Bij de relatietherapeut: 'Het valt me op dat ik vaak de neiging heb om cynisch of negatief te reageren' Beeld
Bij de relatietherapeut: 'Het valt me op dat ik vaak de neiging heb om cynisch of negatief te reageren'

Bij de relatietherapeut: 'Het valt me op dat ik vaak de neiging heb om cynisch of negatief te reageren'

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Ellen en Jaap.

Ellen: "Na het gesprek was ik een aantal dagen beduusd. Echt in de war. Marcelino was nogal kritisch over de manier hoe ik op Jaap reageer. Dat voelde als een aanval op mijn persoon. Eenmaal thuis was ik heel zelfbewust en wist ik me geen houding te geven. Ik voelde me geremd en viel daardoor af en toe helemaal stil. Jaap merkte dat ook. ‘El, wat is er nou met jou aan de hand?’ vroeg hij vorige week. Ik barstte in huilen uit. Nog steeds weet ik niet goed waarom. Misschien omdat ik merkte dat Jaap écht bezorgd om me was?’

Het valt me op hoe vaak ik de neiging heb om cynisch of negatief te reageren. Het is een automatisme. Ik doe dat niet alleen tegen Jaap hoor. Ook bij anderen heb ik die neiging. Zelfs als ik het journaal of RTL Boulevard kijk doe ik het. Voor je het weet geef ik die presentator een sneer omdat-ie een mal bloesje aan heeft.

Gewoon lief reageren doe ik eigenlijk niet zo vaak, alleen tegen mijn kinderen. Wat Marcelino zegt klopt wel: ik vind het lastig om mijn kwetsbaarheid te tonen en eerlijk aan te geven waar ik wel behoefte aan heb. Misschien probeer ik mezelf zo een teleurstelling te besparen door van tevoren al meteen een negatieve verwachting uit te spreken? Ik weet het niet. Wel weet ik dat ik er scherper op let.

Nu ik minder gif spuw, merk ik dat Jaap beter op mij reageert. Hij doet zelf trouwens ook meer zijn best. Hij is een stuk attenter. Door allebei anders te communiceren roepen we bij elkaar een betere versie van onszelf op."

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Heel pijnlijk als je als moeder niet weet hoe je met je kind moet omgaan’

Jaap: "Ik voel me thuis nu meer eh… thuis. El en ik waren gewoon vergeten hoe we nog normaal en leuk tegen elkaar konden doen. Blijkbaar kunnen we dat dus toch nog. Het is een stuk gezelliger in huis. In de eerste dagen na het gesprek zag ik al verandering bij haar. Ze is minder klagerig. Iets liever naar mij. Als zij aardig doet, vind ik haar ook meteen een stuk aardiger. Zo ingewikkeld is het allemaal niet.

Het meest bijzondere vind ik hoe ze me steunde nadat ik een aanvaring had met mijn baas. Ik zat er helemaal doorheen, want het dreigt nu een serieus arbeidsconflict te worden. Ellen heeft daarop een gesprek geregeld met de man van haar beste vriendin. Die man heeft iets soortgelijks meegemaakt. Dat gesprek heeft behalve nuttige tips ook opgeleverd dat ik misschien wel aan de slag kan bij het bedrijf waar hij nu werkt. Zij fabriceren tuingereedschap en zoeken nog een afdelingshoofd. Volgende week mag ik op gesprek. Wie weet wat het brengt.

Mijn hele wezen schreeuwt om verandering. Ik denk dat het voor El en de kinderen ook goed is, want ik realiseer me dat ik momenteel niet de gezelligste ben. Laat die frisse wind maar door mijn leven waaien."

Tessa Heinhuis - van der Lans

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden