Bij de relatietherapeut: 'Door het trauma van die verkrachting liet ik het hele seksgebeuren links liggen’ Beeld Getty Images
Bij de relatietherapeut: 'Door het trauma van die verkrachting liet ik het hele seksgebeuren links liggen’Beeld Getty Images

Bij de relatietherapeut: 'Door het trauma van die verkrachting liet ik het hele seksgebeuren links liggen’

Elke week komt iemand uit de praktijk van relatietherapeut Marcelino Lopez in Flair aan het woord over zijn of haar problemen. Via de QR-code lees je nu online hoe het verder is gegaan. Deze week het verhaal van Nuria en Tijmen.

Nuria: "Ik voel me goed. Zoals ze in Spanje zeggen: mijn demonen zijn uitgedreven. Het leven voelt een stuk lichter, maar ik heb wel een zware periode achter de rug. Alsof ik vrijwillig de hel inging om al die pijn opnieuw te voelen. Maar zoals Marcelino zei: uiteindelijk heeft dat me er juist van bevrijd.

Ik weet niet of ik het alleen had gekund. Het idee dat Tijmen er al die tijd voor mij was, was heel belangrijk voor me. Een paar keer na het schrijven zat ik er helemaal doorheen, en dan was hij er gewoon voor me. Een teken dat het goed zit tussen ons.

Ook hebben we flinke stappen gemaakt op seksueel gebied. Ik vond mezelf altijd heel vrij en ruimdenkend, maar viel dat best tegen. Tijdens gesprekken met Marcelino kwam ik er achter dat ik stiekem best dogmatisch en perfectionistisch denk over liefde en seks. Met starre ideeën als: ‘seks zonder penetreren of klaarkomen is geen echte seks’ en ‘seks moet 100 procent goed voelen.’ Onbewust legde ik de lat daarmee onnodig hoog.

Gecombineerd met dat trauma van die verkrachting maakte dat ik dat hele seksgebeuren maar links liet liggen. En wat ze zeggen klopt: use it or lose it. Je went best gemakkelijk aan een seksloos leven, zelfs als er ergens iets knaagt. Je leert dat gevoel gewoon negeren.

Nu kon ik dat niet meer. Tijmen was voor mij een spiegel om te zien dat er iets in mijn leven niet klopte en dat ik dat deel van mijn leven moest fiksen. Nu, twee maanden later, durf ik te zeggen dat ik er echt een ommekeer heeft plaatsgevonden.

En als je het per se wilt weten: Tijmen en ik hebben inmiddels fijne seks. In het begin voelde ik me een maagd: alsof ik het allemaal weer opnieuw moest leren, maar dat viel in de praktijk reuze mee. Nu ik accepteer dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn en dat ik ook niet bang hoeft te zijn voor nare herinneringen en klotegevoelens, kan ik makkelijker focussen op de fijne gevoelens. Seks mag af en toe ongemakkelijk en rommelig gaan. Het hoeft niet perfect."

Lees ook Bij de relatietherapeut: ‘Ik voelde me te kakken gezet toen ze mij als onverantwoordelijke vader wilde neerzetten’

Tijmen: "De afgelopen maanden waren voor ons een seksuele ontdekkingstocht. Voor ons allebei. Blijkbaar hadden we allebei de lat voor seks heel hoog gelegd. Op seksueel vlak heb ik ook lang last gehad van faalangst. Er spookten altijd gedachten door mijn hoofd als ‘doe ik het wel goed?’en ‘ben ik aantrekkelijk genoeg?’ Dan ga je uit je lichaam en in je hoofd zitten.

Een meisje dat ik heel leuk vond ooit zei dat ze tijdens de seks met mij aan háár ex dacht. Dat hakte er voor mij in. Nog nooit heb ik me zo gekwetst gevoeld. Dat is mijn eigen traumaatje.

In ons geval vond ik het geruststellend dat Nuria en ik samen nog wat uit te zoeken hadden. Het voelde alsof we écht samen onze seksuele grenzen moesten verkennen. In het begin was dat ongemakkelijk, maar al snel voelde het normaal. Nuria is van zichzelf heel speels en spontaan. Op het moment dat zij zich vrijer begon te voelen, ontspan ik ook. De eerste keer dat we seks hadden, voelde als een opluchting. Eindelijk bewijs dat het gewoon kan. Daarna werd het snel makkelijker en fijner.

Gek genoeg denk ik dat deze lastige start van onze relatie de band tussen ons juist heeft verdiept. We hebben geen taboes meer en praten overal heel eerlijk en vrij over. Dat is voor mij anders dan in vorige relaties. Deze relatie voelt daarom ook intiemer en veiliger."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden