Bij de relatietherapeut: 'Ik slik geen bullshit meer, dit is zijn laatste kans is om het goed te doen' Beeld Getty Images
Bij de relatietherapeut: 'Ik slik geen bullshit meer, dit is zijn laatste kans is om het goed te doen'Beeld Getty Images

Bij de relatietherapeut: 'Ik slik geen bullshit meer, dit is zijn laatste kans is om het goed te doen'

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Mira en Marvin.

Mira: ‘‘Ik heb altijd gedacht: Marvin is een goede, lieve jongen, maar hij heeft wel een handicap. Hij is een groot, verwend kind dat altijd heeft gekregen wat hij wil. Dat verander je niet zomaar. De een heeft een ochtendhumeur, de ander een verslaving of autisme en Marvin heeft een speciaal talent met daarbij horende voorrechten. Als Marvin iets doms doet, zegt iedereen: “Tja, zo is Marvin hè?” Ik ben dat zinnetje gaan haten. Hij komt overal weg.

Ik heb altijd de neiging gehad om zijn kutacties, chagrijnige buien en afwezigheid weg te lachen maar ik zie nu hoe ongezond dat voor mij is geweest. Ik heb daardoor alle verantwoordelijkheid naar mezelf toe getrokken. Alsof ik de enige volwassene in ons gezin ben. Ik denk dat Marvin nu eindelijk beter snapt in welke situatie ik daardoor heb gezeten. We hebben de afgelopen periode hele goede gesprekken gehad - met en zonder Marcelino.

Ik heb de hoop dat er nu iets veranderd is, maar aan de andere kant ben ik ook bang weer teleurgesteld te worden. Nu is Marvin extreem gemotiveerd om zijn best te doen, maar is dat over een half jaar ook nog zo? We gaan het zien. Ik ben in ieder geval niet meer zo naïef of flexibel als vroeger. Ik ben moeder van twee kinderen. Zij zijn voor mij het belangrijkste ter wereld. Ik hou van Marvin, maar hoop wel dat hij zich realiseert dat ik geen bullshit meer slik. Dit is zijn laatste kans is om het goed te doen."

Marvin: "Ik heb het gevoel dat ik heel wat goed te maken heb met Mira, maar dat is extreem lastig. Hoe maak je het goed als je partner je niet meer vertrouwt? Ik zie dat Mira me wel wil vertrouwen, maar de rek is eruit. Vanuit mijn perspectief is er echt iets veranderd in mijn hoofd, maar hoe kan ik dat aan Mira bewijzen? Daar is tijd en geduld voor nodig.

Ik heb na ons eerste gesprek nog twee één-op-één gesprekken gehad met Marcelino. Daarin hebben we het gehad over liegen, vertrouwen en vreemdgaan. Leugentjes om bestwil hoorden gewoon bij bij mijn levensstijl. Mijn motto was stiekem: als een ander er niet achter komt… hoe erg is het dan?’

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Die gozer is een obsessie voor haar’

Marcelino vroeg mij om dat eens om te draaien. Hoe erg zou ik het vinden als Mira een dubbelleven zou hebben, met andere mannen? Mijn eerste reactie was: 'Misschien vind ik dat helemaal niet zo erg.' Wat niet weet wat niet deert, toch? Maar toen ik er wat langer over nadacht, besefte ik me dat nergens op slaat. Als Mira écht een dubbelleven zou hebben, zou ik eigenlijk gewoon in shock zijn. Dan zou ik Mira dus niet écht kennen.’

Dan slaap je ’s nachts naast iemand die je eigenlijk dus niet kent. Zonder vertrouwen is een relatie in zekere zin stuk. De vrouw van wie ik meer hou dan van wie dan ook vertrouwt me nu niet meer. Misschien is dat voor de meeste mensen een totale open deur maar ik vond het een heftig inzicht. Het is zo makkelijk om bepaalde acties voor jezelf recht te praten, maar als je de boel omdraait, zie je hoe scheef dat is."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden