Bij de relatietherapeut: 'Ik heb mezelf vaak afgevraagd waarom ik steeds lieg' Beeld Getty Images
Bij de relatietherapeut: 'Ik heb mezelf vaak afgevraagd waarom ik steeds lieg'Beeld Getty Images

Bij de relatietherapeut: 'Ik heb mezelf vaak afgevraagd waarom ik steeds lieg'

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Phil en Tina.

Phil: "Al vanaf mijn halve leven vragen mensen die mij goed kennen waarom ik steeds lieg. Geloof het of niet, maar ik heb mezelf dat ook vaak afgevraagd. En ik snap ook waarom Tina naar een bevredigend antwoord op die vraag zoekt. Behalve dat het vaak gewoon beter voelde om te kiezen voor de leugen, weet ik eigenlijk niet goed waarom die neiging bij mij zo sterk is. Wat ik een eye-opener vond is dat het volgens Marcelino ook helemaal niet zo nodig om dat te weten.

Het algemeen geaccepteerde idee is: pas als je weet waar je problemen vandaan komen, kun je veranderen. Volgens Marcelino is dat een veelgemaakte denkfout. Om gezonder te worden hoef je ook niet precies te weten waarom je rookt, drinkt of junkfood eet, dan moet je gewoon gezonder gaan leven, een goed plan maken en je daaraan houden. Ongezond leven is een gewoonte die je kunt veranderen. Vertaald naar mijn situatie: ik hoef niet mijn hele persoonlijkheid te ontrafelen of te laten analyseren om te stoppen met liegen en eerlijker te leven.

De afgelopen maanden waren echt heel klote, maar ik heb ook het gevoel dat ze me terug op aarde hebben gezet. Met Tina was er voor mij ook geen ontsnappen aan. Ze is als een spiegel voor me. Als zij me niet vertrouwt dan kan ik praten wat ik wil, tevergeefs.

Als veertiger ben ik inmiddels op een punt in mijn leven gekomen dat ik me niet meer wil verstoppen. ‘Dit zal vast klinken als 'wij van Wc Eend adviseren Wc Eend', maar ik heb echt behoefte aan openheid en eerlijkheid. Ik ben ook niet meer die dromerige youngster die iedereen te vriend wil houden, ik ben de vader van een klein meisje. Ik heb heel andere verantwoordelijkheden nu.

Marcelino heeft ons er wel voor gewaarschuwd dat die nieuwe 'eerlijkheid' geen act moet worden. Je kunt ook doen dóén alsof je eerlijk bent, terwijl je het stiekem niet bent. Maar ik denk dat Tina daar wel doorheen zou kijken.

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Steeds meer mensen zien mij als de heks die Bor pijn doet’

Tina: "Het zijn early days en ik wil echt niet te veel hoop putten uit de afgelopen weken, maar Phil en ik hebben het best fijn gehad. We genieten intens van Lily en er is gewoon meer rust in mijn hoofd. Ook heb ik het gevoel dat een deel van de onzichtbare sluier die tussen mij en Phil hing is opgelost.

Hij zegt trouwens wel dat ik door zijn leugens heenprik, maar ik betwijfel of dat zo is. Ik had voorheen geen reden om aan hem te twijfelen en inmiddels heb ik dat wel. Bij alles wat hij zegt denk ik: zou dit weer bullshit zijn of spreekt hij nu wel de waarheid? Dan vraag ik hem dat gewoon.

Tot mijn verbazing moest hij een paar keer over lachen en zei hij: 'Je hebt me door.' Tja, vaak is dat dus niet zo, maar als ik twijfel vraag ik gewoon waar het op staat. Voor mijn gevoel reageert Phil echt iets oprechter en directer. In zijn contact met anderen merk ik ook dat hij minder pleaset.

Ik zie steeds beter dat hij uiteindelijk zelf het grootste slachtoffer is van zijn leugentjes. En dat werd tijdens deze therapiesessies totaal bevestigd. Ik denk dat hij dat inmiddels zelf ook steeds beter door begint te krijgen."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden