teaser bij de relatietherapeut Beeld bij de relatietherapeut
teaser bij de relatietherapeutBeeld bij de relatietherapeut

PREMIUM

Bij de relatietherapeut: ‘Ik moet accepteren dat ik fysiek en mentaal niet meer de oude ben’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Marijn en Adam.

Marijn

“Dat onze relatie in korte tijd een soort hulpverlenersrelatie was geworden, daar hadden we niet bij stilgestaan; het was uiteraard geen bewuste keuze of zo. Adam is een lieve schat en trekt het niet als hij mij ziet lijden.

Het lijkt tegenstrijdig, maar toch voelt het beter nu hij mij vaker aan mijn lot overlaat. In plaats dat hij taken van mij overneemt, helpt hij me om die zelf uit te voeren. Dat is het verschil. Al blijf ik die balans tussen ‘zelfstandig zijn’ en ‘hulp vragen als het nodig is’ lastig vinden. Daar heb ik meerdere gesprekken met Marcelino over gehad. Hulp vragen voelt als falen. Bij Adam hoefde dat nooit, omdat hij zelf zo attent is. Ik leer hem nu aan te geven wanneer ik hem écht even nodig heb.

Ondertussen worstel ik nog met de hoge verwachtingen die ik van mezelf heb. Ergens heb ik het idee dat ik alles maar aan moet kunnen, met een dikke smile op mijn gezicht. Dat komt ergens vandaan: ik heb een strenge, veeleisende vader die mij zo heeft opgevoed. Hoewel hij mij tijdens mijn ziekte juist ontzettend lief was, denk ik toch vaak: ik was jouw favoriete dochter die alles altijd beter kon dan anderen. Nu ben ik ineens die hulpeloze patiënt die al ineenkrimpt als de bel beneden rinkelt. Ik zie nu in dat die gedachtegang niet helemaal gezond is.

Ik moet accepteren dat ik fysiek en mentaal niet meer de oude ben, zonder daarbij mijn oude leven te romantiseren; een neiging die ik nog steeds heb. Al vergeet ik soms dat ik dan wel alles mee had, maar ik me vaak juist leeg voelde. Ik had affaires die op niets uitliepen en veel van mijn vriendschappen waren opportunistisch en vluchtig. Ik neem niemand iets kwalijk hoor, maar nu waardeer ik andere eigenschappen in mensen.

Het zal vast nog even duren voordat ik weer een leven leid dat bij me past. Ik heb veel nagedacht over welk werk ik nu zou willen doen. Daar ben ik nog niet uit. Eerst word ik moeder. Voorlopig richt ik me op het meisje dat ergens volgende maand in ons leven komt. Ik ben zo benieuwd wie zij is.”

Bij de relatietherapeut

‘Ik heb me zo beschaamd gevoeld’

Adam

“Eigenlijk heb ik altijd al de neiging gehad om hulpverlenertje te spelen in relaties. Die rol neem ik blijkbaar automatisch aan. Ik voel me beter in zulke relaties: dan ben ik nodig en gewenst. Marijn heeft nu best wel last van verlatingsangst, maar ik heb dat zelf eigenlijk ook. Iemand die jou alsmaar nodig heeft, voelt safe. Toch heeft dat niet kunnen voorkomen dat mijn ex vreemdging en mij uiteindelijk als stront behandelde.

Ik heb een paar ongezonde relaties achter de rug waarin ik degene was die moeite deed en waarin die ander dat misbruikte. Hoewel dat laatste niet snel in de relatie met Marijn zal gebeuren, herken ik wel weer dezelfde neigingen bij mezelf.

Ik leer nu dat je anderen soms juist het best helpt door ze hun gang te laten gaan. Ik geniet ervan als Marijn blij thuiskomt als ze iets gedaan heeft wat ze lastig vond. Dit nieuwe inzicht zal me vast ook van pas komen als vader.”

Marcelino Lopezbij de relatietherapeut

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden