Bij de relatietherapeut: 'Ik stond op het punt de relatie te verbreken' Beeld
Bij de relatietherapeut: 'Ik stond op het punt de relatie te verbreken'

Bij de relatietherapeut: 'Ik stond op het punt de relatie te verbreken'

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Berber en Bas.

Berber: "Als je mij een maand geleden had gezegd dat ik met Bas en de kids op vakantie zou gaan, dan zou ik je verbaasd hebben aangekeken. Ik stond op het punt de relatie te verbreken. Het leek allemaal zó complex geworden dat ik de hoop bijna had opgegeven. Ik ben eigenijk nog steeds verbaasd dat ik Bas nu in een ander licht zie.

Vóór de therapie was ik heel krampachtig bezig het verloop van onze relatie te regisseren. Ik vertrouwde er blijkbaar niet op dat het goed zou kunnen gaan. Ík was de beperkende factor en stond op de rem. Toen ik Bas alsnog uitnodigde voor dat familiefeest was dat voor mij stiekem een belangrijke test. Het voelde als een alles of niets-moment; zó spannend vond ik het. Hoe zou mijn familie op hem reageren? Vooral mijn moeder en zus. En hoe zou ík op Bas reageren met mijn familie erbij?

Bas deed het fantastisch. Iedereen vond hem meteen sympathiek en oprecht. Zelfs mijn pa – die normaal echt niks over vorige vriendjes zei – fluisterde: 'Deze mag wel blijven hoor.' Gek toch, dat één zo'n moment een gamechanger kan zijn. Er viel na het feest een last van mijn schouders. Nu mijn ouders en zus hem hadden goedgekeurd, was ik blijkbaar beter in staat Bas in mijn leven toe te laten.

Uit de therapie bleek verder dat ik een enorm schuldgevoel naar mijn zoontje toe heb. Iedereen vindt mijn ex de grote boeman, maar ik vind eigenlijk dat ik onwijs gefaald heb in de zorg voor mijn zoontje. Hoe heb ik mijn ex zo z'n gang laten gaan? Dat heeft het vertrouwen in mezelf en anderen aangetast.

En daardoor werd ik extra voorzichtig en geremd in deze nieuwe relatie. Begrijpelijk, maar ook lullig tegenover Bas. Ik stond eigenlijk niet open voor zijn initiatieven en voorstellen en zette hem steeds buitenspel. Daardoor voelde hij zich steeds meer afgewezen en zette hij mij juist meer onder druk, wat ik dan weer heel arelaxt en onaantrekkelijk vond.

Het komt erop neer dat we allebei moeten leren dat onze exen anders zijn dan wij. Zijn ex is heel anders dan ik en Bas is niet mijn ex. Bas is juist zorgzaam en betrokken. Een good guy die wél rekening houdt met me. Ik heb nog steeds het gevoel dat wij het een en ander samen moeten uitzoeken, maar ik heb er nu ook vertrouwen in dat het wel goedkomt.

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Geraldine bleek iets te hebben met een kennis van ons’

Bas: "Dankzij de therapie zijn alle stukjes van de puzzel op hun plaats gevallen. Voor mij klopt het nu weer. Dat fijne gevoel dat ik in het begin over Berber had is weer terug. Even leek het alsof onze relatie een vergissing was. Ik was stiekem teleurgesteld en boos, en voelde me steeds meer afgewezen.

Ik kreeg steeds meer flashbacks naar die tijd met mijn ex. Ik kreeg zelfs weer nachtmerries over haar. In plaats van dat eerlijk met Berber te delen, reageerde ik best vijandig. Het is zoals Berber zegt: we zijn allebei een beetje blijven hangen in onze vorige relaties. We zijn nu allebei individueel bij Marcelino bezig om die relaties beter te verwerken.

Ik ben ontzettend blij dat we het hebben aangedurfd om in therapie te gaan. Mensen in onze omgeving vonden dat overdreven. Blijkbaar heerst het vooroordeel dat je pas in therapie gaat als je meer dan tien jaar samen bent ofzo. Ondanks dat onze relatie pril was, hadden we allebei het gevoel dat we er meer uit zouden kunnen halen. Ik denk dat wij nu niet meer samen waren als we geen hulp zouden hebben ingeschakeld."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden