bij de relatietherapeut Beeld bij de relatietherapeut
bij de relatietherapeutBeeld bij de relatietherapeut

PREMIUM

Bij de relatietherapeut: ‘Een vriendin raadde ons een workshop tantra aan’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Paula en Hugo.

Paula

“Het was een gouden zet om in relatietherapie te gaan. Ik had echt verwacht dat Marcelino Hugo de oren zou wassen, maar uiteindelijk confronteerde hij vooral mij. Hugo was bang dat ik onwijs teleurgesteld was na het eerste gesprek, maar ik vond het een openbaring om het een keer zo duidelijk te horen dat ik me als een verwend kind gedraag.

Het was goed om te horen dat ik waarschijnlijk naar iets zoek wat niet bestaat. Die neiging heb ik wel. Niet alleen in de liefde, maar ook in mijn werk en mijn dagelijkse leven. Ik raak snel verveeld en fantaseer vaak over een groots en meeslepend leven. Het gekke is: ik heb in mijn leven al veel verschillende levens geleid en wilde tijden beleefd. Toch vervulde dat me ook nooit helemaal. Het is goed om me te realiseren hoe fijn ik het met Hugo heb. Hij is misschien wel de enige man bij wie ik me niet regelmatig dramatisch en hopeloos heb gevoeld.

Ik merk wel dat Hugo en ik nog het een en ander uit te zoeken hebben. Ik voel me veilig bij hem, maar andersom is dat niet zo, vrees ik. Dat is logisch, door hoe ik op hem reageerde. Ik kan heel direct en dwingend zijn. Zijn eerste impuls is om conflicten te vermijden en te pleasen. Dat deed hij vaak heel onhandig, waardoor ik kriegel werd. Nu hij in therapie leert om zich beter uit te spreken, ervaar ik onze relatie als meer gelijkwaardig. En dat komt de passie en seks tussen ons ook ten goede.

Voor hem is het moeilijk om zijn verlangens te uiten. Hij is echt een gentleman – ook in de slaapkamer – maar van mij hoeft dat niet altijd. Wat seks betreft kunnen we nog wel wat stappen zetten. Een vriendin van mij is helemaal into tantra. Zij heeft ons een workshop aangeraden. Geen idee of het iets voor ons is, maar we hebben gezegd dat we het een kans geven.”

Hugo

“Ik zie nu dat ik me eigenlijk nooit helemaal veilig heb gevoeld in deze relatie. En dat ik in de nabijheid van Paula op de rem sta en me krampachtig gedraag. Ze kan heel grillig zijn. Ik probeer dan passend te reageren, maar snap vaak niet helemaal wat Paula van me verwacht. Dat spreek ik dan niet uit, maar ik probeer het voor haar in te vullen. Dan lul ik soms maar een eind in de ruimte. En daar zit zij ook niet op te wachten.

Laatst zat ze weer in zo’n moeilijke bui. Ze kwam chagrijnig binnen na een vervelende dag op het werk. Ik schoot meteen weer in de stress, maar nu zei ik haar gewoon: ‘Schat, gaat het? Ik weet even niet goed wat ik met je aan moet nu. Maar kan ik iets doen?’ Daaruit ontstond een goed gesprek. Ik spreek nu vaker uit wat er in me omgaat. In tegenstelling tot wat ik dacht, reageert zij er juist beter op als ik gewoon open en eerlijk zeg hoe ik ergens over denk.

Ook op seksueel vlak is er daardoor iets veranderd. Praten over seks voelt voor mij toch een beetje beschamend ofzo. Vroeger thuis werd daar ook moeilijk over gedaan. Nu ervaar ik dat praten en seks veel met elkaar te maken hebben. Ze zorgen allebei voor een diepere connectie. Praten over je fantasieën kan de seksuele ervaring veel intenser maken.”

Marcelino Lopezbij de relatietherapeut

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden