bij de relatietherapeut Beeld bij de relatietherapeut
bij de relatietherapeutBeeld bij de relatietherapeut

Bij de relatietherapeut: ‘Ik ben er blijkbaar best goed in om anderen verbaal af te maken’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Tess en Simon.

Tess

“Tja, toegegeven: dat discussieverbod heeft voor ons prima gewerkt. Voor het eerst sinds tijden is er weer rust in huis. Toch ging het nog wel een paar keer mis. Ik kon het niet laten een paar keer te happen als hij mij cynisch uitlachte. Of eigenlijk: als ik dacht dat hij dat deed. Maar omdat Simon zijn kalmte wel bewaarde en op die momenten de kamer uitliep is het niet geëscaleerd.

In het begin stond mijn notitieboekje vol met momenten waarop ik me ergerde aan Simon en hem daarop wilde aanspreken. Na twee weken stonden er nog maar drie dingetjes ofzo. Het was ook heel nuttig om de inhoud van onze notitieboekjes in de therapie te bespreken. Het blijkt dat Simon en ik heel vaak van alles voor elkaar invullen. Als ik dacht dat hij afkeurend naar mij keek, bleek dat achteraf helemaal niet zijn bedoeling geweest te zijn. Ik nam dingen heel snel persoonlijk op, ook als Simon het verder heel neutraal bedoelde. Als hij bij wijze van spreken alleen al vroeg naar de zout, dacht ik: vind je het eten vies? Kook jij volgende keer dan maar.

We hebben ook een aantal gebeurtenissen besproken waarbij ik me ontzettend naar voelde, zoals die keer dat hij me voor schut zette bij zijn vrienden. Blijkbaar besefte hij totaal niet hoezeer ik daarmee zat.

We gaan nu een stuk voorzichtiger met elkaar om. En we vinden elkaar ook weer lief.”

Simon

“Ik ben er blijkbaar best goed in om anderen verbaal af te maken. Dat hoor ik al mijn alle leven. Dat is mijn achtergrond. Mijn ex vond dat ik de politiek in moest. Maar ja, het is duidelijk dat zo’n talent voor je liefdesleven gevaarlijk kan zijn. Het heeft me bijna mijn relatie gekost. Tess reageerde steeds feller.

Het was even omschakelen, maar dat discussieverbod was een goed begin voor ons. En broodnodig. Nu we weer leuker met elkaar omgaan realiseren we ons allebei hoezeer we dat gemist hebben.

Inmiddels leren we ook conflicten te bespreken op zo’n manier dat het niet meer uit de hand loopt. We zitten op level twee zeg maar. Ik probeer mijn mening nu zo te verwoorden dat ik niet op haar woedeknop druk. En Tess probeert alles wat minder persoonlijk op te nemen.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Marcellino Lopezbij de relatietherapeut

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden