaar direct hebben gevraagd mee te gaan naar mijn ouders. Ik gaf dan meestal een hint, iets in de trant van: ‘Mijn ouders zouden het leuk vinden je een keer te zien. Zie maar of je meekomt.’ Nu zeg ik iets als: ‘Ik zou het echt heel leuk vinden als je meegaat.’”

Gijs

“Ik was aanvankelijk een beetje bang dat ik bij Marcelino vooral vaag gewauwel over liefde zou horen. Ik had eigenlijk gewoon behoefte aan heel praktische en concrete aanwijzingen hoe ik met de zorgen en onvrede van Anna moest omgaan. Ik ben geen ster in communicatie en weet soms niet goed wat ik moet zeggen. We kregen praktische oefeningen en tips om beter met elkaar te praten.

In mijn vorige relatie zei ik altijd het verkeerde, waardoor de ruzies met mijn ex alleen maar erger werden. Bij ons thuis was dat vroeger trouwens ook vaak zo. Daarom heb ik geleerd maar niets te zeggen en altijd mijn eigen plan te trekken. Nou, je ziet waartoe dat heeft geleid.

Met Anna was de communicatie sowieso al stukken beter dan met mijn ex of vroeger thuis, maar toch hadden we allebei de neiging om onze diepere angsten te verzwijgen. Ik wist echt niet dat Anna zo ontzettend met ons verleden zat. En ook merkte ik het vaak niet als ze teleurgesteld was, zoals dat ik weinig meeging naar haar ouders. Ze speelt dan toch vaak goed weer.

Het werkt voor mij het best als ze gewoon zegt wat ze van me verwacht. Omdat ik weet dat Anna dat nog altijd wel lastig vindt, vraag ik daar nu vaker expliciet naar.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Marcelino Lopezbij de relatietherapeut

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden